Cum eliminați furnicile din grădină!

Daunele cauzate de furnici:

-atunci când furnicile afânează solul, acesta se îmbogățește cu substanțe nutritive, dar în același timp crește și aciditatea. Acest lucru poate influența negativ dezvoltarea multor plante.

-furnicile sunt amatoare de dulce. Insectele pot distruge plantațiile de căpșuni, fragi și alte culturi care conțin zahăr. Florile de bujor conțin suc dulce. Furnicile mușcă petalele, ceea ce duce la uscarea plantelor. Furnicile de grădină pot distruge trandafirii, pentru că adoră sucul dulce al petalelor.

-insectele răspândesc activ prin grădină semințe de buruiene.

Cea mai vizibilă daună a furnicilor este atracția lor nesănătoasă față de afide. Paraziții mici, care sug sucul din culturile de legume și din pomi, reprezintă un mare pericol pentru proprietarul grădinii.

Tandemul periculos dintre afide și furnici

Pentru a evalua pericolul acestei uniuni, trebuie să știți de ce sunt dăunătoare afidele. Dimensiunea insectelor variază de la 0,5 – 1,5 mm.

Afidele nu locuiesc niciodată singure: planta este atacată imediat de o “turmă” întreagă. Insule de afide pot fi văzute sub frunze în partea inferioară a tulpinii de roșii, varză, căpșuni, castraveți și alte plante. Aparatul bucal al afidelor nu poate străpunge pielița groasă de pe tulpina plantei mature.

Din acest motiv, dăunătorii atacă tufe și copaci tineri. Hrănindu-se cu sucul plantei, afidele elimină un lichid dulce, pe care oamenii l-au numit “lăptișor dulce”. Acesta creează o peliculă pe suprafața frunzelor, care împiedică respirația.

Furnicile sunt protectorii afidelor din cauza slăbiciunii față de acest lăptișor dulce. Furnica își ocrotește micii prieteni, cosnumând secrețiile dulci.

Unde sunt furcini, acolo sunt și afide. Ele alungă insectele care se hrănesc cu afide: mămăruțe și urechelnițe. Furnicile transportă afidele de pe o tufă pe alta, provocând răspândirea lor rapidă.

Nu puteți scăpa definitiv de afide, dacă în grădină trăiesc furnici. Amatorii devotați de lăptic dulce vor găsi o cale de a aduce dăunători în grădină.

Limitați accesul către răsaduri și copaci

Înainte de a distruge complet mușuroiul, încercați să limitați accesul acestora către tufe și copaci. Puteți face acest lucru cu ajutorul unor trucuri din popor:

1.Luați o bucată lungă de staniol sau peliculă rezistentă și fixați pe trunchiul pomului o ”fustă”. Marginea ascuțită a staniolului reprezintă un obstacol pentru furnici. Totuși, după o perioadă, furnica deșteaptă va găsi o metodă de a ajunge la fructele preferate. Ea poate construi un pod din particule de nisip sau gunoaie mici și va depăși obstacolul.

2.Tăiați în două un pneu vechi și uzat. Obțineți 2 recipiente de formă rotunjită. Dacă aveți nevoie să protejați un răsad mic, îl îmbrăcați în jumătate de pneu. În adâncitură turnați apă, care va fi un obstacol pentru furnici. Din păcate, pe un copac mare e imposibil să îmbrăcați un pneu. Dar îl puteți tăia într-un singur loc, îl îmbrăcați pe tulpină și îl lipiți cu adeziv de izolație. Un astfel de ”șanț” este o protecție minunată împotriva dăunătorilor fără aripi și un recipient din care pot bea păsările.

3.Dați tulpinile pomilor cu var și presărați solul de la baza trunchiului cu turbă. Ambele substanțe sperie insectele.

4.Plantați alături de tufele cu fructe sau alături de culturile de castravete ierburi aromatice: pătrunjel, vetrice, pelin, usturoi. Furnicile urăsc mirosurile intense.

Scăpați de furnici cu ajutorul metodelor naturiste

Dacă încercările de a speria furnicile nu au fost de folos, trebuie să acționați radical. Prin acțiuni radicale se înțelege depistarea mușuroiului și distrugerea acestuia. Încercarea de a nimici furnici aparte nu se va solda cu succes.

Dacă doriți să scăpați de insecte pentru totdeauna, trebuie să le găsiți ”cuibul” principal și să distrugeți regina. Cuiburile locuitorilor pădurii se ridică până la 2 m înălțime. Furnicile de grădină preferă să construiască cuiburi mici și ascunse, ca să fie greu de găsit.

Înainte de a cumpăra insecticide chimice, încercați metodele naturiste de nimicire a furnicarelor…. Cele mai populare preparate sunt:

-acid boric;

-săpun;

-ulei;

-apă clocotită;

-kerosen;

-scorțișoară;

-cenușă.

Mulți grădinari preferă pur și simplu să sape mușuroiul, să-l pună împreună cu pământ într-o roabă și să-l ducă departe de propria grădină. Aceasta este o sarcină dificilă.

În primul rând, mușuroiul se află adânc sub pământ. În al doilea rând, insectele îngrijorate se pot răspândi prin roabă și să ajungă sub mâneci sau sub guler. În al treilea rând, veți pierde multă putere și timp pentru această metodă.

Deoarece furnicile nu sunt incluse în Cartea Roșie, puteți alege moduri mai nemiloase pentru distrugerea lor.

Apă clocotită

Să turnați apă clocotită în mușuroi este cea mai simplă și ieftină metodă. Înainte de aceasta, este nevoie să săpați mușuroiul, pentru ca apa clocotită să ajungă în cât mai multe orificii. Pentru un rezultat sigur, repetați procedura de 3-5 ori la fiecare 2 zile.

Amestec de săpun și oțet

Pregătiți un amestec special: în 9l de apă dizolvați jumătate de săpun de rufe (sau cel mai ieftin șampon), 2 pahare de ulei și 1l de oțet. Înainte de a turna soluția în furnicar, săpați pământul, sau faceți o gaură cu o nuia lungă. Astfel, amestecul va pătrunde mai bine în galerii.

Kerosen

Amestecați ½ pahar de kerosen sau benzină cu 1 căldare de apă. Îaninte de a turna soluția, amestecați cuibul cu un baston. După ce turnați apa cu kerosen, acoperiți pământul cu o peliculă, pentru ca mirosul înțepător să se mențină cât mai mult timp.

Acid boric

Adăugați într-un pahar cu apă ușor îndulcită puțin acid boric. Această metodă împotriva furnicilor este una cunoscută. Amestecul dulce otrăvitor atrage insectele, care transportă mâncarea toxică reginei. Din acid boric puteți realiza multe alte momeli. Una dintre cele mai renumite sunt biluțele din carne tocată și acid boric. Aveți grija ca animalele să nu mănânce momeala delicioasă.

Cenușa

Furnicarul trebuie acoperit doar cu cenușă fierbinte. Este nevoie să amestecați preventiv locuința furnicilor, ca să aveți acces către pasajele subterane. Cărbunii, care ajung în intrările de sub pământ, blochează mișcarea și elimină oxigen, ceea ce duce la moartea adulților și a ouălor.

Scorțișoara

Furnicile nu suportă mirosul de condimente indiene. Dizolvați într-o căldare cu apă caldă 10 plicuri de scorțișoară și turnați amestecul în mușuroiul răscolit ușor. Insectele nu vor rezista aromei neplăcute și vor părăsi adăpostul.

Spor al grădinărit!