Cum să cultivați citrice (mandarin, lămâi, portocal) în casă!

Probabil, fiecare din noi a încercat să crească în copilărie un portocal sau lămâi, introducând sămânța de portocală într-un ghiveci cu plantă de interior! Evident, puțini au ajuns să vadă cel puțin o plantă tânără, nemaivorbind de fructe. Deși ideea în sine este minunată – un astfel de copac emană aromă de citrice și arată uimitor! Iată de ce nu este surprinzător faptul că chiar și oamenii departe de grădinărit încearcă să crească un copac citric în casă.

Cea mai ușoară și mai accesibilă metodă este cultivarea citricelor din semințe.

Se recomandă să folosiți cele mai mari semințe. Acestea trebuie curățate, spălate sub jet de apă și înfășurate într-un tifon umed pentru 2-3 zile. Înainte să adăugați semințele în pământ, ele trebuie prelucrate cu stimulator de creștere natural. Recipientele pentru plantarea citricelor trebuie să aibă găuri de drenaj. Portocalii, mandarinii și lămâii cresc bine într-un substrat alcătuit din 1 parte de nisip, 2 părți de sol de pădure și 2 părți de humus. Puteți cumpăra în magazin pământ special pentru citrice.

Semințele se plantează în ghiveci la o adâncime de 3 cm. Pentru citrice, este important să se mențină efectul de seră – pentru aceasta, vasul se acoperă cu polietilenă, care trebuie ridicată periodic, pentru ca oxigenul să pătrundă în sol. Primele plante tinere de citrice apar, de obicei, la 1 lună după plantare.

După apariția primelor plante, puteți începe să fertilizați copacul. Pentru aceasta, folosiți produse concepute special pentru citrice. Aceasta trebuie utilizate conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Ca să protejați citricele de dăunători, în special, de musculițe albe și păianjen roșu, spălați frunzele cu soluție de insecticid (conform instrucțiunilor). De regulă, procedura se repetă de încă 2 ori cu o pauză între prelucrări de 1 săptămână.

Când planta va începe să înflorească, este important să se respecte regimul termic. Astfel portocalii și mandarinii au nevoie de o temperatură a aerului de 22-25°C. Lămâiul nu este atât de capricios din acest punct de vedere și poate înflori activ chiar și la 16-18°C. De fapt, regimul de temperatură ar trebui să depindă de anotimp – vara temperatura crește, pe când iarna scade. Acest lucru va crește șansele de a obține o recoltă.

Copacii de citrice au nevoie de irigări abundente. Vara, trebuie să udați portocalii, mandarinii și lămâii zilnic, în schimb iarna – 2 ori pe săptămână.

La fiecare 3 ani, se recomandă să transplantați citricele, deoarece ele cresc și nu au suficient spațiu în ghiveciul vechi. Pentru transplantare, se pregătește un sol nou, care conține pământ de gazon, de frunze și de humus în proporții de 2:1:1 amestecate cu 1 parte de nisip.

Spor la grădinărit!