Cum puteți să stimulați înflorirea abundentă a orhideelor?!

Probabil fiecare floricultor vrea să adauge câteva exemplare exotice în colecția sa de plante înfloritoare. Iar orhideele Phalaenopsis sunt capabile să decoreze interiorul oricărei locuințe. Doar niciun vizitator nu poate să ignore o asemenea frumusețe.

Pentru mulți oameni orhideele au încetat să mai fie ceva necunoscut. Deseori ele sunt privite ca exemplare de bază pentru obținerea unui set complet de plante decorative. Cel mai important este ca proprietarii orhideelor să învețe să le îngrijească corect.

Uneori se întâmplă ca ele să nu înflorească pe parcursul unor perioade îndelungate. De aceea, trebuie neapărat să aflați cum puteți determina orhideele să înflorească!

1. DE CE DEPINDE ÎNFLORIREA ORHIDEELOR?

Să presupunem că ați cumpărat o orhidee înflorită dintr-un magazin specializat și ați adus-o acasă. Ea a avut o perioadă reușită de înflorire și ați îngrijit-o corect, dar când a sosit următoarea perioadă de formare a bobocilor, orhideea din oarecare motive nu v-a mai bucurat cu florile ei frumoase.

Știind cum puteți să determinați orhideele Phalaenopsis să înflorească în condiții casnice, veți obține rezultatele dorite.

1.1 De ce orhideele refuză să înflorească?

Înflorirea orhideei în condiții casnice va fi într-adevăr abundentă, dacă îi veți asigura îngrijirile adecvate. Una dintre greșelile frecvente ale floricultorului începător se referă la faptul că el devine prea captivat de procesul de creare a unui microclimat optim pentru planta sa. De exemplu, chiar și irigarea frecventă și abundentă poate determina orhideea să „refuze” să înflorească.

Uneori planta nu înflorește din cauza putrezirii sistemului radicular. Când o cumpărați din magazin, ea poate fi deja infestată cu paraziți sau alți microbi patogeni. De aceea, organizați-i o mică perioadă de carantină, în care trebuie să o puneți într-un loc separat de celelalte plante de cameră. Dacă infecția evoluează și rădăcinile continuă să putrezească, atunci nici înflorirea plantei nu merită să fie așteptată.

1.2 Unde trebuie să le puneți?

Cum puteți să determinați orhideea să înflorească în condiții casnice? În primul rând trebuie să alegeți locul optim pentru amplasarea ei. Nu trebuie să așezați ghivecele în partea sudică a locuinței: razele solare directe vor influența negativ dezvoltarea orhideei Phalaenopsis. Nu se recomandă mutarea ghiveciului orhideei dintr-un loc în altul în timpul înfloririi ei. Astfel veți crea o atmosferă stresantă pentru plantă.

1.3 Lumina suplimentară

În perioada văratică iluminarea naturală a orhideei Phalaenopsis este suficientă. Dar în timpul iernii razele directe ale soarelui sunt prea puține, ceea ce înseamnă că iluminarea suplimentară este absolut necesară. Lămpile cu lumină de zi reprezintă varianta optimă pentru îngrijirea completă a orhideei în timpul sezonului rece.

1.4 Temperatura mediului

Cum puteți să determinați orhideea să înflorească cât mai rapid? Pe lângă iluminare, un rol mare în dezvoltarea orhideei Phalaenopsis îl joacă regimul de temperatură. Plantele de cameră fac parte din exemplarele iubitoare de căldură. Anume din acest motiv trebuie să mențineți o temperatură de aproximativ +25°C în apartament — acesta este indicele optim.

Este bine, dacă aveți posibilitatea să țineți orhideele pe balconul sau terasa închisă, cu geamuri mari.

1.5 Caracteristicile irigării

Pentru ca orhideea să înflorească mai repede, este important să respectați regulile de bază de umezire a substratului ei. Cercetați cu atenție rădăcinile plantei: dacă ele au căpătat o nuanță pală, este necesar să udați orhideea. Dacă ele au o culoare intensă, puteți să mai temporizați irigarea substratului.

1.6 Temperatura apei

Există părerea că cea mai potrivită apă pentru irigarea orhideei este cea stătută. Indiferent de apa, pe care o preferați, este obligatoriu să o încălziți înainte de irigarea substratului. Uneori apa este foarte dură. Acest aspect poate fi corectat prin fierberea și lăsarea ei să se răcească pentru câteva ore, până se formează sedimentul de minerale.

1.7 Fertilizarea

Când orhideea se află în perioada de creștere activă, este momentul să cumpărați o soluție nutritivă pentru ea din magazinele specializate. Țineți minte: fertilizarea substratului orhideei nu trebuie să fie mai frecventă de o dată la 1.5 luni. Îngrășămintele nu numai hrănesc planta, oferindu-i substanțe folositoare, ci și o determină să înflorească mai repede.

2. DETERMINAȚI ORHIDEELE SĂ ÎNFLOREASCĂ!

Cum? Respectați toate regulile de îngrijire a acestor plante de cameră, dar încă nu ați reușit să vă bucurați de florile lor? Atunci a sosit momentul să aplicați metodele radicale. Ele sunt simple și eficiente. Folosiți-le și orhideele dumneavoastră vor înflori în curând.

2.1 Prima metodă: Uscăciunea

Uneori anume îngrijirea corectă devine cauza absenței florilor: adică orhideea își îndreaptă toate forțele spre creșterea frunzelor și tulpinilor. În asemenea cazuri se recomandă să o „înviorați” puțin. Opriți irigările pentru o perioadă mai lungă de timp, după care reluați umezirea obișnuită a substratului.

2.2 A doua metodă: Oscilația temperaturii

Ca să obțineți înflorirea abundentă a orhideei, este suficient ca în timpul nopții să reduceți temperatura din încăpere cu aproximativ 4-6 grade. Bineînțeles, în timpul iernii nu veți reuși să scoateți ghiveciul pe balcon: dacă îl veți lăsa la rece peste noapte, planta pur și simplu va îngheța până dimineața. Dar în timpul verii asemenea proceduri pot fi practicate. Cu ajutorul lor orhideea dumneavoastră va forma boboci de o frumusețe incredibilă.

Spor la grădinărit!