Cum puteți să scăpați pentru totdeauna de umezeala din pivniță și subsol!

Ca să scăpați de umezeală, trebuie să realizați o serie de activități pregătitoare. Este necesar să descoperiți cauza și sursa ei (de ce a apărut și pe unde pătrunde) și cum puteți să o înlăturați. Veți învăța aceste lucruri din articolul nostru.

Umezeala este un fenomen foarte neplăcut, care este capabil să distrugă proviziile pregătite pentru iarnă. Dacă se „sălășluiește” în pivniță sau la subsol, ea poate să provoace distrugerea construcției și deteriorarea sănătății celor care vizitează cu regularitate aceste locuri.

Haideți să aflăm cum poate fi combătut acest fenomen .

CUM PUTEȚI SĂ ÎMBUNĂTĂȚIȚI VENTILAREA ÎNCĂPERII?

Dacă umezeala este cauzată de tulburarea circulației aerului din încăpere, cel mai simplu este să o îmbunătățiți, organizând o gură suplimentară de ventilație. Ventilarea de la subsol poate fi de 2 tipuri:

-Naturală — presupune utilizarea așa-numitelor „găuri de aerisire” — orificii pe perimetrul clădirii. Suprafața lor totală trebuie să fie egală cu aproximativ 1/400 din aria totală a clădirii.

-Forțată — presupune utilizarea dispozitivelor speciale, care pompează forțat aerul proaspăt. De obicei este folosită în încăperile mari.

Ca să scăpați de condensul de pe tavan și pereți, trebuie să realizați următoarele proceduri:

1.Termoizolația instalațiilor tehnico-sanitare. Dacă în subsolul dumneavoastră sunt instalate conducte de apă și canalizare, atunci temperatura apei din ele este întotdeauna mai mare decât temperatura din încăpere. Drept consecință, pe suprafața lor se formează condensul.

Ca să înlăturați pierderile de căldură, trebuie să utilizați un înveliș de protecție din vată minerală, spumă poliuretanică și polistiren extrudat.

2.Organizarea sistemului de evacuare. Ca să se asigure ventilația suplimentară a încăperii, se instalează cutia sau tubulatura de ventilație. De obicei, ele sunt montate la elementele verticale de susținere sau la nivelul construcțiilor deja existente. În încăpere sunt instalate 2 țevi: de evacuare și de pătrundere, fiind așezate la înălțimi diferite în raport cu podeaua, în colțuri opuse. Acest lucruri sunt necesare pentru apariția forței de tracțiune, care va determina aerisirea încăperii.

METODELE POPULARE DE  COMBATERE A UMEZELII

Normalizarea nivelului de umiditate din pivniță poate fi obținută cu ajutorul metodelor populare:

-Uscați pereții pivniței cu ajutorul cărămizilor din lut. Așezați 2-3 cărămizi încinse pe foc în diferite colțuri ale încăperii. Răcindu-se, ele vor începe să absoarbă umezeala. Ca să obțineți rezultatul maxim, puteți să repetați procedura respectivă.

-Ca să înlăturați mucegaiul, prelucrați pereții pivniței cu acid boric sau acid acetic (dizolvați 20 ml de acid într-un litru de apă). Puteți să folosiți sarea de lămâie (dizolvați 100 g într-un litru de apă).

-Scoateți toate produsele din pivniță/subsol și tratați pereții umezi cu motorină, după care văruiți-i.

Înlăturarea umezelii și mucegaiului sunt procese destul de dificile. De aceea, trebuie să aveți grijă să organizați drenajul și hidroizolația la timp. Astfel nu veți mai fi nevoiți să luptați cu umiditatea ridicată. Iar dumneavoastră ce metode de combatere a umezelii cunoașteți?

Spor la treabă!