Cozonaci Pascali foarte gustoși și delicați, pregătiți dintr-un aluat dospit și stratificat cu unt și fructe uscate!

Niște cozonaci de Paști foarte aromați, pufoși și aspectuoși! Pe noi ne-au cucerit din prima cu gustul și finețea lor. Cu siguranță îi putem recomanda oricui!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

– 100 g de lapte cald;

– 2 ouă;

– 70 g de zahăr tos;

– 20 g de zahăr vanilat;

– 7 g de drojdie uscată;

– coaja de la 1 lămâie;

– 30 g de unt;

– 1/4 dintr-o linguriță de sare;

– aproximativ 350-380 g de făină;

Pentru stratificare:

– 100 g de unt de 82%;

– 140-160 g de fructe uscate sau confiate (după gust).

*Toate ingredientele trebuie să fie de temperatura camerei.

MOD DE PREPARARE:

1. Pregătiți aluatul: într-un castron, combinați laptele cald cu drojdia uscată. De asemenea, adăugați 3 linguri cu vârf de făină și 1 praf de zahăr tos (din cantitatea totală). Amestecați ingredientele cu un tel, până la omogenizare. Lăsați compoziția într-un loc cald pentru 10 minute, astfel încât drojdia să reușească să se activeze.

Notă: Dacă doriți să folosiți drojdie proaspătă, atunci să adăugați o cantitate de 3 ori mai mare, adică 21 g.

2. Între timp, spargeți ouăle într-un bol adânc, potrivit pentru frământarea aluatului. De asemenea, adăugați coaja de lămâie (sau de portocală, dacă doriți), sarea, zahărul tos și cel vanilat și untul de temperatura camerei. Amestecați.

3. Deîndată ce compoziția de drojdie și-a dublat volumul, turnați-o în bolul adânc și amestecați, adăugând câte puțină făină pe parcurs. Orientându-vă după consistență, frământați aluatul final cu mâinile (timp de aproximativ 10 minute). Nu adăugați prea multă făină. Acesta trebuie să rămână moale și un pic lipicios.

Sfat: Dacă aluatul dvs. va continua să fie lipicios, vă puteți unge mâinile și suprafața de lucru cu puțin ulei vegetal. Însă nu adăugați mai multă făină decât cantitatea indicată în rețetă.

4. Spălați bolul, ungeți-l cu ulei vegetal și puneți bila de aluat în el. Acoperiți-l cu o folie alimentară, apoi cu un prosop curat de bucătărie și lăsați-l la cald să dospească timp de 1 oră. Acesta trebuie să-și dubleze volumul.

5. Până atunci, pregătiți fructele confiate. Noi avem vișine. Tăiați-le mărunțel, astfel încât să nu fie nici prea mășcate, dar totodată să le poată fi simțită textura.

Sfat: Dacă fructele dvs. sunt prea uscate, le puteți lăsa la înmuiat în apă clocotită timp de 10 minute. După aceasta, uscați-le bine cu ajutorul prosoapelor de hârtie și le puteți folosi.

6. Peste o oră, transferați aluatul pe masă și mai frământați-l un pic. Apoi împărțiți-l în 3 bile cu greutatea aproximativă de 220 g și puneți-le pe o farfurie unsă cu ulei vegetal. Acoperiți-le cu o bucată de folie și lăsați-le să se „odihnească” timp de 5 minute.

7. Lucrând pe suprafața de lucru presărată cu făină, luați câte o bilă de aluat, presărați-o și pe ea cu puțină făină, ca să nu se lipească, și întindeți-o cu ajutorul sucitorului într-o foaie subțire, de formă dreptunghiulară. Grosimea acesteia trebuie să fie de aproximativ 2 mm.

8. Acum, împărțiți 100 g de unt la 3 cozonaci și ungeți fiecare foaie de aluat cu o parte din el. După aceasta, presărați-o cu o parte din fructele uscate deasupra și rulați foaia de aluat într-un rulou în formă de ruladă.

9. Tăiați ruloul obținut în jumătate pe lungime, lăsând un capăt neatins cu cuțitul. Mai apoi, rulați șnurul obținut într-o spirală în înălțime (vedeți imaginea de mai jos). Puneți-o în forma pregătită pentru cozonaci.

*Diametrul formelor noastre este de 9 cm.

10. Modelați astfel și ceilalți doi cozonaci. Puneți-i într-o tavă, acoperiți-i cu un prosop curat de bucătărie și lăsați-i să crească timp de 30-45 de minute, sau până când vor umple formele. Acest lucru poate depinde de temperatura din încăpere.

11. Coaceți cozonacii în cuptorul preîncălzit până la 170°C, timp de 25 minute. Însă orientați-vă după cuptorul dvs. Dacă vedeți că s-au rumenit prea tare, îi puteți acoperi cu o bucată de staniol. Noi i-am copt timp de 25 minute, apoi i-am acoperit și i-am mai lăsat încă 7 minute să se coacă.

12. Scoateți cozonacii din cuptor, lăsați-i să se răcească cel puțin 15-20 de minute, apoi presărați-i cu zahăr pudră. După aceasta, îi puteți servi cu multă plăcere, deoarece, cu siguranță, nu veți rezista aromei îmbătătoare ale acestora!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!