Cu ce puteți fertiliza bujorii primăvara pentru o înflorire bogată!

Dacă bujorii sunt fertilizați corect în perioada vegetativă (în special primăvara), atunci vara vă vor încânta cu înflorirea lor luxuriantă. Aflați ma jos ce preparate puteți folosi și cum să faceți acest lucru corect.

Bujorii pot crește foarte bine o perioadă lungă de timp și pot înflori bogat pe același loc. Dar pentru aceasta trebuie să îngrijiți minuțios tufele plantelor. Începând cu al treilea an de viață, când bujorii încep să înflorească, acești au nevoie, pe lângă udare regulată și afânare a solului, de fertilizare suplimentară.

Prima fertilizare se efectuează imediat după topirea zăpezii. În această perioadă bujorii au nevoie de îngrășăminte cu azot și potasiu: 10-15 gr de azot și 10-20 gr de potasiu pentru fiecare tufă.

A doua fertilizare, care are loc în perioada de butonizare, trebuie să conțină azot (10-15 gr pentru fiecare tufă), fosfor (15-20 gr pentru fiecare tufă) și potasiu (10-15 gr de potasiu).

A treia oară bujorii sunt fertilizați la 1-2 săptămâni distanță după înflorire (când se formează mugurii), iar îngrășământul trebuie să conțină fosfor (15-20 gr) și potasiu (10-15 gr).

Atenție! Atunci când adăugați îngrășămintele fiți atenți la cantități. Fertilizanții în exces (în special azotul) duc doar la creșterea frunzelor, iar formarea butașilor în acest caz întârzie.

Fertilizarea foliară a bujorilor

Pentru a admira florile spectaculoase pe tot parcursul sezonului, tufele tinere și adulte sunt fertilizate foliar o dată pe lună. Pentru aceasta se stropesc frunzele plantei (sau se udă cu ajutorul unei stropitoare cu găuri mici) cu o soluție de îngrășământ mineral complex.

Pentru ca soluția nutritivă să se rețină mai mult timp pe suprafața frunzelor, se adaugă puțin săpun de rufe sau detergent (1 lingură pentru 10l de soluție).

Cel mai bine este să efectuați fertilizarea foliară seara.

De asemenea, fertilizarea foliară poate fi realizată în conformitate cu următoarea schemă:

-pentru prima fertilizare (se efectuează imediat după apariția părții aeriene a tufei) se utilizează o soluție de uree (50 gr pentru 10l de apă),

-pentru a doua (după 1 lună) – în soluția de uree se adaugă microfertilizatori sub formă de pastile (1 pastilă pentru 10l de soluție)

-iar pentru a treia fertilizare (după înflorire) plantele se stropesc doar cu soluție de microelemente (2 pastile pentru 10l de apă).

Fertilizările corecte și efectuate la timp vă vor ajuta să creșteți bujori sănătoși și cu flori frumoase. Dar nu uitați, pentru cel mai bun efect, aceste proceduri ar trebui să fie însoțite de o udare abundentă și de afânarea solului din jurul tufișurilor.

Spor la grădinărit!