Cultivarea mărarului în lăzi – o metodă excepțională pentru verdeață suculentă!

Cultivarea răsadurilor de mărar. Metoda este perfectă pentru cei, care trăiesc la bloc, iar la vilă ajung doar în weekend. Precum și pentru cei, care locuiesc în zone mai secetoase, iar din acest motiv semințele semănate de mărar nu răsar. Semințele de mărar sunt acoperite cu uleiuri eterice și au nevoie de multă umiditate pentru germinare. Cultivând răsadurile în lăzi, le puteți asigura condițiile necesare. Nu vă rămâne decât să transferați lada cu răsaduri la vilă sau în grădină și să le plantați în câmp deschis.

Luați o ladă obișnuită pentru fructe cu înălțimea de aproximativ 5 cm și folosiți sol din grădină, în care adăugați substrat de cocos, care ajută la menținerea mai îndelungată a umidității.

Semănați semințele de mărar pur și simplu presărându-le pe suprafața solului, după care le acoperiți cu un strat de aproximativ 1 cm de pământ. Udați semințele zilnic din abundență. De asemenea, nu uitați să tapetați mai întâi lada cu material agrotextil, pentru ca solul să nu curgă din ladă.

Când veți observa că majoritatea răsadurilor au, pe lângă frunzele dicotiledonate, și frunze adevărate pufoase, e momentul potrivit să le transferați în câmp deschis. Sistemul radicular a început să se formeze, dar nu este încă foarte mare, deci rădăcinile nu s-au împletit între ele și nu se vor deteriora.

La etapa când e nevoie să plantați răsadurile în câmp deschis, iată pașii pe care trebuie să-i urmați:

1. În primul rând, e nevoie să săpați patul, de exemplu, cu un cultivator multifuncțional sub formă de furcă, care afânează perfect solul.

2. Apoi, faceți șanțuri de aproximativ 3 cm adâncime, folosind o sapă mică de grădină. Distanța dintre rânduri trebuie să fie de cel puțin 10 cm, iar lungimea lor poate varia în funcție de câte răsaduri aveți.

3. Ridicați materialul agrotextil. Împreună cu el se ridică și blatul de pământ, iar dumneavoastră puteți separa o bucată necesară cu o legătură de mărar.

4. Luați câteva fire de mărar, le așezați cu rădăcina în șanț și cu verdeața pe bordură și le separați atent cu degetele. Astfel, nu veți deteriora rădăcinile, iar mărarul nu va avea nici un stres.

5. Puteți uda șanțurile în prealabil sau după ce repartizați răsadurile, pentru ca sistemul radicular să îmbibe mai bine umiditatea și să se acomodeze mai rapid la locul nou.

6. Așteptați până apa se îmbibă în sol și presărați rădăcinile cu pământ. Mișcați cu a doua mână solul din cealaltă parte, astfel încât să fixați mărarul vertical. Însă, acest pas nu este obligatoriu, deoarece pe măsură ce mărarul va crește și se va dezvolta, el se va îndrepta.

Metoda este numai bună dacă semănarea semințelor în sol nu dă nici un rezultat, adică acestea nu răsar. Astfel, obțineți un minunat material săditor și veți avea verdeață timpurie, dacă veți începe să cultivați mărar înainte de începutul sezonului de plantare (începutul sau mijlocul lunii aprilie). Rata de înrădăcinare este de 100%.

Spor la grădinărit!