Cum să creșteți ceapă mare, care se va păstra mult timp!

Dacă sunteți la început de drum în ale grădinăritului, venim cu câteva secrete despre cum să cultivați ceapa, astfel încât toți vecinii să vă invidieze recolta!

Sădirea arpagicului

Secretul nr.1

Ceapa nu iubește solul argilos. Dacă în grădina dumneavoastră e un astfel de sol, trebuie neapărat să presărați patul cu nisip, turbă și să amestecați totul. În plus, aveți nevoie de un sol slab alcalin. Dacă e acid, obligatoriu toamna (primăvara e târziu să faceți acest lucru) trebuie să adăugați dolomită măcinată pentru dezacidificare.

Secretul nr.2

Când sădiți arpagicul, e nevoie să-l înmuiați timp de 10-20 de minute în soluție de permanganat de potasiu pentru a dezinfecta materialul săditor.

Secretul nr.3

Apoi trebuie să tăiați partea superioară, pentru ca ceapa să încolțească mai repede.

Secretul nr.4

În rând, adăugați puțină sare de bucătărie, care va ajuta în combaterea muștelor cepei.

Secretul nr.5

Lângă patul cu ceapă, organizați numaidecât un pat cu morcov, care, la fel, va speria musca cepei. Iar ceapa, la rândul său, alungă musca morcovului. Cum s-ar spune, pentru beneficii reciproce. Ceapa și morcovul trebuie să crească alături!

Secretul nr.6

Realizați 3 fertilizări.

Prima fertilizare – în faza primelor 2 frunze: amestec de gunoi de grajd (1l de gunoi la 1 găleată de apă) sau gunoi de pasăre (1 pahar la 1 găleată de apă) + 30-40 gr de superfosfat, dizolvat preventiv în apă caldă + 1 pahar de cenușă.

A doua fertilizare – peste 2 săptămâni: 30 gr de superfosfat + 10 gr de uree + 5 gr de potasiu la 1 găleată de apă.

A treia fertilizare – la sfârșitul lunii iunie: 30 gr de superfosfat + 10 gr de uree + 5 gr de potasiu. Dacă veți adăuga îngrășământul la începutul lunii iunie, atunci excludeți azotul (ureea). Aveți mare grijă să nu exagerați cu îngrășămintele cu azot, deoarece veți avea fire verzi frumoase, în schimb cepele vor avea de suferit. Dintre îngrășămintele cu potasiu, sulfatul de potasiu este cel mai potrivit, deoarece ceapa este pretențioasă față de sulf. Iar de potasiu depinde păstrarea cepei. Acesta se conține și în cenușă.

Secretul nr.7

În niciun caz nu folosiți gunoi de grajd proaspăt și clorură de potasiu (dacă îl adăugați, atunci doar toamna) – veți reduce imediat randamentul. Nu neglijați fosforul – dimensiunea cepelor depinde în mare parte de acesta. Uscați ceapa corect!

Secretul nr.8

Foarte important, pentru că toți vrem să păstrăm ceapa cât mai mult. Iar pentru aceasta e nevoie să strângeți la timp ceapa și anume înainte de primele ploi din luna august (în funcție de regiune). Cel mai bine ar fi la sfârșitul lunii iulie. Dacă întârziați veți pierde nu doar roada, dar și reputația unui grădinar bun – nimic nu vă mai poate ajuta să păstrați ceapa o perioadă îndelungată.

Secretul nr.9

Desigur, trebuie să uscați ceapa cât mai bine în pod, unde suflă vânt ușor. Apoi îndepărtați toată murdăria uscată și tăiați firele uscate, păstrând doar 8-10 cm.

Secretul nr.10

Vă recomandăm să alegeți periodic ceapa. Dacă se va strica măcar una, de la ea vor începe să se strice toate celelalte. Credeți sau nu, însă puteți păstra ceapa, până la o nouă recoltă, sub masa din bucătărie în pungi de hârtie. Vă dorim să aveți ceapă pe parcursul întregului an!

Spor la grădinărit!