Cum să copiliți și să curățați corect roșiile! Principalele secrete ale grădinarilor!

Sfaturile grădinarilor experimentați pentru o copilire corectă a roșiilor:

1. Fiecare soi de roșii sau hibrid necesită o abordare individuală în ceea ce privește formarea plantelor. Roșiile de talie înaltă se ramifică foarte tare. De obicei, acestea sunt formate sub forma unei singure tulpini.

2. Copilii care se formează la suprafața solului, în axilele frunzelor inferioare, se caracterizează printr-o creștere puternică, așa că trebuie îndepărtați. Aceștia vor folosi substanțele nutritive ale plantei pentru propria dezvoltare, deci cu cât vor fi îndepărtați mai devreme, cu atât mai bine. Atâta timp cât copilii nu au crescut mai mari de 5 cm, vor fi ușor de îndepărtat, iar rănile se vor vindeca rapid.

3. Prima copilire trebuie efectuată la 8-10 zile de la plantare, iar următoarea după 10-12 zile. În cazul în care copilii au crescut prea tare, îndepărtați-i cu un cuțit sau cu foarfeca, lăsând un ciot de cel mult 1 cm.

4. Există și alte sisteme de formare cu două și trei tulpini. Într-o formațiune cu două tulpini, alături de tulpina principală, se lasă un copil care se dezvoltă din axila unei frunze aflate direct sub prima tulpină înflorită. Aceasta va genera un lăstar care va fi puțin mai slab dezvoltat decât tulpina principală. Pe acest lăstar vor apărea și inflorescențe, doar că puțin mai târziu.

5. În cazul formei tufei cu trei tulpini, lăsați un copil sub prima floare și încă unul în partea opusă a tulpinii principale. La cultivarea roșiilor de talie înaltă, copilii se curăță pe tot parcursul verii. Acest lucru reduce din dimensiunile plantei, iar substanțele nutritive sunt transferate către fructe în loc de copili. Forma cu o singură tulpină produce cea mai mare recoltă de fructe mature. În cazul tufelor cu două și trei tulpini, recolta totală crește, însă perioada de coacere este mai lentă.

6. Pe lângă copilire, plantele de roșii sunt retezate și în vârfurile tulpinilor, deoarece soiurile de talie înaltă (hibrizii) au o creștere nelimitată. Retezarea vârfurilor se face cu aproximativ o lună înainte de declanșarea înghețurilor de toamnă. Pentru aceasta, mai întâi se lasă 2-3 frunze deasupra inflorescențelor care au format deja fructele și abia apoi se îndepărtează punctul de creștere al lăstarilor. Acest lucru se justifică prin faptul că dezvoltarea fructelor din inflorescențe se datorează celor 2-3 frunze vecine.

7. Prin rărirea ovarelor, se pot obține fructe mari și frumoase. Pentru a face acest lucru, se îndepărtează primele flori. La anumite tipuri de roșii, acestea au multe petale și produc fructe mari, dar urâte. Ulterior, nu se lasă mai mult de șase fructe pe fiecare ciorchine, eliminând ovarele mici care se formează în exces.

Spor la grădinărit!