Cum să creșteți corect un arbust de afine – sfaturi despre plantare!

Înainte de a cumpăra răsaduri de afine, aflați care sunt caracteristicele acestei plante, unde și cum să o sădiți, cum să aveți girjă de ea, pentru ca arbuștii să crească mari, puternici și să vă bucure cu recoltă bună timp de mulți ani.

Proprietățile benefice ale afinelor sunt cunoscute de mult timp. Și toate proprietățile miraculoase ale acestei plante nu sunt doar convingeri din popor, ci sunt confirmate de mai multe studii științifice.

Neapărat plantați câțiva arbuști de afine în grădina dumneavoastră, dacă doriți să fiți sănătoși, plini de energie și să trăiți o viață lungă și fericită!

Consumul regulat de afine (indiferent dacă acestea au fost crescute într-o mlaștină sau în grădina dumneavoastră) ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire a creierului și întinerirea întregului organism.

Iar datorită unei combinații unice de acizi organici, compuși fenolici și hormoni vegetali, afinele îmbunătățesc funcționarea glandei tiroide, protejează împotriva aterosclerozei și a bolilor cardiace, au efect vasodilatator, antiinflamator, antitumoral, coleretic, diuretic și radioprotector.

Dar, spre deosebire de cele mai multe culturi care cresc în grădina noastră, afinele preferă soluri acide (pH 3,5-4,5). Iată de ce, sfaturile standarde pentru plantare și creștere a arbuștilor de fructe de pădure în acest caz nu funcționează, chiar, dimpotrivă, pot cauza pieirea plantei.

Găsiți ma jos sfaturi despre cum să plantați corect arbuștii de afine, pentru ca aceștia să se acomodeze și să înceapă să crească rapid.

Cum să plantați corect arbuștii de afine

De regulă, puieții acestei plante se vând în recipiente. Prin urmare, nu contează când veți planta afinii – primăvara, toamna sau chiar vara – instrucțiunile de plantare vor fi aceleași.

În primul rând, treceți prin grădina dumneavoastră și alegeți un loc cu multă lumină solară, situat pe o porțiune de pământ puțin mai ridicată, dar protejată de vântul rece din nord.

Țineți minte că zonele umbrite, unde suflă puțin aer și care se află la înălțimi joase, cu pământ greu, nu sunt potrivite pentru afini.

Important!

Dacă doriți să strângeți anual recoltă bogată de afine, atunci plantați nu unul, ci mai multe soiuri în același timp.

Acum, după ce ați ales locul potrivit, puteți începe să pregătiți gropile pentru plantare. De regulă, se recomandă să fie de următoarele mărimi:

-50*40 cm în cazul solului ușor;

-60-70*25-30 cm în cazul solului greu (obligatoriu cu un strat de drenaj de 5-10 cm).

Pentru afine cele mai potrivite sunt solurile de turbă și cele cu cantiatate mare de nisip. Dacă solul din grădina dumneavoastră nu corespunde acestor criterii, umpleți gropile cu un amestec special de sol format din 5 părți de turbă roșie, 2 părți de rumeguș de conifere și 1 parte de nisip.

Plantarea răsadurilor de afini este un proces simplu, dar necesită respectarea anumitor reguli.

Cea mai importantă spune că plantele nu pot fi plantate cu rădăcini răsucite și îndoite în interior!

Iată de ce, cu puțin înainte de plantare, înmuiați răsadurile (în recipiente) timp de 10-15 minute în apă, apoi le scoateți atent din recipiente și desfaceți cu grijă rădăcinile răsucite. Dacă nu faceți acest lucru, și plantați răsadurile de afini așa cum sunt, în primii câțiva ani ele se vor dezvolta foarte rău, apoi se vor usca.

Puieții de afini se fixează în gropi în așa mod, încât, după ce veți adăuga substratul, să fie cu 5-6 cm mai adânc, decât au crescut anterior. În jurul tufișurilor se formează gropi pentru irigare și se toarnă în fiecare dintre ele câte cel puțin 5l de apă.

După ce apa se îmbibă, mulciți zona din jurul trunchiurilor cu rumeguș sau resturi vegetale de la suprafața solului din pădurea de conifere (grosimea stratului să fie de 5-8 cm). Mulciul va împiedica evaporarea umidității.

Soiurile de afini scunzi se recomandă să fie plantați la o distanță de 80 cm, iar cei medii și înalți – la o distnață de 1,2-1,5 m.

Spor la grădinărit!