Cultivați propriul lămâi în ghiveci, în condiții casnice!

PASUL 1: UMEZIȚI SOLUL

Lămâii prosperă în sol umed și ei sunt predispuși să se usuce foarte ușor. Înainte de plantare, rezervați-vă puțin timp, ca să adăugați puțină apă în solul pentru ghiveci, până se va simți umed la palpare. Aveți grijă să nu pregătiți o supă de noroi. Trebuie doar să umeziți solul.

 

PASUL 2: ADĂUGAȚI SOLUL

Umpleți ghiveciul cu sol, dar aveți grijă să lăsați un spațiu liber de 2.5 cm în partea superioară a acestuia.

PASUL 3: ALEGEȚI SĂMÂNȚA

Este important ca niciodată să nu permiteți uscarea sâmburilor de lămâie. Specialiștii ne sugerează să scoatem cele mai frumoase semințe direct din lămâie și să le introducem în gură, ca să le apărăm și să le menținem umede.

PASUL 4: PLANTAȚI SĂMÂNȚA

Plantați sămânța (semințele) în solul din ghiveci, la 1-1.5 cm de la suprafață. Aveți grijă să udați bine solul.

PASUL 5: ACOPERIȚI GHIVECIUL

Sâmburii de lămâie prosperă în locuri calde și însorite. Aveți grijă să acoperiți ghiveciul dumneavoastră cu folie de plastic, permeabilă pentru aer, ca să protejați semințele de temperaturile scăzute. În timp ce răsadurile prosperă în căldură, asigurați-vă că solul nu se usucă. Specialiștii ne avertizează că această etapă a procesului de cultivare este un act de balansare. Dacă credeți că semințele au suficientă căldură și fără folia de plastic, atunci nu o utilizați. Nu trebuie să supraîncălziți planta sau să rețineți prea multă apă în ghiveciul ei, deoarece acești factori vor cauza putrezirea rădăcinilor ei. Ajustați condițiile respective după necesitate.

PASUL 6: SEMINȚELE ÎNCOLȚESC ȘI APAR RĂSADURILE

Peste aproximativ 2 săptămâni veți începe să vedeți răsaduri minuscule, care se înalță din sol. Dacă încă folosiți folia de plastic, nu este sigur să o îndepărtați complet. Aveți grijă ca lămâiul să aibă acces la multă lumină solară și să fie ținut în căldură.

Pentru a depași faza de plantă decorativă acești lămâi ar trebui altoiți. Iata cea mai simplă metodă de altoire a pomilor fructiferi, dar și a citricelor. Aceasta se mai numește si “în despicatură” și este cea mai folosită dintre toate metodele de altoire.

Daca aveți un lămâi pe care vreți să îl altoiți iată de ce aveți nevoie și care sunt pașii:

-Aveți nevoie de un altoi provenit din coroana unui lămâi în plină rodire, și acesta trebuie să prezinte 3-4 muguri bine conturați.

-Taiați planta păstrând o lungime a trunchiului de aproximativ 30 de cm. Pentru taire folosiți un cuțit foarte ascuțit sau un cuțit special pentru altoire.

-La capatul tăieturii (care se numște portaltoi) faceți o secțiune de aproximativ 2 cm, pe mijlocul trunchiului, în care va intra altoiul.

-Altoiul trebuie să fie cioplit la bază, pe ambele parți, astfel încât partea care intră în trunchi să fie ascuțită în forma literei v. Pe altoi se vor pastra circa 3-4 muguri.

-Altoiul se atașează în despicatura portaltoiului, apoi se panseaza zona cu niște scotch.

-Peste bandaj se prinde un cârlig care să țină cât mai strâns puctul de altoire.

-Peste altoi și portaltoi se pune o pungă pentru a etanșeiza cât mai bine zona. Această pungă sa prinde la capat tot cu un carlig.

Spor la grădinărit!