Cum să creșteți un dafin pe pervaz!

În calitate de plantă de interior, dafinul, va fi util în orice casă. Frunzele lucioase, dure și cu miros specific nu doar înfrumusețează încăperea, dar produc fitoncide, care omoară bacteriile și virușii.

1. Pregătirea semințelor

Pentru ca răsadurile să crească până zilele devin călduroase și lungi, semănați semințele toamna târziu sau iarna devreme. Preventiv, semințele au nevoie de scarificare (distrugerea parțială a integrității învelișului solid impermeabil). Pentru aceasta, frecați ”boabele” cu hârtie abrazivă sau zgâriați-le cu un cuțit.

După care, înmuiați-le timp de câteva zile în apă caldă. După ce semințele se umflă, adăugați-le într-un pahar cu nisip calcinat (prelucrat la temperaturi înalte) umed la o adâncime de 1 cm.

Acoperiți vasul cu folie alimentară și lăsați semințele la germinat într-o încăpere caldă și luminoasă. Udați nisipul periodic. Îndepărtați folia de îndată ce apar primele plante tinere. După ce pe plantă apar 3-4 frunze, puteți transplanta răsadul în ghiveci.

2. Înmulțirea prin butășire

Să creșteți un dafin din butaș nu este deloc complicat. Tăiați de pe tufă o ramură verde cu lungimea de 20-25 cm.

Împărțiți-o în butași cu 2-3 frunze, iar cele inferioare le rupeți. Capătul butașului îl tăiați oblic și îl prelucrați cu stimulator de creșterea a rădăcinilor.

Plantați butașul într-un pahar plin cu nisip umed sau o sticlă de plastic tăiată și acoperiți cu un borcan, astfel încât nivelul de umiditate să fie înalt.

Se recomandă să stropiți butașul cu apă de 2-3 pe săptămână. Înrădăcinarea poate avea loc peste 3-4 luni, apoi planta poate fi sădită în ghiveci.

3. Transplantarea puieților

Umpleți ghiveciul cu un strat de drenaj și cu o parte de mușchi de turbă, perlit și 2 părți de compost. În magazin puteți cumpăra un substrat gata pregătit, preconizat pentru plante suculente. Cu cât mai mare va fi ghiveciul, cu atât mai înaltă va crește tufa.

Desfaceți cu grijă lăstarii tineri ai sistemului radicular în sol și presărați pământ. După transplantare, așezați vasul cu dafin într-un loc unde va fi lumină difuză sau semiumbră. Nu îl lăsați sub razele directe ale soarelui.

4. Îngrijirea și recoltarea

Temperatura optimă pentru creșterea dafinului este de 15-20°С pe timp de vară și 10-12°С iarna. Dafinul preferă aerul umed. Iată de ce e nevoie să-l stropiți cu apă, îi faceți un duș o dată în lună sau pur și simplu puneți-l lângă un recipient cu apă.

Peste 2 ani după transplantare, sădiți copacul în alt ghiveci, deoarece rădăcinile vor avea prea puțin spațiu. Cu o îngrijire corespunzătoare, dafinul poate crește până la o înălțime de peste 2m.

Strângeți frunzele în noiembrie – decembrie. În această perioadă, ele conțin cele mai multe uleiuri esențiale. Puteți păstra mirodenia timp de 1 an. Apoi ea devine amară.

Trebuie să aveți încredere în abilitățile dumneavoastră. Chiar dacă nu sunteți cel mai experimentat grădinar, aveți răbdare și copacul aromat vă va îndestula cu condimente, vă va oferi inspirație, vă va decora casa și o va proteja de rău.

Spor la grădinărit!