Cum puteți să cultivați rodiu din semințe? Rodește fără altoire!

Cultivarea rodiului din semințe este o procedură simplă și captivantă. Astfel veți putea crea o plantă de cameră cu flori minunate și o ușoară nuanță exotică. Nouă ne place să realizăm asemenea experimente cu copiii: în acest fel ei învață principiile de bază ale botanicii, văzând cum se dezvoltă planta în toate etapele vieții sale. Nimic complicat!

Cultivarea rodiului vă va oferi și bonusuri plăcute. Pe lângă faptul că veți savura fructele lui delicioase și foarte folositoare pentru sănătate, trebuie să știți că din timpuri străvechi rodiul este considerat un indiciu al bunăstării (în cea mai mare parte — financiare).

În continuare vă vom prezenta pașii de bază a cultivării acestui arbust și, de asemenea, vă vom povesti când el va începe să rodească în condiții casnice.

ALEGEREA SEMINȚELOR

Veți recunoaște rodia coaptă după culoarea sa rubinie (roșie închisă).

Cel mai simplu mod este să cumpărați rodia coaptă de la piață sau din magazin. Desfaceți-o, ca să ajungeți la semințe. Sunt potrivite cele care s-au maturizat suficient: le veți recunoaște după nuanța ușoară de bej. Apropo, puteți să plantați semințele și cu pulpă, și fără ea — vom detalia aceste lucruri în continuare.

Dacă doriți să obțineți un arbust roditor într-un termen mai scurt, cumpărați semințele de rodie de la magazin. De obicei, se oferă soiuri hibride pentru cultivarea în condiții casnice. Ele se deosebesc prin faptul că permit obținerea primei rodiri de minim 2 ori mai repede decât în cazul pregătirii de sine stătătoare a materialului pentru plantare.

VARIANTELE DE PLANTARE A SEMINȚELOR DE RODIE. PUTEȚI SĂ ALEGEȚI UNA DINTRE URMĂTOARELE 2 METODE:

1. SIMPLĂ

Puneți un substrat roditor într-un vas. Am întâlnit recomandări de preparare a unor amestecuri complicate din diferite tipuri de sol, dar practica a arătat că rodiul răsare și se dezvoltă excelent în substratul universal pentru răsaduri. Puneți semințele cu sau fără pulpă pe sol (descompunându-se, pulpa va oferi substanțe nutritive). Apoi acoperiți-le cu pământ.

2. ÎMBUNĂTĂȚITĂ

Ca să grăbiți procesul de apariție a lăstarilor, folosiți metoda încolțirii. Puneți semințele fără pulpă într-o cârpă înmuiată în apă caldă. Așezați cârpa pe o farfurie și plasați-o într-un loc cald pentru 3 zile. Se recomandă schimbarea cârpei la fiecare 24 ore, pentru ca semințele să nu putrezească.

Trebuie să folosiți stimulatorii de înrădăcinare? Hotărâți chiar dumneavoastră. Puteți să prelucrați semințele cu compuși industriali sau populari.

Apoi repetați procedura descrisă la prima metodă — plantarea în sol.

CUM SE ÎNGRIJESC LĂSTARII?

Iată 6 sfaturi simple:

1. Puneți ghiveciul cu rodiul plantat pe pervazul unui geam sudic. Acolo planta va primi suficientă lumină solară.

2. Puteți să creați condiții de seră, acoperind planta cu o pungă de plastic, un recipient de plastic sau de sticlă.

3. Cât timp semințele nu au încolțit sau lăstarii sunt foarte mici, irigați solul foarte atent. Cel mai bine ar fi să-l umeziți stropindu-l cu pulverizatorul.

4. Când plantele vor avea câte 2 frunzulițe dezvoltate, realizați triajul. Transplantați fiecare lăstar într-un ghiveci separat.

5. Se recomandă ciupirea a celei de-a patra perechi de frunze, pentru ca arbustul să se ramifice. Nici mai târziu să nu uitați de modelarea coroanei lui.

6. Irigați și stropiți rodiul doar cu apă caldă.

Procesul de apariție a lăstarilor sau creșterea lor activă se poate prelungi până la primăvară, deoarece în această perioadă lumina solară este puțină. Termenul maxim de creștere este 6 luni.

CÂND VA RODI RODIUL?

Din oarecare motive unii oameni sunt sceptici față de rodirea plantelor sudice roditoare, cultivate din semințe. Ei consideră că ele trebuie altoite. Gândiți-vă: cine altoiește pomii și arbuștii în natura sălbatică? Și lămâii, și mandarinii, și rodii dezvoltați din semințe rodesc în condiții casnice fără altoiri!

O altă întrebare: cât timp va trebui să așteptați rodirea? Dacă lămâii rodesc peste 15-20 ani (dacă este îngrijit corespunzător și are condiții optime), atunci rodiul poate să vă bucure doar peste 7 ani.

Nu doriți să așteptați? Cumpărați semințe de rodiu hibrid. Primele ovule vor apărea mult mai repede: peste 2-3 ani.

V-a plăcut articolul? Distribuiți-l prietenilor voștri!

Spor la grădinărit!