Cum puteți să curățați fierul de călcat de depunerile calcaroase? Vă oferim 3 metode eficiente!

Dacă folosiți apă nedistilată, de la chiuvetă, pentru călcatul cu aburi, o dată cu trecerea timpului rezervorul și canalele fierului de călcat se vor acoperi cu depuneri minerale.

Dacă brusc fierul de călcat a început să elibereze apă murdară, care vă pătează hainele, înseamnă că a sosit momentul să-i curățați interiorul.

Având în vedere faptul că depunerile calcaroase sunt formate din săruri de calciu și magneziu, înseamnă că trebuie să acționăm asupra lor cu un acid. Iată câteva metode, care vă vor ajuta să curățați interiorul fierului de călcat:

PRIMA METODĂ — CU AJUTORUL OȚETULUI

1.Turnați soluție apoasă de oțet în rezervorul fierului de călcat, astfel încât să umpleți 1/3 din volumul lui. Ca să pregătiți soluția respectivă, diluați oțetul cu apă în proporție de 1:1.

2.Încălziți fierul de călcat până la temperatura maximă și lăsați-l în poziție verticală pe parcursul a 5-10 minute. Trebuie să știți că în acest interval de timp el se va stinge periodic, se va răci și iarăși se va încălzi până la maxim. Nu trebuie să interveniți în timpul acestor procese.

3.Apoi puneți un vas pentru colectarea apei sub fierul de călcat și, ținându-l în poziție verticală, începeți să eliberați în mod activ aburii, apăsând pe butonul corespunzător. Drept rezultat, din orificiile de pe talpa fierului de călcat trebuie să se scurgă picături ruginii. Continuați eliberarea aburilor până când nu vor mai curge picături murdare din orificii (priviți imaginea din stânga).

Fiți atenți și eliberați aburii, ținând dispozitivul la distanța brațului întins, ca să nu inspirați vaporii și mirosul de oțet.

4.Apoi turnați apă curată în rezervorul fierului de călcat și setați-l încă o dată la regimul termic maxim, ca să înlăturați resturile de calcar și oțet. Țineți-l în poziție orizontală deasupra unui lighean și eliberați aburii de câteva ori.

5.La sfârșit, pur și simplu scurgeți apa din rezervor și ștergeți talpa și orificiile fierului de călcat cu un șervețel sau cârpă curată.

A DOUA METODĂ — CU AJUTORUL SĂRII DE LĂMÂIE

1.Dizolvați un plic mic de sare de lămâie (maxim 25 g) într-un pahar de apă caldă până veți obține o soluție transparentă.

2.Turnați soluția respectivă în rezervorului fierului de călcat încins până la maxim și lăsați-l să se „înmoaie” pe parcursul a 5-10 minute.

3.Apoi, ținându-l în poziție orizontală deasupra unui lighean, eliberați aburii din el de câteva ori, apăsând pe butonul corespunzător, ca să eliminați calcarul și rugina prin orificiile de pe talpă.

4.După ce se va scurge toată murdăria, vărsați apa din rezervor și turnați alta curată. Apoi lăsați dispozitivul să se „aburească”, ca să fie îndepărtate resturile de calcar și sare de lămâie.

5.Repetați procedura de eliberare a aburilor de câteva ori (deasupra unui lighean) și, la sfârșit, ștergeți talpa și orificiile fierului de călcat cu un șervețel sau o cârpă curată.

A TREIA METODĂ — „BAIA FIERBINTE”

Dacă primele două metode nu au rezolvat problema depunerilor calcaroase din fierul de călcat, puteți să încercați și metoda „băii fierbinți”.

1.Pregătiți o tavă adâncă, în care să încapă fierul de călcat și puneți 2 bețișoare de lemn pe fundul ei.

2.Dizolvați sare de lămâie sau oțet în apă. Proporția este de 5 linguri de sare de lămâie sau un pahar de oțet 9% la un litru de apă.

3.Aduceți soluția de acid până la punctul de fierbere.

4.Așezați fierul de călcat pe bețișoarele din tava pusă pe grătarul de la aragaz. Apoi turnați soluția fierbinte  în ea, astfel încât aceasta să acopere partea metalică a dispozitivului (talpa). Componentele electronice și carcasa lui trebuie să rămână uscate.

5.Aprindeți aragazul și clocotiți soluția din tavă pe parcursul a 10-15 minute.

6.Clătiți talpa fierului de călcat cu apă curată. Ștergeți-o cu un șervețel sau o cârpă curată.

Dacă doriți, puteți să procedați altfel: turnați soluția rece de acid în tava așezată pe aragaz (cu fierul de călcat așezat pe bețișoare). Aduceți-o până la punctul de fierbere și opriți focul. Lăsați-o să se răcească. Repetați pașii respectivi de câteva ori.

Indiferent de metoda de curățare a depunerilor calcaroase, pe care ați ales-o, după ce veți termina toate procedurile, testați neapărat rezultatul. Călcați cu aburi o țesătură deschisă la culoare. Dacă fierul de călcat încă mai eliberează apă murdară și lasă pete galbene (de exemplu, de la sarea de lămâie), atunci trebuie să-l mai curățați de 2-3 ori cu apă curată.

Spor la treabă!