Cum puteți să combateți afidele, care infestează coacăzii? Pentru ca recolta de coacăze să vă umple inima de bucurie!

PERIOADELE, ÎN CARE TRATAMENTELE ÎMPOTRIVA AFIDELOR DE PE COACĂZI SUNT EFICIENTE

Toată munca poate fi împărțită în câteva etape.

Prima etapă se realizează în perioada, în care mugurii încă nu s-au desfăcut. Se recomandă prelucrarea ramurilor cu soluție de săpun. De asemenea, puteți să aplicați benzi lipicioase pentru furnici în partea inferioară a ramurilor.

Următoarea etapă este legată de apariția florilor. Acum se permite stropirea cu soluții insecticide în scop profilactic. Se îngăduie repetarea acestui tratament încă o dată după ce coacăzii vor înflori. Folosirea preparatelor chimice este interzisă pe parcursul întregii veri.

A treia etapă: coacerea fructelor. Dacă în această perioadă tufele sunt invadate de afide, atunci se permite distrugerea lor doar prin utilizarea infuziilor vegetale și compușilor biologici.

MĂSURILE PENTRU PREVENIREA ȘI COMBATEREA AFIDELOR DE PE COACĂZI

Cea mai simplă măsură profilactică este considerată cercetarea tufelor. Această procedură trebuie realizată cu regularitate, ca să nu fie omis începutul răspândirii dăunătorilor.

Este necesar să cercetați vârfurile lăstarilor. Dacă frunzulițele au început să se răsucească sau au devenit văluroase, atunci trebuie să le tăiați și să le ardeți îndată.

În scop profilactic se utilizează în mod activ opărirea coacăzilor cu apă clocotită. Se recomandă realizarea acestei proceduri cum numai va începe topirea zăpezii. În această perioadă tufele sunt încă latente. De aceea, ele nu vor suferi arsuri.

Deseori grădinarii folosesc fumigația pentru combaterea afidelor de pe coacăzi. Această manevră constă în arderea diferitor compuși cu mirosuri pătrunzătoare: tutunul, ciupercile din genul Lycoperdon sau cauciucul.

Ea se realizează în ziua, în care mugurii s-au umflat și sunt pregătiți să se desfacă. Ca să se asigure obținerea unui rezultat pozitiv, fumigația coacăzilor trebuie să dureze minim 3 ore, pe vreme calmă, fără vânt.

Totuși ultima metodă este destul de toxică. De aceea, nu se recomandă utilizarea ei în zonele foarte populate.

CUM POT FI COMBĂTUTE AFIDELE DE PE COACĂZI?

Trebuie să acceptați faptul că combaterea completă și definitivă a dăunătorilor din grădină este imposibilă. Indiferent de situație, undeva rămână o populație mică. Însă ea nu va aduce atâtea daune precum afidele înmulțite și răspândite.

Ca să nu vă gândiți în permanență la metodele de combatere a afidelor, puteți să sădiți „plante protectoare” printre tufele și pomii fructiferi. Parfumul lor respinge majoritatea dăunătorilor sau atrag insectele (de exemplu, gândacii de sol, buburuzele, sirfidele), care se hrănesc cu afide.

Astfel, furnicile sunt alungate de mirosul de mentă, levănțică, pelin și vetrice. Iar afidele nu iubesc aroma de iarba-mâței, coriandru, mărar, salvie, muștar, usturoi și crăițe.

Totuși nu trebuie să credeți orbește în faptul că aceste plante vor proteja coacăzii în totalitate. Ele pot doar să reducă populațiile de dăunători și astfel să micșoreze numărul tratamentelor.

Spor la grădinărit!