Cum să creșteți propriul copac bonsai în casă din semințe!

Termenul de „bonsai” este format din două cuvine de origine japoneză, „bon” , însemnând tava sau vas cu margini joase, și „sai”, în traducere „a cultiva”.

A crește un bonsai dintr-o singură sămânță este un proces extrem de lent și lent.

În funcție de speciile de copaci pe care le creșteți, poate dura până la patru sau chiar cinci ani pentru trunchiul copacului pentru a ajunge la un diametru de 2,5 cm.

Cu toate acestea, această metodă vă oferă control total asupra creșterii plantei din momentul în care se rupe prin pământ. Pentru a începe, obțineți semințele de specii de arbori dorite într-un centru de grădină sau le colectați în sălbăticie.

Dacă semințele au o coajă tare, este necesar să faceți o incizie, să o străpungeți sau să o țineți în apă caldă timp de 24 de ore.

Semințele colectate trebuie  semănate imediat, pentru a nu pierde germinația lor.

Luați de 1,5-2 ori mai multe semințe, deoarece nu toate semințele vor crește într-o plantă adultă.

Se recomandă să plantați semințele în pământ compus din 2 părți de humus și 1 parte de nisip.

Preventiv, solul se dezinfectează cu aburi. Nu este voie să-l fertilizați! Pământul steril se usucă și se trece prin sită.

Pentru semănarea semințelor, luați un vas cu adâncimea de 5 cm cu gaură de drenaj. La fel, vasul trebuie spălat și dezinfectat cu soluții speciale înainte de a-l folosi.

Semințele mari se plantează una câte una, iar cele mici se seamănă uniform, amestecate anterior cu o cantitate dublă de nisip fin uscat.

După semănare, semințele se aplatizează cu o placă și se presară cu sol fin de 2-3 ori mai gros decât dimensiunea semințelor.

Semințele heliofile nu trebuie presărate cu sol. Vasul cu semințe se acoperă cu sticlă, care va păstra atmosfera umedă și va asigura accesul luminii către semințe.

Temperatura optimă pentru majoritatea plantelor variază între 20-25°C, dar nu mai mare! Protejați semințele de lumina directă a soarelui. Urmăriți starea solului: nu trebuie să fie prea uscat sau, dimpotrivă, prea umed. Lipsa sau excesul de umiditate este periculos pentru semințe.

Semințele deja au crescut puțin? Ridicați puțin capacul de sticlă și lăsați o gaură mică prin care să pătrundă aerul curat. Iar peste câteva zile, capacul trebuie îndepărtat complet.

Când pe plăntuță se formează 3-4 frunze, aceasta trebuie transplantată în alt recipient cu pământ proaspăt.

Plantele tinere se sădesc la o distanță de 3-4 cm. Rădăcinile răsadurilor sunt scurtate și adâncite în sol până la nivelul primei perechi de frunze.

Trasnplantările multiple în perioada de la 4 până la 8 săptămâni (în funcție de sezon) contribuie la formarea unui sistem radicular bogat și bine dezvoltat al plantelor tinere.

Solul poate fi fertilizat după 6-8 săptămâni de la plantare.

Spor la grădinărit!