Cultivarea căpșunilor în țevi PVC — instrucțiuni detaliate pentru începători!

Cultivarea căpșunilor, care rodesc tot anul, în seră este rentabilă doar dacă recoltele sunt mari, iar obținerea acestora presupune deținerea unor terenuri uriașe. Ca să reduceți suprafața terenului ocupat de căpșuni, fără să micșorați rezultatul, puteți să folosiți o construcție orizontală din țevi PVC.

Cultivarea căpșunilor în țevi PVC este potrivită atât pentru persoanele, care comercializează aceste fructe, cât și pentru grădinarii obișnuiți. Construcția respectivă ocupă puțin spațiu și poate fi mutată cu ușurință: astfel veți putea obține un pat agrar suplimentar, fără să ocupați spațiul prețios, care este destul de limitat în curțile standard.

CUM SE MEȘTEREȘTE CONSTRUCȚIA DIN ȚEVI PENTRU CULTIVAREA CĂPȘUNILOR?

Cel mai mult timp din procesul de plantare a căpșunilor este ocupat chiar de asamblarea și pregătirea construcției orizontale din țevi. Ca să o realizați, nu aveți nevoie doar de țevi, ci și de anumite instrumente:

-țevi PVC cu diametrul de 15 cm (țevi de canalizare);

-dopuri cu diametrul de 15 cm (câte 2 bucăți pentru fiecare țeavă);

-țevi PVC cu diametrul de 3-4 cm pentru apă rece (lungimea lor trebuie să fie cu 10-15 cm mai mare decât cea a țevilor late);

-dopuri cu diametrul de 3-4 cm (câte o bucată pentru fiecare țeavă);

-o bucată de furtun pentru evacuarea apei;

-un recipient pentru apă;

-o pompă cu timer de auto-irigare;

-cheramzit (argilă expandată) pentru drenaj;

-sol;

-o bormașină și un burghiu cu diametrul de 10 mm;

-un fierăstrău;

-o ruletă.

Important! Cel mai bine ar fi să sfărâmați cheramzitul în bucățele cu ajutorul unui ciocan: astfel rădăcinile căpșunilor vor crește mai bine.

Înainte de a începe pregătirea construcției, determinați-i forma, dimensiunea și locul de montare. Puteți să fixați țevile singulare pe gard, însă trebuie să alegeți o porțiune, care este expusă la soare în cea mai mare parte a zilei.

Iar dacă ați decis să creați o adevărată plantație de căpșuni, mai întâi instalați suporturile pentru țevi. Ele pot fi aranjate sub formă de piramidă sau fronton, însă luați în considerație faptul că o țeavă de 2 m cu sol cântărește mai mult de 25 kg. De aceea, suporturile trebuie să fie rezistente.

Procesul de pregătire a țevilor constă din următoarele etape:

1.Pe o față a țevii groase decupați câteva orificii cu diametrul de 10-15 cm, aflate la o distanță de 15 cm una de alta.

2.Pe toate părțile țevii subțiri sfredeliți multe orificii mici, folosind bormașina.

3.Înfășurați țeava subțire cu folie geotextil sau folie de mulcire, fixându-o cu sârmă, ca să nu alunece și să nu se desfacă.

4.Sfredeliți câte un orificiu cu diametrul țevii subțiri în dopurile mari.

5.Presărați un strat de cheramzit cu grosimea de 2-3 cm pe fundul țevii groase. Răspândiți-l uniform pe toată lungimea ei.

6.Așezați țeava subțire pe stratul de cheramzit, astfel încât capetele ei să iasă prin orificiile sfredelite în dopuri.

7.Introduceți substratul prin orificiile din țeava mare. Răspândiți-l uniform, bătătoriți-l și irigați-l.

8.Fixați furtunul sistemului de irigare cu timer sau al unui recipient cu apă (situat superior față de nivelul țevilor) la un capăt al țevii subțiri și furtunul pentru evacuarea apei — la capătul opus. Dacă sistemul dumneavoastră este format din mai multe țevi, uniți-le cu furtunurile de evacuare, astfel încât apa din recipient să ajungă treptat în toate țevile.

Mulți grădinari consideră că această tehnologie este prea costisitoare și că asemenea paturi agricole nu vor returna investițiile în scurt timp. Însă există metode, care permit o economisire semnificativă în ceea ce privește montarea sistemelor din țevi PVC, fără să influențeze negativ rezultatul și avantajele principale.

Important! Îndepărtând unele părți ale sistemului, veți transforma procesele automate în manuale. De aceea, puteți să procedați în acest fel pe parcelele mici. Pe plantațiile de căpșuni, create pentru comercializare, aceste metode nu vor funcționa.

Ca să ieftiniți sistemul, puteți să:

-nu instalați țevile interioare pentru irigarea prin picurare, ci să udați căpșunile în mod manual;

-nu cumpărați dopuri pentru țevi, ci să le meșteriți din lemn și să le fixați cu un adeziv tip „cuie lichide” sau să înfășurați capetele țevii cu peliculă și să o fixați cu sârmă;

-nu creați sistemul de evacuare a apei, ci să sfredeliți orificii cu diametrul de 5 mm, situate la distanța de 25 cm una de alta, pe fundul țevii;

-nu cumpărați substratul, ci să-l pregătiți de sine stătător din turbă, humus și nisip de râu, amestecându-le în proporții egale.

CUM SE PLANTEAZĂ CĂPȘUNII ÎN ȚEVILE PVC?

După ce ați montat sistemul, puteți să plantați căpșunii. Acest proces este destul de simplu:

1.Realizați adâncituri de aproximativ 10 cm în substratul pregătit.

2.Înmuiați răsadurile de căpșuni într-o soluție de heteroauxină sau oricare alt stimulator de înrădăcinare — pentru 12 ore.

3.Așezați răsadurile în adânciturile din substrat, răspândindu-le uniform rădăcinile și presărându-le cu substrat.

4.Udați tufele proaspăt plantate și umbriți-le puțin de razele solare directe în prima săptămână.

Important! Argila expandată alcalinizează substratul, iar căpșunii preferă solul ușor acid. Ca să rezolvați această problemă, înainte de utilizare, înmuiați cheramzitul în soluție slabă de oțet pentru 12 ore.

ÎNGRIJIREA CĂPȘUNILOR PLANTAȚI ÎN ȚEVI PVC

Căpșunii cultivați pe paturi suspendate au o serie de avantaje față de confrații lor, care cresc în sol deschis. Ei nu sunt „înecați” de buruieni, solul lor nu trebuie afânat și ei sunt „asigurați” împotriva dăunătorilor, care se târăsc prin sol.

Însă căpșunii din paturile suspendate sunt afectați de boli mai agresive și, de asemenea, solul din țevi se usucă repede și devine sărac în nutrienți. De aceea, grijile grădinarului nu dispar, ci doar se mută într-un alt domeniu. Astfel, ce ar trebui să faceți ca să evitați uscarea căpșunilor plantați în țevi?

-Să realizați cu regularitate irigarea și să nu permiteți uscarea excesivă a substratului. Cel mai bine ar fi să automatizați sistemul de irigare prin picurare și, dacă este posibil, să verificați manual umiditatea substratului în fiecare zi.

-Să fertilizați căpșunii o dată la 2 săptămâni, cu o soluție de îngrășământ complex și special pentru aceste culturi.

-Să îndepărtați tufele afectate și substratul de sub ele după apariția primelor semne de boală.

Important! Puteți să evitați cumpărarea răsadurilor bolnave, cultivându-le de sine stătător. În acest scop creați un pat separat, pe care toate forțele tufelor de căpșuni (din soiurile, care vă plac) nu sunt îndreptate spre rodire, ci spre formarea stolonilor.

IERNATUL CĂPȘUNILOR PLANTAȚI ÎN ȚEVI PVC

Mult timp principala dificultate din cultivarea căpșunilor în țevi PVC orizontale a fost organizarea iernatului. Căpșunii nu pot fi lăsați afară: ei vor îngheța și vor muri. De asemenea, puțini oameni au sere potrivite pentru cultivarea pe parcursul întregului an.

Însă soluția a fost găsită și nu este chiar atât de complicată. O dată cu stabilirea temperaturilor negative țevile trebuie înfășurate în 2-3 straturi de spunbond cu densitatea de 60 g/mp. Când gerurile vor deveni mai aspre și temperaturile vor scădea sub –20°C, țevile trebuie înfășurate cu încă un strat, însă nu separat, ci pe toate împreună.

AVANTAJELE ȘI DEZAVANTAJELE CULTIVĂRII CĂPȘUNILOR ÎN ȚEVI PVC

Fiecare tehnologie are avantajele și dezavantajele sale și, desigur, adepți și oponenți. Dacă ar fi să privim obiectiv cultivarea căpșunilor în țevi, putem să menționăm următoarele avantaje:

-economisirea spațiului și posibilitatea cultivării căpșunilor pe orice porțiune a terenului sau pe balcon;

-mobilitatea construcției;

-fructele curate și sănătoase, care nu vin în contact cu solul;

-indisponibilitatea pentru limacși;

-posibilitatea cultivării pe parcursul întregului an;

-absența buruienilor și a necesității de prășire.

Însă această tehnologie are și dezavantaje semnificative:

-cheltuieli substanțiale de bani și timp pentru crearea construcției;

-sărăcirea regulată a substratului și necesitatea fertilizărilor frecvente;

-alcalinizarea substratului din cauza prezenței argilei expandate;

-dificultățile legate de izolarea construcției în timpul iernii în cazul cultivării sezoniere (exterioare).

Deseori primul sezon de cultivare a căpșunilor printr-o metodă nouă este mai puțin reușit, însă nu vă pierdeți speranța. Luați în considerație toate greșelile și fiți siguri că în următorul an veți reuși.

Spor la grădinărit!