Cum puteți să înrădăcinați o frunză de orhidee, ca să obțineți o plantă nouă?!

Poate fi orhideea înmulțită din frunze?!

De fapt, frunzele de orhidee nu sunt capabile să se înrădăcineze. Ele nu au muguri de creștere, din care să se poată dezvolta rădăcinile. Aceștia se află pe tulpinile orhideei. De aceea, ca să înmulțiți orhideea prin această metodă, aveți nevoie de o frunză atașată de o bucățică de tulpină.

Înainte de a începe procesul de înmulțire a orhideei din frunză, pregătiți instrumentele necesare. Aveți nevoie de un foarfece de grădinărit — cu cât este mai ascuțit, cu atât mai bine. De asemenea, găsiți un recipient de plastic, apă filtrată și următoarele substanțe: stimulator de înrădăcinare, cărbune medicinal, pastă citokinică și acid succinic.

Trebuie să știți că procesul de cultivare a orhideei din frunze este complicat și îndelungat. Apariția rădăcinilor poate dura până la 1.5-2 ani.

Cum se plantează frunza de orhidee?

Frunza pentru înmulțire poate fi separată doar de la o plantă sănătoasă și adultă. În primul rând, tăiați o frunză cu o bucățică de tulpină, folosind foarfecele ascuțit de grădinărit. Apoi trebuie să activați mugurele latent. Astfel, puneți frunza deoparte pentru 8 ore, pentru ca locul secționat să se usuce. După aceasta ungeți locul dezvoltării viitoarelor rădăcini cu stimulator de înrădăcinare. Dizolvați un comprimat de cărbune medicinal într-un pahar cu apă. Puneți butașul în soluția obținută. Baza lui trebuie să fie scufundată complet în ea. Gata! 

Puteți să stimulați înrădăcinarea și cu ajutorul acidului succinic. Dizolvați un comprimat de acid succinic într-un pahar de apă. Scufundați baza frunzei tăiate în soluția obținută. Înainte de a planta butașul în sol, verificați dacă nu există urme de mucegai sau putregai pe el.

Noi am observat că pisicile pur și simplu adoră să ronțăie frunzele de orhidee. Inițial acest lucru ne-a îngrijorat. Iar ulterior am aflat că orhideea este una dintre plantele considerate absolut sigure pentru pisici. Iar voi iubiți orhideele? Cum le îngrijiți? Împărtășiți-ne experiența voastră în comentarii!

Spor la grădinărit!