Cultivarea ananasului din rozeta de frunze. De încercat!

În primul rând, ca să cultivați cu succes o plantă exotică în condiții casnice , aveți nevoie de un material calitativ de plantare. Alegând un ananas pentru cultivarea casnică din magazin, este necesar să atrageți atenția la faptul ca el să fie proaspăt și copt.

Coaja unui asemenea fruct este galben-aurie, iar rozeta de frunze este vie, verde și turgescentă, fără oarecare semne de alterare sau degerare. Pe lângă acestea, frunzele interioare nu trebuie să fie uscate. Și, de asemenea, trebuie să luați în considerație că dacă baza rozetei este putredă sau uscată, va fi foarte dificil să obțineți o plantă nouă din ea.

Dacă fructul cumpărat corespunde tuturor cerințelor indicate, puteți să începeți pregătirea materialului de plantare. În acest scop trebuie să tăiați partea superioară a ananasului cu un cuțit curat și ascuțit, astfel încât să cuprindeți nu numai rozeta de frunze, ci și o parte din pulpa fructului — cu aproximativ 3-4 cm mai jos.

Dacă ananasul este complet copt, rozeta poate fi pur și simplu îndepărtată prin răsucire (cu multă acuratețe). În acest scop trebuie să țineți foarte bine rozeta cu o mână, iar cu cealaltă să rotiți fructul.

Obținând materialul pentru plantare, este necesar să-l curățați foarte bine de resturile de pulpă suculentă, deoarece ele pot deveni cauza putrefacției. Pe lângă aceasta, frunzele scurte, inferioare ale rozetei trebuie îndepărtate, astfel încât să căpătați un butaș cilindric cu lungimea de aproximativ 3 cm.

Secțiunea trebuie prelucrată cu soluție concentrată de permanganat de potasiu sau cărbune mărunțit. Pe lângă acestea, pentru tratarea antibacteriană a butașului sunt potriviți stimulatorii de înrădăcinare, care permit și apariția mai rapidă a rădăcinilor.

Ca să preveniți putrezirea materialului de plantare înainte de înrădăcinare, trebuie să-l uscați. În acest scop cel mai bine ar fi să suspendați rozeta pentru 24-48 ore, astfel încât să nu se atingă de nicio suprafață.

Ca să stimulați apariția sistemului radicular, trebuie să scufundați partea curățată de frunze a butașului în apă. Ca să mențineți rozeta la nivelul necesar, puteți să folosiți un cerc din plastic sau carton și, de asemenea, scobitoarele.

După ce vor apărea primele rădăcini, rozeta de frunze poate fi plantată în sol, dar cel mai bine ar fi ca planta tânără să nu fie afundată mai sus de rândul inferior de frunze. Substratul din jurul butașului trebuie bătătorit cu grijă, străduindu-vă să nu lezați sistemul radicular fragil.

REGIMUL DE TEMPERATURĂ

În continuare cultivarea ananasului trebuie să aibă loc sub o peliculă sau borcan de sticlă, pentru ca temperatura din jurul plantei să nu scadă sub 22°C. Dacă aerul și solul din mini-seră se încălzesc până la 25°C, peste aproximativ o lună vor apărea primele frunzulițe tinere în centrul rozetei de frunze.

În perioada de aclimatizare și înrădăcinare a plantei este important să respectați următoarele reguli:

1. Să protejați frunzele de nimerirea picăturilor de condens, deoarece acestea pot cauza dezvoltarea mucegaiului și putrezirea rozetei.

2. Să irigați regulat planta.

3. Să aerisiți cu grijă mini-sera, fără să permiteți răcirea butașului.

Spor la grădinărit!