Cozonaci ”Gingășie” pe bază de smântână pentru frișcă – delicați și aromați!

Cozonaci pe bază de smântână pentru frișcă. O rețetă interesantă de cozonaci delicioși, pufoși și fragezi! Cozonacul este desertul tradiţional nelipsit de pe masa de Paști, deci notați rețeta pentru că sezonul cozonacilor începe foarte curând!

INGREDIENTE:

Pentru maia:

-170 gr de făină;

-240 ml de smântână caldă pentru frișcă (cel puțin 20%);

-30 gr de drojdie proaspătă sau 11 gr de drojdie uscată;

-2 lingurițe de zahăr.

Pentru aluat:

-maia;

-4 ouă + 1 gălbenuș;

-220 gr de zahăr;

-1 praf de sare;

-550 gr de făină;

-100 gr de unt moale;

-150 gr de nuci, fructe uscate.

Pentru glazură:

-1 albuș;

-100 gr de zahăr pudră;

-zeamă de lămâie.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți maiaua. Încălziți smântâna pentru frișcă, cât să fie caldă, nu fierbinte. Apoi adăugați zahărul și drojdia. Amestecați, până se dizolvă ingredientele.

Sfat. Este foarte important să aveți drojdie proaspătă și de calitate: ea nu trebuie să fie lunecoasă și lipicioasă, trebuie să se firimițeze ușor și să aibă miros plăcut.

2.Cerneți făina într-un vas, faceți o adâncitură, în care turnați drojdia. Amestecați, până la omogenizare, acoperiți vasul și lăsați maiaua la loc cald, fără curenți de aer, pentru 20-30 de minute, până își dublează volumul.

3.În vasul mixerului, puneți ouăle și gălbenușul, apoi adăugați sare și zahăr. Amestecați, până obțineți o compoziție pufoasă.

4.Adăugați maiaua, apoi încorporați făina, în câteva etape. Cantitatea de făină necesară depinde de mărimea ouălor și de calitatea făinii.

5.Înainte să adăugați ultima partidă de făină, adăugați untul. Acesta trebuie să fie sau foarte moale sau topit la cuptorul cu microunde. Frământați aluatul timp de aproximativ 30 de minute, manual sau cu ajutorul robotului. Acesta trebuie să se desprindă de pereții vasului, să fie foarte moale și elastic, dar nelipicios în același timp. Este foarte important să nu adăugați prea multă făină!

6.Acoperiți vasul cu folie alimentară și îl dați la loc cald, fără curenți de aer, pentru aproximativ 1,5-2 ore. Aluatul trebuie să crească în volum de cel puțin 2 ori.

7.Apoi lucrați puțin aluatul și, anume la această etapă, puteți adăuga, opțional, nuci, fructe uscate sau coji de citrice. Noi am decis să nu adăugăm nimic.

8.Rupeți bucăți de aluat, le rotunjiți și le așezați în formele de copt. Cele metalice le ungeți cu ulei, dacă veți folosi ca și noi forme de hârtie, acestea nu trebuie unse cu nimic. Umpleți aproximativ 1/3 din forme.

9.Acoperiți formele cu un prosop și lăsați aluatul să crească. Când aluatul va umple ¾ din forme, puteți da cozonacii la cuptor.

10.La cuptorul preîncălzit până la 180°С formele mici trebuie să petreacă 30-40 de minute, iar cele mari – aproximativ 50-60 de minute. Faceți testul scobitorii: scobitoarea introdusă în mijloc trebuie să iasă curată.

11.Între timp, pregătiți glazura. Adăugați albușul și câteva picături de zeamă de lămâie în vasul cu zahăr pudră, apoi amestecați cu mixerul, până obțineți o glazură pufoasă.

Sfat. Glazura de albuș se usucă destul de rapid, iată de ce vă recomandăm să o păstrați într-un recipient închis ermetic sau să acoperiți vasul cu un prosop umed.

12.Înmuiați cozonacii fierbinți în glazură și decorați-i după plac.

Cozonacii sunt foarte frumoși, înalți și rumeni, iar aluatul este foarte pufos, aromat și fraged. Rețeta este una foarte reușită și sperăm din suflet să vă placă și dumneavoastră!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!