Cum puteți să mențineți îndelung prospețimea verdețurilor! Sosul de mărar, untul cu mărar și conservarea mărarului pentru iarnă.

Sosul de mărar și untul cu mărar reprezintă 2 suplimente excelente pentru multe feluri de mâncare. Suntem siguri că veți dori să salvați aceste rețete!

În acest articol veți mai găsi informații utile despre conservarea mărarului pentru iarnă și despre păstrarea verdețurilor proaspete pe parcursul câtorva săptămâni.

Când cumpărați verdeața, cercetați baza tulpinilor ei: dacă ea este galbenă și începe să se strice, înseamnă că verdeața nu a fost tăiată recent din grădină!

SOSUL DE MĂRAR

Este delicios! Suntem siguri că veți dori să-l pregătiți frecvent! Este un supliment excelent pentru salate, felurile de mâncare din pește, carne și legume. Îl puteți servi chiar și cu pâine.

Ingrediente:

-aproximativ 200 g de mărar (puteți să-l folosiți cu tot cu tulpini);

-8-10 căței de usturoi;

-o lămâie;

-100 ml de ulei de măsline;

-sare — după gust.

Mod de preparare:

1.Mărunțiți mărarul și usturoiul. Puneți-le într-un bol. Adăugați sucul și coaja rasă de lămâie (asigurați-vă ca sâmburii să nu ajungă în bol, deoarece ei oferă amăreală sosului).

2.Adăugați sarea și uleiul de măsline.

3.Bateți totul cu blenderul până veți obține o compoziție păstoasă și omogenă.

4.Transferați sosul într-un borcan curat. Îl puteți păstra la frigider pe parcursul a 2-3 luni. O dată cu trecerea timpului el poate să capete o nuanță mai întunecată, însă acest lucru nu-i influențează gustul.

5.Dacă doriți, puteți să-l congelați. Tapetați formele pentru gheață cu folie alimentară și transferați sosul în ele. Dați-l la congelator. După ce va îngheța, transferați cubulețele într-un recipient de plastic. Păstrați-le la congelator și utilizați-le în funcție de necesitate: puteți să le adăugați în mâncare în stare congelată sau să le lăsați să se dezghețe.

6.Dacă doriți să anihilați acrimea sucului de lămâie, puteți să adăugați puțin zahăr în sos.

7.Puteți să pregătiți tartine minunate cu acest sos: ungeți o felie de pâine cu un strat subțire de sos de mărar. Adăugați o felie de șuncă și o felie de cașcaval. Încălziți puțin tartina: atât cât să se topească cașcavalul. Delicios!

CUM PUTEȚI SĂ MENȚINEȚI ÎNDELUNG PROSPEȚIMEA VERDEȚURILOR?

Chiar dacă s-a veștejit puțin, peste câteva ore va arăta ca cea abia culeasă din grădină!

1.Spălați foarte bine verdeața sub jetul de apă rece.

2.Apoi, fără să scuturați apa de pe ea, puneți-o într-un pahar și acoperiți-o cu o pungă de plastic (fără să o strângeți). Veți observa cum se va aduna puțină apă pe fundul paharului.

3.Dați verdeața la frigider. Dacă o veți păstra mai mult de 2-3 zile, adăugați periodic câte puțină apă în pahar: doar cât să acopere baza tulpinilor de verdeață. Dacă veți adăuga multă apă, verdeața va începe să mucegăiască.

4.Când aveți nevoie de verdeață, luați punga de pe suprafața ei și alegeți cantitatea necesară. Verdeața este curată și poate fi utilizată îndată. După aceasta acoperiți verdeața rămasă cu punga de plastic și dați-o iarăși la frigider.

Așa arată verdeața peste 5 ore: este foarte revigorată, precum cea abia tăiată din grădină!

Încă un mod de păstrare îndelungată a verdețurilor proaspete: luați un borcan sterilizat și uscat. Puneți verdeața curată și uscată în el. Închideți-l ermetic și dați-l la frigider. Termenul de păstrare este același, dacă borcanul nu este deschis. După deschidere: 2 săptămâni.

CONGELAREA MĂRARULUI

Congelați-l în porții mici, care să fie suficiente pentru adăugarea într-un fel de mâncare.

1.Spălați și uscați foarte bine mărarul. Rupeți rămurelele de pe tulpini.

2.Puneți mărarul pregătit în pungi de plastic. Scoateți aerul din ele și legați-le foarte bine chiar deasupra mărarului.

3.Dați pungile cu mărar la congelator.

4.Când aveți nevoie de o porție de mărar, scoateți o punguță din congelator și frământați-o bine cu mâinile: astfel mărarul se va sfărâma și nu va mai fi nevoie să-l tăiați. Apoi scoateți-l din pungă și adăugați-l în mâncare.

UNTUL CU MĂRAR

Foarte aromat!

Puteți să-l pregătiți cu alte ingrediente: ghimbir, roșii uscate, ardei, orice verdeață, usturoi. Puteți să pregătiți unt dulce: cu fructe uscate, cu nuci. Este delicios: adăugați-l în terciuri sau ungeți-l pe pâine prăjită.

Ingrediente:

-unt;

-mărar;

-coajă de lămâie;

-piper negru măcinat sau nucșoară.

Mod de preparare:

1.Lăsați untul la temperatura camerei până va deveni moale.

2.Spălați și uscați foarte bine mărarul. Folosiți doar rămurelele. Mărunțiți-le foarte bine cu cuțitul.

3.Puneți untul moale, mărarul mărunțit, coaja rasă de lămâie (prin răzătoarea mică) și piperul negru măcinat într-un bol. Amestecați foarte bine cu ajutorul unei furculițe.

4.Transferați compoziția obținută pe o bucată de folie de aluminiu, așezându-o în apropiere de una dintre marginile ei. Apoi rulați folia, modelând untul aromat sub formă de rulou. Ca să simplificați acest proces, realizați-l cu ajutorul unui covoraș de bambus așezat sub folia de aluminiu.

5.Dați-l la frigider sau congelator. Puteți să-l păstrați timp de o săptămână la frigider sau pe parcursul a 2-3 luni la congelator.

6.Puteți să serviți untul aromat cu paste sau cartofi. Adăugați-l în terciuri, omlete sau budinci. Serviți-l cu pâine.

USCAREA MĂRARULUI ÎN CUPTORUL CU MICROUNDE

1.Spălați și uscați foarte bine mărarul. Rupeți rămurelele de pe tulpini și puneți-le pe o farfurie tapetată cu prosoape de hârtie. Acoperiți-le cu un prosop de hârtie.

2.Introduceți-le în cuptorul cu microunde și uscați-le pe parcursul a 4-5 minute. Mărarul se usucă, fără să-și modifice culoarea și devine sfărâmicios. Este foarte aromat!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!