Cum puteți să cultivați pomul Kaki (curmalul japonez) dintr-un sâmbure? Pentru cei care iubesc fructele exotice!

ASTFEL, CUM POATE FI CULTIVAT POMUL KAKI DINTR-UN SÂMBURE?

Spălați sâmburii scoși dintr-un fruct proaspăt. Uscați-i și puneți-i în ghivece cu pământ, la adâncimea de 1-2 cm (există experiențe cu germinarea sâmburilor de kaki în vată). Acoperiți-i cu folie de plastic și puneți-i într-un loc întunecos.

Având în vedere faptul că consumul curmalelor japoneze este mai mare în perioada toamnă-iarnă, puteți să așezați ghivecele cu sâmburii pe calorifer.

Sâmburele de kaki încolțește cu ușurință, însă are un înveliș foarte puternic. Uneori, după răsărire, lăstarul trebuie ajutat prin tăierea atentă a învelișului, ca să i se descopere frunzulițele. Asemenea curmali japonezi pot să înceapă să rodească de la vârsta de 6 ani, iar dacă locuiți în zonele sudice, atunci puteți să-i plantați cu îndrăzneală în grădina din curtea dumneavoastră.

Lăstarii răsar peste 1-2 săptămâni. Este practic inutil să așteptați mai mult. Trebuie să aerisiți periodic ghiveciul acoperit cu folie de plastic. Udați substratul din el după necesitate: când stratul lui superficial de 1.5 cm va fi uscat. Puteți să îndepărtați folia de plastic după apariția lăstarului.

LĂSTARII POMULUI KAKI

Primul lăstar al pomului este destul de lung: 10-15 cm. Pe vârful lui poate să rămână sâmburele. Frunzulițele lui sunt acoperite foarte mult și dacă sâmburele nu va cădea pe parcursul a 2 zile, lăstarul poate să moară. De aceea, trebuie să-l ajutați cu acuratețe să scape de sâmbure.

Puteți să realizați acest lucru cu un cuțit ascuțit, ac sau foarfece. Dacă sâmburele este prins foarte strâns, trebuie să-l aburiți (stropiți-l, acoperiți-l cu o pungă de plastic și puneți-l într-un loc călduros peste noapte). După această procedură el se îndepărtează mult mai ușor.

Lăstarii pomului cresc foarte repede. De aceea, trebuie să-l transplantați frecvent în ghivece mai mari. Deficitul de spațiu pentru sistemul radicular, care se dezvoltă rapid, poate cauza moartea plantei.

Dacă substratul este insuficient, frunzele încetează să mai crească și se îngălbenesc.

ÎNGRIJIREA POMULUI KAKI

În timpul verii îngrijirile se rezumă la faptul că pomișorul trebuie ținut într-un loc luminos (în funcție de posibilități): în curte sau pe balcon. Ca să evitați arsurile frunzelor, adaptați-l treptat la noile condiții: umbriți-l puțin în prima săptămână.

În perioada de vegetație pomul trebuie fertilizat de 2 ori pe lună. În lunile octombrie-noiembrie transferați-l într-o încăpere cu temperatura de +3-5°C sau în pivniță.

Acoperiți solul cu un strat de rumeguș umed și stropiți-l sistematic, ca să nu se usuce. Dacă este necesar, în lunile februarie-martie transplantați pomul, udați-l foarte bine și puneți-l într-un loc luminos.

Transformați puieții în copăcei. Realizați ciupirea lor la înălțimea de 0.3-0.5 m, ca să stimulați înmulțirea ramurilor. Lăsați 2-3 lăstari superiori și, când aceștia vor atinge lungimea de 20-40 cm, ciupiți-i, ca să stimulați formarea ramurilor de rangul al doilea. În mod similar, lăsați 2-3 ramuri etc. Modelați un copăcel cu înălțimea de 1.5 cm, cu coroana rotunjită. Pomul kaki rodește repede: primele lui flori apar la vârsta de 3-4 ani.

POMUL TÂNĂR

De obicei, în condiții de cameră sau în grădina de iarnă pomul kaki crește până la 1.5 m (puteți să-i limitați creșterea prin tundere, iar suprafața coroanei — prin ciupire periodică).

În timpul verii plasați pomul kaki afară, într-un loc luminos și protejat de vânt. El trebuie udat și stropit cu regularitate. Înflorirea lui are loc în iunie. În perioada vegetativă activă curmalul japonez trebuie fertilizat de 2 ori pe lună: cu îngrășăminte minerale cu conținut redus de azot.

În timpul iernii pomul kaki trebuie ținut într-un loc răcoros (la temperatura de aproximativ 5°C, maxim 10°C). Solul trebuie umezit periodic cu apă moale, la temperatura camerei, iar planta — stropită. Irigarea excesivă este foarte dăunătoare și conduce la moartea pomului.

Reducerea temperaturii nu este dăunătoare pentru fructe: chiar dimpotrivă, conținutul lor de taninuri scade și ele devin mai repede comestibile.

RODIREA POMULUI KAKI

Când începe să rodească pomul cultivat din sâmbure?

Pomii altoiți încep să rodească peste 3-4 ani de la altoire, cei dezvoltați din sâmburi — de la vârsta de 5-7 ani, iar dacă umiditatea aerului din încăpere este redusă — cu 1-2 ani mai târziu.

Fertilizați-i cu îngrășămintele, cu care tratați și celelalte plante: preferabil, sub formă de zeamă de compost.

Spor la grădinărit!