Cum puteți pregăti o maia veșnică: amestecați 100 gr de făină și 100 gr de apă. Atât!

Există o mulțime de mirosuri bine cunoscute de toată lumea, cum ar fi mirosul unei cărți noi sau de iarbă proaspăt cosită, dar nimic nu se compară cu aroma de pâine numaii scoasă din cuptor. Coaja călduță, miezul poros și umed, ce se topește în gură, – nu orice franzelă din comerț se poate lăuda cu astfel de însușiri, deși ținem minte cu toții gustul de pâine ce se aducea în fiecare dimineață la magazine.

Maiaua de secară, despre care vă relatăm astăzi, se consideră a fi una dintre cele mai benefice. Aceasta mai este numită și maia veșnică, iar motivul este evident: o puteți folosi la nesfârșit, trebuie doar să nu uitați să mai adăugați făină.

INGREDIENTE:

-100 de făină de secară;

-100 ml de apă.

MOD DE PREPARARE:

1.Prima zi. Amestecați făina cu apă caldă (de preferat într-un borcan de 2l) și acoperiți vasul cu capac. Lăsați compoziția obținută, de consistența smântânei dense, la loc cald pentru 24 de ore. Apariția bulelor de aer va vorbi despre faptul că procesul de fermentare a început.

2.A doua zi. Hrăniți maiaua. Pentru aceasta, adăugați 100 ml de apă caldă și 100 gr de făină, apoi amestecați până la omogenizare și lăsați maiaua pentru încă 24 de ore.

3.A treia zi. Veți putea vedea procesul de fermentare cu ochiul liber: maiaua crește în volum și este plină de bule. Mirosul nu este cel mai plăcut, dar nu vă faceți griji, așa trebuie să fie. Hrăniți maiaua pentru ultima dată și o dați din nou la loc cald.

4.A patra zi. Mirosul devine acru, maiaua scade puțin în volum și deja poate fi folosită pentru pregătirea pâinii. Luați cantitatea de care aveți nevoie conform rețetei, iar maiaua care rămâne o puneți într-un borcan de 500 ml, pe care îl acoperiți cu un capac cu găuri.

5.Depozitați maiaua la loc cald și hrăniți-o o dată în 12 ore. Dacă o dați la frigider, atunci maiaua are nevoie de hrană o dată în 5-7 zile. Într-adevăr, această maia este veșnică!

Spre deosebire de pâinea din comerț, cea de casă nu mucegăiește, ci se usucă și, respectiv, o puteți păstra mai mult timp. Drojdia de casă este o alternativă minunată celei cumpărate (care este supusă tratamentului termic și își pierde gustul și proprietățile), iar toate ingredientele pentru pâine proaspătă vor fi mereu la îndemână. Apropo, prepararea cu drojdie proaspătă naturală vine din timpurile când mâncarea se gătea în cuptor. Încercați rețeta noastră de maia pentru pâine și împărtășiți-ne impresiile!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!