Cu ce să fertilizați căpșunile primăvara!

Dacă întârziați cu fertilizarea căpșunilor sau dacă nu alegeți corect îngrășământul, riscați să obțineți o recoltă târzie și de calitate scăzută. Iată de ce, tema fertilizării căpșunilor primăvara merită o atenție deosebită. Noi am analizat subiectul și vă împărtășim tot ce este mai important.

Cum să hrăniți căpșunile (fragii de grădină) depinde de ciclul de viață al plantei: tufele din primul an, de regulă, nu se fertilizează, deoarece plantei îi este suficient ceea ce a fost adăugat în timpul plantării. În al 2-lea și al 4-lea an, puteți folosi atât îngrășăminte minerale, cât și organice, iar în al 3-lea an este bine să adăugați doar îngrășăminte minerale.

Fertilizarea căpșunilor primăvara devreme

Prima fertilizare a căpșunilor se realizează după ce se topește zăpada chiar la începutul sezonului de grădinărit, înainte ca frunzele să se deschidă. De obicei, e mijlocul lunii aprilie. Se recomandă să adăugați îngrășămintele o dată cu tăierea tufelor, ca să nu deranjați din nou planta.

În această perioadă, este important să aveți grijă de creșterea lăstarilor și a frunzelor, deci îngrășămintele pentru prima fertilizare trebuie să conțină azot. Iată un amestec mineral popular:

– în 10l de apă adăugați 2 pahare de bălegar de vacă și 1 lingură de sulfat de amoniu, amestecați foarte bine și turnați câte 1l de soluție sub fiecare tufă.

Puteți folosi și îngrășăminte organice, cum ar fi infuzia de urzici. Pentru aceasta, umpleți o căldare cu urzică, turnați apă caldă până la margini și lăsați amestecul să stea timp de 3-4 zile. Pentru fertilizarea radiculară, nu e nevoie să strecurați infuzia, pur și simplu diluați-o cu apă în proporții de 1:10. Iar dacă planificați să stropiți plantele, atunci strecurați-o și diluați-o cu apă în proporții de 1:20. În funcție de mărime, pentru o tufă e nevoie de 0,5-1l de soluție.

Urzica obișnuită este bogată în fier, mangan, azot și alte substanțe utile pentru căpșuni

De asemenea, puteți utiliza infuzia de gunoi de pasăre. Turnați peste el apă în proporții de 1:10 și lăsați totul la infuzat timp de 3-4 zile. Udați fiecare tufă cu câte 0,5l de soluție. După același principiu se pregătește și infuzia de gunoi de grajd de vacă.

Spor la grădinărit!