Cu ce să hrăniți vița-de-vie toamna înainte de tăiere și acoperire!

Această cultură bine cunoscută este fertilizată toamna, începând cu al treilea an de viață. Vă povestim cu ce să hrăniți vița-de-vie înainte de iarnă, astfel încât în sezonul viitor butucii să formeze ciorchini bogați în bobițe suculente. 

După recoltare, este necesar să adăugați substanțe nutritive în sol, pe care planta le-a consumat pe parcursul sezonului. Îngrășămintele pentru fertilizarea de toamnă a viței-de-vie trebuie să conțină în mod necesar fosfor și potasiu. Și este bine dacă au magneziu și zinc. Toate aceste elemente întăresc imunitatea plantei și ajută la rezistența la frig și îngheț. De asemenea, fertilizarea de toamnă a viței-de vie pentru iarnă se face și cu îngrășăminte organice: compost putrezit, gunoi de grajd (dar nu proaspăt!) sau gunoi de pasăre. 

Cel mai bine este să realizați fertilizarea de toamnă în 2 etape: mai întâi, adăugați în sol îngrășămintele organice, apoi îngrășământul mineral complex. În plus, la începutul lunii septembrie, pentru maturizarea corzii, se recomandă să stropiți vița-de-vie cu monofosfat de potasiu (10 gr de îngrășământ la 10l de apă). 

Îngrășământ organic de toamnă pentru vița-de-vie 

La începutul lunii septembrie, solul de sub tufe se sapă și în același timp se adaugă gunoi de pasăre, compost sau gunoi de grajd. Materialele organice îmbunătățesc compoziția și permeabilitatea solului, făcându-l mai friabil. 

Sfat. Gunoiul de pasăre poate fi folosit nu doar în formă solidă, dar și lichidă, a doua opțiune fiind mai de preferat. Pentru aceasta, cu 10 zile înainte de utilizarea a îngrășământului, amestecați gunoiul de pasăre cu apă în proporții de 1:4 și dați soluția la loc cald. Înainte să-l folosiți, diluați concentratul cu apă în proporții de 1:10. Sub fiecare tufă, turnați câte 0,5l de îngrășământ lichid. 

Îngrășământ mineral pentru vița-de-vie 

La sfârșitul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie, în sol se adaugă potasiu și fosfor. Îngrășămintele granulate se presară pe suprafața pământului, după care se sapă adânc și se udă. Sau pur și simplu se udă solul din jurul tulpinii cu soluții lichide de elemente nutritive. 

Unii grădinari recomandă să fie săpat un șanț de 30 cm adâncime la o distanță de 45-50 cm de tulpină și să turnați în el soluția. În acest fel, sistemul radicular al plantei absoarbe mai bine substanțele nutritive. 

Îngrășămintele cu fosfor și potasiu pentru vița-de-vie se combină bine, iată de ce sunt adesea utilizate simultan. De exemplu, 20-25 gr de superfosfat și 10 gr de sare de potasiu sau 25 gr de sulfat de potasiu se diluează în 10l de apă. Soluția obținută se folosește pentru 1 m² de viță-de-vie. În acest îngrășământ, puteți adăuga 1 gr de acid boric și 2 gr de sulfat de zinc. 

Fertilizarea de toamnă a viței-de-vie cu cenușă 

Dacă pe parcursul sezonului solul nu a sărăcit, atunci este suficient să-l hrăniți cu cenușă de lemn, care se adaugă în pământ în timpul săpărilor de toamnă. Cenușa poate fi folosită și sub formă de soluție: 300 g de cenușă de lemn se diluează în 10l de apă și se toarnă sub fiecare tufă. 

Acest îngrășământ natural conține fosfor, calciu, potasiu, sodiu și magneziu sub o formă accesibilă plantelor. De asemenea, cenușa neutralizează aciditatea solului și face culturile de grădină neatractive pentru insecte. 

Etapa finală –mulcirea 

Pentru a preveni spălarea mineralelor adăugate în sol în timpul ploilor prelungite de toamnă, vița-de-vie se mulcește cu ace de conifere, iarbă tăiată sau compost putrezit. În plus, stratul de mulci va proteja rădăcinile plantei de frigul și gerul care urmează. 

Acum cunoașteți cea mai bună metodă de a hrăni vița-de-vie toamna. Dar țineți cont, solul fertil friabil se fertilizează o dată în 3 ani, solurile nisipos argiloase – o dată în 2 ani, iar dacă vița-de-vie crește în nisip, atunci fertilizările se efectuează anual. 

Spor la grădinărit!