Cozonacul Cruffin din foietaj dospit — cu fructe uscate și nuci!

Cozonacul Cruffin este pur și simplu formidabil! Se prepară din foietaj dospit și îi ademenește pe toți prin aspectul său original. Nu trebuie decorat cu glazură, ci doar cu zahăr pudră, care accentuează toate straturile lui.

Pe lângă acestea, cozonacul Cruffin este delicios, moale și înmiresmat. Straturile lui sunt învăluite de aroma portocalei și conțin o mulțime de fructe uscate și nuci. Merită să-l încercați!

INGREDIENTE:

-o linguriță de coajă rasă de portocală;

-30 ml de suc de portocale (2 linguri);

-80 ml de lapte cald (35-38°C);

-6 g de drojdie uscată (2 lingurițe);

-100 g de zahăr (aproape ½ pahar);

-un ou + 2 gălbenușuri;

-350 g de făină (2.3 pahare);

-½ linguriță de sare;

-140 g de unt;

-100 g de fructe uscate (noi am folosit merișoare uscate și stafide);

-o mână de nuci sau fulgi de migdale;

-vanilie — după gust (opțional).

Noi am obținut 3 cozonaci, pe care i-am copt în forme cu înălțimea și diametrul de aproximativ 9 cm.

Volumul paharului folosit este 250 ml.

MOD DE PREPARARE:

1.Radeți coaja și stoarceți sucul din jumătate de portocală.

2.Acoperiți fructele uscate cu apă clocotită. Lăsați-le să se opărească pe parcursul a 5 minute, după care spălați-le și uscați-le cu ajutorul prosoapelor de hârtie. Noi am folosit merișoare uscate și stafide, dar puteți să adăugați, de exemplu, și vișine uscate.

3.Dizolvați o linguriță de zahăr și drojdia uscată în laptele cald, amestecând foarte bine. Lăsați-le să se odihnească pe parcursul a 10-15 minute, până când drojdia se va activa și se va forma „căciula” spumoasă caracteristică.

4.Bateți oul, gălbenușurile și zahărul rămas cu mixerul până veți obține o compoziție pufoasă și albicioasă.

5.Cerneți făina într-un bol adânc și amestecați-o cu sarea. Realizați o adâncitură în mijlocul ei, în care urmează să adăugați ouăle bătute cu zahărul, 40 g de unt topit și cald, sucul și coaja rasă de portocală, drojdia activată.

6.Bateți partea lichidă a aluatului cu mixerul pornit la viteză mică, încorporând treptat făina din jurul ei, până când se va îngroșa destul de mult. Astfel veți reuși să obțineți mai repede un aluat omogen.

7.Continuați să amestecați aluatul cu spatula până când va încorpora toată făina. Apoi transferați-l pe masa presărată cu făină. Frământați-l cu mâinile pe parcursul a 8-10 minute, până când va deveni omogen, elastic și nelipicios. Aluatul trebuie să fie moale. De aceea, nu-l îmbibați cu făină.

8.Modelați aluatul sub formă de bilă și puneți-l într-un bol uns cu ulei. Acoperiți-l cu folie alimentară și lăsați-l să dospească timp de 1-1.5 ore într-un loc călduros (noi l-am pus în cuptorul preîncălzit până la 40°C și oprit).

9.După ce aluatul își va dubla volumul, divizați-l în 3 bucăți: una mai mică (pentru un Cruffin mic) și 2 bucăți egale (pentru cozonaci mai mari). Modelați-le sub formă de bile, acoperiți-le cu folie alimentară și lăsați-le să se odihnească timp de 10 minute.

10.Întindeți fiecare bucată de aluat sub formă de blat dreptunghiular, cu grosimea de circa 2 mm, pe masa presărată cu făină.

11.Ungeți blatul cu unt moale (câte aproximativ 30-35 g pentru fiecare cozonac) și presărați-l cu fructe uscate (divizați-le ochiometric în 3 părți). Noi am pregătit cozonacul mic fără nuci, unul mare — cu nuci mărunțite și pe ultimul — cu fulgi de migdale (uscați în cuptor).

12.Rulați blatul sub formă de rulou, începând de la o margine lată și puneți-l sub folia alimentară.

13.Începând cu primul rulou pregătit, care a reușit să se odihnească, modelați cozonacii. Tăiați ruloul în 2 fâșii egale, longitudinale și incomplete. Rulați una dintre fâșii sub formă de melc (spirală), orientându-i partea secționată spre exterior, ca să fie vizibile straturile de aluat. Apoi așezați capătul, care unește fâșiile, pe spirala obținută și continuați să rulați similar cealaltă fâșie, suprapunându-o peste prima. Introduceți capătul liber al fâșiei respective în centrul cozonacului rezultat.

14.Transferați cu grijă cozonacii în formele pregătite. Având în vedere faptul că doi dintre cozonaci sunt mai mari, noi am lungit pereții formelor lor cu hârtie de copt.

15.Acoperiți-i cu folie alimentară și lăsați-i să se odihnească într-un loc cald, pe parcursul a aproximativ 60 minute.

16.Introduceți formele în cuptorul preîncălzit până la 200°C și coaceți cozonacii pe parcursul a 10 minute. Apoi reduceți temperatura până la 180°C și continuați să-i coaceți până vor fi gata: 20-25 minute pentru cozonacul mic și 35-40 minute pentru cei mari. Verificați dacă sunt gata prin testul cu scobitoarea. Dacă suprafața lor s-a rumenit, iar interiorul este încă crud, acoperiți-i cu folie de aluminiu.

Ca să evitați eventuala scurgere a untului topit din formele de hârtie, înfășurați-le cu folie de aluminiu sau așezați-le pe o tavă.

17.Lăsați cozonacii să se răcească, după care scoateți-i din forme și presărați-i cu zahăr pudră.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!