Cozonaci împletiți pentru masa de Paști – aromați, pufoși și foarte gustoși (cu două umpluturi)!

Astăzi vă vom prezenta o rețetă reușită de cozonaci împletiți pentru masa de Paști. Aluatul pentru aceștia este asemănător cu cel al cozonacilor clasici, unica diferență fiind faptul că necesită mai puțin unt. Astfel, îl puteți folosi pentru a coace și cozonaci obișnuiți din el.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

– 300 g de brânză de vaci;

– esență de vanilie sau zahăr vanilat;

– 160 g de zahăr tos;

– 1 praf de sare;

– 80 ml de ulei vegetal de floarea-soarelui;

– 2 ouă;

– +/- 360 g de făină;

– 2 lingurițe de praf de copt;

Pentru umplutura nr. 1:

– 150 g de gem;

– 70 g de stafide;

Pentru umplutura nr. 2:

– 150 g de lapte condensat fiert;

– 70 g de miez de nuci, alune, arahide sau migdale.

MOD DE PREPARARE:

1. În bolul cu brânza de vaci, adăugați zahărul, esența de vanilie, sarea, uleiul vegetal (inodor) și ouăle. Pasați ingredientele cu ajutorul unui blender vertical, până când veți obține o textură omogenă și cremoasă.

2. Într-un recipient aparte, combinați făina cu praful de copt. De asemenea, dacă brânză dvs. este prea acră, adăugați un praf de bicarbonat de sodiu. Acesta va interacționa cu ea și cozonacii vor ieși mult mai aerați.

3. Cerneți amestecul uscat în câteva etape direct în bol și frământați aluatul final. Inițial, amestecați cu telul, apoi cu mâinile. În dependență de consistența brânzei și de mărimea ouălor, puteți avea nevoie de mai multă sau mai puțină făină. De aceea, adăugați câte puțin, ca să obțineți un aluat moale, care practic nu se lipește de mâini.

4. Împărțiți aluatul în două părți egale și modelați-le în formă de bile.

5. Pregătiți forma de copt. Ungeți-o cu unt și tapetați-o cu hârtie de copt. Dimensiunile formei noastre sunt de 23 pe 11 cm. De asemenea, am pregătit o bucată separată de hârtie de copt, pe care îl vom coace pe cel de-al doilea cozonac.

6. Presărați suprafața de lucru cu făină și întindeți prima bilă de aluat într-un dreptunghi cu grosimea de aproximativ 2-3 mm. Mai apoi, ungeți-l cu un strat subțire și uniform de gem. Al nostru este de coacăză neagră, însă dvs. puteți opta pentru oricare altul. Iar deasupra, presărați stafidele. Acestea trebuie să fie spălate și uscate foarte bine.

7. Rulați blatul obținut în formă de rulou compact, lipindu-i bine marginea.

8. Întoarceți-i „cusătura” în jos și tăiați-l în jumătate pe lungime, lăsând 2-3 cm liberi de la un capăt. Apoi împletiți cele 2 fâșii, astfel încât tăietura să rămână la suprafață și să se vadă toate straturile. Capetele le ascundeți sub ruladă. Puneți cozonacul cu grijă în formă.

9. Modelați astfel și cel de-al doilea cozonac, doar că în calitate de umplutură, adăugați lapte condensat fiert. Noi l-am încălzit puțin, ca să-l putem unge mai ușor. Deasupra presărați miezul de nuci sau umplutura aleasă de dvs.

10. Puneți niște bucățele de unt peste ambii cozonaci și dați-i la cuptor. Coaceți în cuptorul preîncălzit până la 170 – 180°C, timp de aproximativ 40-45 minute. Verificați dacă sunt gata prin testul cu scobitoarea.

11. Scoateți cozonacii din cuptor și savurați-i cu poftă!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New