Cub pentru castraveți – o sugestie pentru grădinari!

Această construcție va deveni preferata dumneavoastră din grădină. Toată lumea va rămâne uimită de cât de mulți castraveți culegeți și vor întreba neapărat câți ați semănat. Doar 9 semințe, în schimb începând cu mijlocul lunii iunie și până la mijlocul lunii septembrie veți aduna recoltă. Cel puțin 6-7 căldări de castraveți pe parcursul verii. În plus, construcția arată frumos, este comod de îngrijit, iar castraveții sunt întotdeauna uscați și curați.

Mai întâi, e nevoie să îngropați partea lungă a unei foi de ardezie de mărime standard (170*110 cm) la o adâncime de 60 cm, păstrând 110 cm la suprafața solului. Obțineți un cub puțin mai mare de 1m. Pentru ca ardezia să stea vertical și să nu fie împinsă de pământ, e nevoie să o fixați în 2 locuri cu sârmă de oțel.

Primăvara, de îndată ce se dezgheață pământul, începeți să umpleți cubul: mai întâi adăugați un strat de nisip cu înălțimea de 50 cm, apoi îl acoperiți cu folie de plastic, iar deasupra 30 cm de amestec de gunoi proaspăt de grajd și compost. Obțineți un fel de cuptor: când se descompune, gunoiul de grajd emană căldură și încălzește partea inferioară. Apoi adăugați 25 cm de compost putrezit amestecat cu pământ de grădină în proporții de 1:1. Turnați 3 căldări de apă fierbinte cu permanganat de potasiu și acoperiți totul cu folie microporoasă lutrasil. Puteți realiza și umple cubul toamna târziu, doar acoperiți-l cu folie de plastic, pentru ca nutrienții din stratul superior să nu se spele. Marginea cubului o faceți mai moale cu ajutorul unei folii vechi de plastic așezată în câteva straturi, ca să nu taie lăstarii.

Semănați semințele direct în pământ la mijlocul lunii aprilie (pentru orice eventualitate, puteți semăna într-un colț încă 5-7 semințe, în caz că celelalte nu încolțesc). Faceți incizii în lutrasil, îndoiți colțurile în interior și semănați. Fixați arcuri nu foarte înalte, astfel încât să le puteți scoate și să le măriți. Acoperiți cubul cu 2 straturi de lutrasil și 2 straturi de folie subțire de plastic, apoi fixați acoperământul cu un elastic. Nu semănați toate semințele, doar 6, iar rândul din spate îl umpleți cu răsaduri de roșii, care trebuie să mai crească. La mijlocul lunii mai, materialul săditor rădăcinos de roșii se transferă în propria seră, iar în locul lui semănați încă 3 semințe sau transplantați castraveții, care au răsărit în colț. Aceștia sunt pentru recoltă târzie. Nu îndepărtați folia de plastic până nu apar primele plante tinere, apoi o scoateți pentru 1 zi, ca să le stropească ploaia. Folia poate rămâne deasupra cubului destul de mult timp, în interior este cald și umed, iar acest lucru este pe placul castraveților. Până lăstarii vor crește suficient, nu va mai fi pericol de îngheț și plantele pot fi descoperite, acoperindu-le doar peste noapte cu lutrasil. Foarte curând, nici de acest lucru nu veți avea nevoie: căldură vine și de sus, și de jos, important este să nu uitați să irigați castraveții.

Este foarte comod să culegeți castraveți, ei atârnă curați și se văd foarte bine. Când lăstarii ating pământul, îi ciupiți. La mijlocul lunii august, începeți să acoperiți tufa din nou cu lutrasil peste noapte, în caz contrar creșterea castraveților va încetini. Iar în septembrie, faceți o inspecție și păstrați lăstarii cei mai roditori, pe care îi ridicați și îi așezați în interiorul cubului, acoperindu-i la fel cum ați făcut-o primăvara. Vă recomandăm să semănați 2-3 soiuri verificate pentru un randament ridicat de producție.

Spor la grădinărit!