Cum puteți să scăpați de viespi — câteva metode simple și eficiente!

Combaterea viespilor trebuie realizată seara, când toate viespile revin la cuibul lor, ca să înnopteze. Astfel veți avea șanse mai mari, ca să scăpați de ele. Dacă veți aplica procedura de distrugere a viespilor în timpul dimineții sau zilei, când majoritatea lor zboară în diverse părți, veți trata cuibul practic gol. Îndepărtând cuibul gol, vă veți expune la atacurile continue ale viespilor întoarse, deoarece aceste insecte sunt destul de răzbunătoare. Putem doar să intuim care ar fi consecințele acestor asalturi.

Puteți să scăpați de sine stătător de viespi, folosind soluțiile destinate combaterii lor sau să vă adresați serviciilor de dezinsecție. În continuare vă vom prezenta câteva metode, pe care ați putea să le utilizați în acest scop.

1. CAPCANELE DIN STICLE DE PLASTIC

Îndepărtați eticheta de pe sticlă și tăiați-o până la „umeri”. Întoarceți-o cu tăietura în sus și turnați puțin compot acrit în ea. Apoi introduceți partea superioară, tăiată anterior, în ea, fixându-o cu gura în jos.

2. OȚETUL

Este eficientă stropirea perdelelor și draperiilor cu oțet. Inițial ar fi mai bine să-i întrebați pe membrii familiei dumneavoastră dacă suportă mirosul de oțet sau dacă nu sunt alergici la el.

3. APA CLOCOTITĂ

Dacă ați descoperit cuiburi de viespi în pământ, inundați-le cu apă fierbinte. Această metodă nu va fi eficientă, dacă veți utiliza o cratiță sau un ceainic, deoarece ele au volumele mici.

Dacă aveți un bazin de vară și în timpul zilelor însorite și fierbinți apa din el se înfierbântă destul de mult (ajungând la starea de clocotindă), atunci puteți să folosiți un furtun și să inundați cuibul din abundență. După aceasta ar fi bine să acoperiți cuibul (el seamănă cu un mușuroi de cârtiță) cu pământ și să-l bătătoriți foarte bine.

4. APA

Cea mai cunoscută și simplă metodă: luați un borcan de sticlă, o cratiță sau găleată (în dependență de dimensiunile cuibului) și umpleți-o cu apă. Ridicați cu grijă vasul spre partea inferioară a cuibului și scufundați-l complet în apă. „Procedurile hidrice” trebuie să dureze aproximativ 5 minute.

În acest timp cuibul se va înmuia în totalitate, iar viespile din el vor muri. Pentru ca viespile, care se vor grăbi să le ajute pe cele expuse la înec, să nu vă înțepe, echipați-vă cu mănuși și pălărie pentru apicultori. Puteți să așezați în prealabil, la o distanță de 3-4 metri de cuib, o farfurie cu sirop de zahăr sau dulceață. Toate viespile vor fi acolo și nu vă vor împiedica să realizați „curățarea”.

5. PUNGA DE PLASTIC ȘI INSECTICIDELE

Deseori viespile își fac cuiburile în locuri, spre care este imposibil să urci cu cratița sau găleata. În asemenea cazuri puteți să utilizați o altă metodă:

-luați o pungă groasă de plastic și îmbrăcați-o pe cuib. Apoi fixați-o compact de perete (tavan, căpriori etc.). Puteți să o lipiți cu scoci sau pioneze. Apoi tăiați un colț al pungii și pulverizați orice insecticid în interiorul ei. Închideți gaura din pungă și lăsați „camera de gaz” să acționeze pe parcursul a aproximativ 60 minute. După aceasta dezlipiți punga și rupeți cuibul.

Pentru ca viespile să nu revină la locul precedent, trebuie să răzuiți urma cuibului cu un cuțit și să prelucrați porțiunea respectivă cu soluție de permanganat de potasiu sau peroxid de hidrogen. Stropiți-o cu orice insecticid disponibil și agățați o bandă lipicioasă pentru cele mai încăpățânate insecte.

Spor la treabă!