Cozonaci hidratați și fibroși pe bază de aluat rece, lăsați la fermentat timp de o noapte! Instrucțiuni de pregătire pas cu pas!

După părerea mea, acesta este cel mai simplu și mai comod aluat pentru cozonacii Pascali! Este perfect pentru gospodinele care ziua sunt la serviciu, foarte ocupate și presupune un minim de timp și efort!

Dacă vă plac cozonacii moi, hidratați și fibroși, dar nu aveți timp să-i pregătiți, atunci această rețetă este pentru dvs.!

INGREDIENTE:

– 40 g de drojdie proaspătă;

– 250-300 g de zahăr tos;

– 3 ouă;

– 1 linguriță de sare;

– 400 g de smântână pentru frișcă (cu un conținut de grăsime de 10%-22%);

– 2-3 g de esență de vanilie / 20-30 g de zahăr vanilat;

– aromatizatori: rom / migdale / coajă de citrice (opțional);

– 750 g de făină;

– 250 g unt moale;

– 100 g stafide/fructe confiate/nuci.

*Din cantitatea indicată de ingrediente, veți obține 1,9 kg de aluat.

*Perioada de dospire: 2-4 ore într-un loc călduros.

*Cuptor: temperatura de 180°C, timp de 40-50 de minute, regimul sus și jos, fără convecție.

Forme de coacere:

– 3 forme cu diametrul de 10 cm și înălțimea de 12 cm;

– 2 forme cu diametrul de 8,5 cm și înălțimea de 12 cm;

– 1 formă cu diametrul de 11 cm și înălțimea de 13 cm.

MOD DE PREPARARE:

Frământați aluatul peste noapte; la mine este ora 21:00.

1. Adăugați drojdia proaspătă și aproximativ o treime de pahar de zahăr tos în bolul pentru frământare – rețeta cere 250 g în total, dar dacă vă plac cozonacii foarte dulci, folosiți 300 g. Amestecați ingredientele cu o spatulă sau o lingură, până când drojdia va deveni lichidă și nu vor mai exista cocoloașe.

2. Apoi adăugați zahărul tos rămas, ouăle, sarea și smântâna pentru frișcă. Pentru aromă, adăugați 2-3 g de esență de vanilie sau 20-30 g de zahăr vanilat și, opțional, rom, migdale sau coajă naturală de citrice. Amestecați totul foarte bine, până când zahărul s-a dizolvat aproape complet.

Notă: Ingredientele de pregătire a aluatului pot fi de temperatura camerei sau puțin mai reci – eu le-am scos din frigider cu 1 oră înainte de a începe frământatul. Smântâna pentru frișcă nu trebuie încălzită. Singurul ingredient care trebuie să fie moale este untul.

3. După aceasta, încorporați făina în două etape. Atâta timp cât aluatul este încă lichid, amestecați-l cu un tel, apoi adăugați restul făinii și frământați aluatul cu mâinile, timp de câteva minute.

4. Aluatul va avea o textură rece și foarte lipicioasă la atingere, așa că, dacă aveți un robot special de bucătărie, va fi mai comod să-l folosiți pe el la frământat.

5. Imediat ce toate ingredientele s-au omogenizat, adăugați puțin câte puțin untul moale; este foarte important ca acesta să nu fie topit, ci anume moale. Pe măsura adăugării untului, consistența aluatului se va schimba – acesta va deveni mai moale, mai pufos și va începe să se întindă mai bine. Frământați-l timp de încă cel puțin 5-7 minute după aceasta.

6. În final, încorporați stafidele, fructele confiate sau nucile. Eu am spălat stafidele în apă fierbinte și le-am uscat pe un prosop de bucătărie. Veți obține un aluat destul de moale și cleios, cu o greutate totală de 1,9 kg. Mie mi-a luat aproximativ 20 de minute ca să-l frământ.

7. Acoperiți bolul cu un capac și puneți aluatul în frigider sau într-un loc răcoros peste noapte.

Notă: Aluatul poate fi păstrat la rece timp de o zi și, datorită cantității mari de unt, acesta se face dens foarte rapid, crește foarte încet și nu se acrește deloc.

*Eu am lăsat aluatul la balcon toată noaptea, temperatura de afară fiind de +8°C pe timpul nopții. De la începutul frământării și până în acest moment au trecut 15 ore, ceea ce înseamnă că îl puteți lăsa la rece, până când veți avea timp ca să vă ocupați de el mai departe.

8. Acum, textura aluatului este densă, rigidă și foarte rece la atingere.

9. Presărați masa cu puțină făină, transferați aluatul pe ea și împărțiți-l în șase bucăți; de aproximativ 320 g, în funcție de mărimea formelor. Modelați-le în formă de bile și puneți-le în formele pregătite. Mai sus este indicat ce fel de forme am folosit.

*Acestea sunt forme obișnuite de la conservele de ananas și piersici. Eu tapetez baza și pereții cu hârtie de copt siliconată și măresc puțin înălțimea.

10. În funcție de mărimea formelor, cantitatea necesară de aluat poate fi mai mare sau mai mică. Aluatul trebuie să ocupe aproximativ 1/3 din înălțimea formei, nu mai mult.

11. Puneți formele pe grila sau pe tava cuptorului și lăsați aluatul să se încălzească și să crească. În funcție de cât de rece este, va dura între 2 și 4 ore pentru a crește.

Notă: În mod tradițional, eu pun aluatul de drojdie la crescut în cuptor, cu ușa închisă și lumina cuptorului aprinsă. Acolo se creează o temperatură optimă pentru dospire, de 30-32°C. Aluatul meu a avut nevoie de exact 3 ore pentru a crește.

12. Fără să scoateți tava din cuptor, setați temperatura la 180°C și coaceți cozonacii. Dacă vedeți că suprafața acestora începe să se ardă, atunci acoperiți-i cu o bucată de hârtie umezită de copt. Verificați dacă sunt gata cu ajutorul unei țepușe de lemn – aceasta trebuie să iasă uscată din aluat.

Notă: Eu am copt cozonacii mici timp de 40 de minute, iar pe ceilalți timp de 50 de minute, dar nu uitați că timpul de coacere poate varia complet, în funcție de formele de hârtie sau de silicon. Încercați să nu lăsați cozonacii prea mult în cuptor, pentru a nu-și pierde hidratarea. De îndată ce țepușele ies uscate, scoateți-i.

13. Scoateți cozonacii din cuptor și lăsați-i în forme timp de 1 minut. După aceasta, scoateți-i din formă și hârtie, așezați-i pe o parte și lăsați-i să se răcească complet.

14. Iată ce cozonaci moi, pufoși și delicioși am obținut! Rețeta este foarte reușită, așa că v-o recomandăm cu mare drag și dvs.!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!