Cum faceți să obțineți o recoltă de zmeură cât mai bogată?

Sfatul nr.1 despre îngrijirea zmeurului – sistemul cu spalier

Zmeurul se cultivă obligatoriu pe spaliere și acest lucru este demonstrat de sute de mii de grădinari din întrega lume.

Atunci când plantați zmeurii în rânduri drepte, pe spaliere, între care sunt întinse fire de sârmă, obțineți de 6-8 ori mai multă recoltă și fructele sunt de cea mai înaltă calitate.

Toate eforturile dumneavoastră nu dau rezultate, dacă zmeurul nu își poate manifesta posibilitățile sale naturale și dacă îl cultivați ca pe un zmeur sălbatic.

Sfatul nr.2 despre îngrijirea zmeurului – reînnoirea

Zmeurul nu poate să degenereze, acest lucru este imposibil din punct de vedere biologic. Totuși, există o mulțime de grădini unde zmeura crește în voie, are ramuri bolnave și slab dezvoltate. Aceste plantații ar părea să degenereze, deși ele pur și simplu nu sunt îngrijite corespunzător.

Sunt multe cazuri, când grădinarii au reușit să readucă la viață aceste tufișuri ”degeneratoare” și să obțină lăstari roditori cu fructe mari.

Pentru aceasta, trebuie să rearanjați lăstarii de zmeur în benzi liniare, la o distanță de 70 cm, să înlăturați ramurile uscate și bolnave, iar plantele păstrate în locuri potrivite să le îngrijiți corespunzător. În locurile goale (unde pe benzi lipsesc plante) să plantați răsadurile necesare.

Trebuie permanent să plantați pe fiecare rând răsaduri noi, la o distanță de 70 cm, iar lăstarii uscați de zmeur să-i înlăturați. Este necesar să sporiți creșterea lăstarilor principali din mijlocul tufișului și astfel, fiind îngrijite, plantațiile vor da roadă bogată și calitativă.

Sfatul nr.3 pentru îngrijirea zmeurului – rânduri înguste

Rândurile de zmeură trebuie să fie înguste, cu o lățime de până la 30 cm, iar în mijlocul rândurilor să lăsați spațiu liber între tufișuri.

Motivul eșecului este că, deseori, zmeura este cultivată în rânduri late, unde lăstarii de zmeură cresc împreună cu alte plante, care au crescut de sine stătător.

Din punct de vedere biologic, în jurul plantei principale de zmeur întotdeauna vor mai crește și alte plante. Tufa de zmeur este răsadul plantat de dumneavoastră și lăstarii noi, care în fiecare an cresc singuri, nimeni nu-i plantează.

Pentru planta de bază, acești lăstari noi reprezintă un pericol și trebuie permanent îndepărtați. Pentru că anume acești lăstari consumă mai mult de 50% din substanțele nutritive, acumulate și prelucrate de întreaga tufă de zmeur.

Spor la grădinărit!

New