Cum puteți să scăpați de caniculă, dacă nu aveți aparat de aer condiționat!

Persoanele, care locuiesc la etajele superioare ale blocurilor din orașe, știu ce sunt căldurile insuportabile. Locuințele lor se transformă propriu-zis în saune în timpul verii. De aceea, echipa noastră a adunat câteva trucuri utile, care vă pot ajuta să răcoriți casa, dacă nu aveți aparate de aer condiționat. Astfel, veți reuși să dormiți și să vă odihniți într-un mediu confortabil.

PENTRU CA ÎNCĂPEREA SĂ FIE RĂCOROASĂ ÎN TIMPUL NOPȚII, TREBUIE SĂ MENȚINEȚI TEMPERATURA SCĂZUTĂ PE PARCURSUL ZILEI.

Ca să mențineți răcoarea în încăpere, este important să o aerisiți corect. În acest scop trebuie să închideți geamurile, când temperatura de afară este mai mare de +25°C și să le deschideți, când aceasta scade sub valoarea respectivă. Cea mai mică temperatură se menține între orele 4:00 și 7:00. De aceea, ar fi bine să deschideți geamurile dimineața și seara, după ora 20:00.

Pentru ca razele solare să nu pătrundă în apartament, utilizați draperii potrivite. Noi am testat diverse materiale și vă recomandăm să nu cumpărați draperii din țesături sintetice: ele se înfierbântă repede și se decolorează. Cel mai bine este să folosiți draperii groase și albe, fabricate din in.

Ca să preveniți menținerea căldurii în casă, ar trebui să îndepărtați toate obiectele, care adună praf: covoare, mochete și munții de perne. Astfel aerul va deveni mai curat și mai răcoros.

În timpul aerisirii puteți să umeziți un prosop cu apă și să-l atârnați în fața geamului deschis. Această manevră vă va ajuta să răcoriți repede încăperea. Însă nu lăsați prosopul peste noapte: odaia prea umedă poate fi la fel de sufocantă.

În trecut, când aparatele de aer condiționat nu existau, oamenii umezeau podeaua înainte de somn. Temperatura din încăpere scădea îndată. Acest lucru permitea adormirea rapidă și somnul confortabil.

ÎNCĂ O MODALITATE: FOLOSIREA VENTILATOARELOR DE TAVAN.

Sunt ieftine, se montează pe lustră și răcoresc bine încăperea. Dacă aveți un asemenea ventilator, verificați-l și asigurați-vă că comutatorul lui este în poziția „vară”. Multe ventilatoare au 2 module pentru diferite sezoane.

Dacă nu reușiți să găsiți comutatorul, verificați lamele elicei: ele trebuie să se rotească împotriva acelor de ceasornic, astfel încât curentul de aer să fie orientat spre tavan.

RĂCORIȚI AERUL CU AJUTORUL VENTILATORULUI.

Un ventilator mic și obișnuit pur și simplu gonește aerul, iar motorul lui încălzește încăperea. Însă orice ventilator poate fi transformat într-un adevărat aparat de aer condiționat.

În acest scop trebuie să congelați sticle sau alte recipiente cu apă și să le puneți în fața elicei: astfel aerul rece va fi răspândit prin toată camera. Când arșița este deosebit de puternică, congelați 2 seturi de sticle și pur și simplu schimbați-le la fiecare 4-5 ore.

RĂCORIȚI CEARȘAFURILE.

Dacă cearșafurile dumneavoastră sunt fabricate din atlaz sau țesături sintetice, ar fi bine să le înlocuiți cu altele din bumbac sau mătase. Cearșafurile din bumbac absorb bine sudoarea și mențin răcoarea. Iar mătasea naturală este foarte ușoară și are proprietatea de a răcori puțin pielea.

De asemenea, folosiți pijamalele din bumbac: ele se aerisesc mai bine.

Încă o metodă excelentă de răcorire: dimineața puneți cearșaful și fața de pernă în frigider, iar înainte de somn pregătiți-vă patul cu ele. Însă nu puneți cearșafurile în congelator: astfel riscați să vă îmbolnăviți.

Saltelele cu memorie mențin bine căldura. Acest efect este folositor în timpul iernii, dar nu este confortabil în timpul verii. Mulți dintre noi au anume astfel de saltele. De aceea, în timpul verii acoperiți-le cu huse de bumbac (pe care puteți să le puneți în frigider).

Bucurați-vă de răcoare!