Cum să altoiți părul primăvara – instrucțiune pas cu pas!

Pentru altoirea reușită a părului nu există perioadă mai potrivit decât primăvara. Însă procedura este foarte diversă și are multe particularități. Cum să o alegeți pe cea potrivită și să obțineți rezultatul dorit?

Ați cumpărat un soi bun de păr, dar el nicidecum nu se înrădăcinează la noul loc? Poate că este prea capricios și nu este pregătit pentru vremea aspră. Dar nu e cazul să renunțați la vis, este suficient doar să altoiți pomul pe unul mai rezistent la frig și boli. Și nu uitați, un păr se  altoiește doar pe alt păr, alte culturi nu prea se prind.

Cum se realizează altoirea părului?

Părul poate fi altoit atât prin butași, cât și în ochi. Pentru prima metodă, cea mai potrivită perioadă este cu puțin timp înainte sau în timpul circulației intensive a sevei în plante, iar pentru a doua – prima jumătate a verii.

Altoirea în ochi se face într-o incizie sub forma literei ”T”.

Altoirea prin butași (copulație) poate fi efectuată:

– în despicătură (la început de aprilie);

– în placaj lateral (mijlocul primăverii și pe parcursul verii);

– în punte (la începutul circulației sevei);

– sub scoarță (în timpul circulației sevei – până se umflă mugurii, când scoarța se separă ușor de lemn și nu mai există pericol de îngheț).

Cea mai simplă de executat este altoirea părului sub scoarță. Ea se prinde din prima încercare chiar și la începători. Iată de ce, vom analiza anume această metodă.

Pregătiți butașii de păr pentru altoire

Deși altoirea se realizează primăvara, butașii, care vor servi drept altoi, se pregătesc din toamnă: după ce cad frunzele și încetează circulația sevei. Selectați lăstari semi-lignificați de 1 an și tăiați din ei butași de 10-15 cm lungime cu 2-3 muguri bine dezvoltați.

Nu uitați, nu se recomandă să folosiți ca altoi vârfurile ramurilor, unde ochii nu sunt complet formați. Partea inferioară a lăstarului, la fel, nu se potrivește: în acest loc scoarța este prea dură și intensitatea circulației sevei lasă de dorit. Prin urmare, cel mai potrivit material pentru altoire este partea din mijloc a lăstarului cu diametrul de 5-6 mm.

După tăiere, așezați butașii într-un recipient cu nisip sau rumeguș umed și îl dați la loc uscat și întunecat cu temperatura de 0-5°С, unde îl veți păstra până în momentul altoirii. Dar acest lucru nu înseamnă că în tot acest timp butașii trebuie să rămână fără supraveghere. E nevoie să-i verificați periodic și să umeziți substratul, dacă este uscat.

În cazul în care nu aveți un loc potrivit pentru depozitarea butașilor, precum o pivniță, atunci, peste iarnă, îi puteți pune într-un compartiment de pe ușa frigiderului, înfășurându-i preventiv cu o cârpă umedă și polietilenă.

Sfat. Dacă veți dezgheța frigiderul, nu uitați în acest interval de timp să dați punga cu butași la loc răcoros.

Altoirea de primăvară a părului sub scoarță – instrucțiune pas cu pas

1. Cu 1 zi înainte de altoire, transferați butașii într-o încăpere caldă, apoi înmuiații timp de 20-30 de minute în apă sau orice stimulator de creștere.

2. Pregătiți portaltoiul. Tăiați partea superioară a tulpinii și curățați cu grijă locul tăieturii.

3. În coaja portaltoiului realizați o secțiune longitudinală de 4-5 cm lungime, astfel încât stratul superior al scoarței să se dezlipească ușor, iar lemnul să rămână intact.

4. Luați butașul și reînnoiți-i tăieturile: cea superioară o faceți dreaptă, iar cea inferioară, care se va lipi de portaltoi, o tăiați sub unghi de 25-30 grade.

5. Cu un cuțit ascuțit, separați încet scoarța și introduceți sub ea butașul, lipindu-l strâns de portaltoi.

6. Locul altoirii și tăietura superioară le acoperiți cu plastilină sau cu var de grădină.

7. După care, înfășurați locul altoirii cu bandă izolatoare astfel, încât între straturile ei să nu rămână spații libere.

8. Îmbrăcați o pungă de plastic și fixați-o, să nu o ia vântul. Este suficient dacă atârnă timp de 1-2 săptămâni. Polietilena va proteja butașul altoit de vânt și va menține nivelul necesar de umiditate.

Timp de 10-14 zile, verificați planta altoită. În acest timp, butașul trebuie să se prindă de portaltoi, iar mugurii – să se umfle.

Dacă acest lucru nu s-a întâmplat, înseamnă că altoirea nu s-a prins. În acest caz, puteți încerca să altoiți butașii rămași cu altă tulpină (desigur, dacă nu i-ați folosit pe toți data trecută). Sau așteptați până la începutul verii și altoiți părul în ochi.

Dumneavoastră aveți în grădină peri altoiți? Ce metodă ați utilizat pentru altoire și întotdeauna v-a reușit din prima încercare?

Spor la grădinărit!