Cozonaci Pascali fără frământarea aluatului – Rețetă simplă de aluat pufos ca norul, dulce și aromat!

Astăzi vom coace niște cozonaci rapizi pentru masa de Paști, pentru care nu va trebui să frământăm aluatul cu mâinile. Aceștia vor ieși atât de moi și pufoși, încât vor semăna foarte mult cu cei cumpărați din comerț!

INGREDIENTE:

– 150 g de stafide și fructe confiate + sucul de la o portocală;

Pentru maia:

– 125 ml de lapte cald;

– 12 g de drojdie uscată (sau 35 g de drojdie proaspătă);

– 1 linguriță de zahăr tos;

Pentru aluat:

– 3 ouă;

– 250 g de zahăr tos;

– 7 g de sare;

– zahăr vanilat sau esență de vanilie (după gust);

– coaja de la 1 portocală;

– 3 linguri de ulei vegetal de floarea-soarelui;

– 120 g de unt topit;

– 1 lingură de miere;

– 250 ml de lapte cald;

– 900 g de făină.

MOD DE PREPARARE:

1. Pentru început, puneți stafidele și fructele confiate la înmuiat în sucul de portocală.

2. Pregătiți maiaua: combinați laptele cald cu drojdia uscată și zahărul. Lăsați maiaua deoparte să se activeze timp de cel puțin 10 minute.

3. Între timp, începeți pregătirea aluatului: bateți ouăle cu sarea și zahărul tos într-un bol adânc, folosind telul. Nu le bateți foarte tare, trebuie doar să le omogenizați.

4. Când drojdia s-a activat, turnați-o în bol și amestecați. După aceasta, încorporați zahărul vanilat, coaja de portocală, uleiul vegetal, untul topit (nu trebuie să fie fierbinte), laptele cald și mierea.

5. În final, cerneți toată făina în bol și amestecați aluatul cu spatula, până la omogenizare.

6. Acoperiți bolul cu un capac sau cu o folie alimentară și lăsați aluatul să dospească undeva la cald, timp de aproximativ 1 oră.

7. După aceasta, încorporați stafidele scurse bine suc. Mai lăsați aluatul să-și dubleze volumul undeva la cald.

8. Transferați aluatul pe suprafața de lucru unsă cu ulei vegetal și împărțiți-l în bucăți, în dependență de numărul și mărimea formelor pe care le veți utiliza (acesta trebuie să ocupe doar o treime din înălțimea lor). Noi vom coace din el doi cozonaci mari, în forme cu înălțimea de 16 cm și diametrul de 11 cm.

9. Lăsați aluatul să crească în forme, până când se va dubla din nou în volum. Acest proces poate dura un pic mai mult – aproximativ 2-3 ore. După aceasta, eu voi realiza o crestătură cu muchia cuțitului pe ei, ca să se coacă mai bine în interior și voi pune pe ea un cubuleț de unt.

10. Coaceți cozonacii în cuptorul preîncălzit până la 160ºC, timp de 1 oră. Verificați dacă sunt gata prin testul cu scobitoarea – aceasta trebuie să iasă uscată din aluat.

11. Scoateți cozonacii din cuptor și lăsați-i să se răcească. După aceasta, savurați-i cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!