Cum să dezacidificați solul – sfaturi utile pentru grădinari!

Pe paturile din grădină cresc rău legumele și fructele, în schimb mușchii și răcovina sunt verzi și pufoase, acoperind fiecare centimetru liber? Felicitări, este evident că aciditatea solului depășește toate normele. Dar nu disperați, venim cu informații despre cum puteți dezacidifica solul din grădină primăvara și toamna.

Schimbarea acidității solului are efect negativ, în primul rând, pentru că unii nutrienți devin inaccesibili pentru plante. Iată de ce, chiar și fertilizarea la timp nu va da un rezultat. În plus, unele bacterii și microorganisme benefice nu pot trăi în sol acid, ceea ce afectează negativ rodirea.

1. Dezacidificarea cu cenușă

Cenușa de lemn este un excelent îngrășământ natural și are proprietăți de dezacidificare, fiind foarte eficientă. Cu toate acestea, există un aspect, care nu permite să fie utilizată necugetat. Compoziția cenușii depinde de mulți factori (specii de copaci, vârsta lor, locul de creștere, partea arsă etc.). În funcție de aceasta, conținutul de săruri de calciu poate varia de la 30 la 60%, ceea ce înseamnă că și cantitățile utilizate se vor modifica. În plus, a arde o astfel de cantitate de cenușă este destul de dificil, deoarece pentru dezacidificarea completă a solului e nevoie să adăugați următoarele proporții: 1-1,5 kg pentru 1m².

Sfat. Cenușa obținută din arderea ierbii și buruienilor conține mai puțin calciu, deci se adaugă în proporție de 2,5-3 kg pentru 1m².

Prin urmare, folosiți cenușa ca îngrășământ mineral care conține potasiu, fosfor, magneziu și microelemente, iar pentru a combate aciditatea sporită a solului, alegeți altă opțiune.

2. Dezacidificarea cu ghips

Ghipsul, la fel ca creta, dezacidifică bine solul și, pe lângă asta, are un avantaj important – pentru dizolvarea acestuia în sol e nevoie de acid, nu de apă. Imediat după ce îl adăugați, el intră în reacție cu solul acid, îi scade pH-ul până la normă și își încetează efectul, rămânând într-o stare pasivă mult timp. De îndată ce solul își recapătă din nou aciditatea, ghipsul ”prinde viață” și continuă să funcționeze.

Ghipsul se adaugă în următoarele proporții:

– în soluri acide: 0,4 kg pentru 1m;

– în soluri cu aciditate medie: 0,3 kg pentru 1m;

– în soluri cu aciditate scăzută: -,1-0,2 kg pentru 1m.

Care plante preferă solul acid?

Dacă variantele propuse, dintr-un anumit motiv, nu vă sunt disponibile, întotdeauna puteți sădi plante care iubesc solul acid. Desigur, nu găsiți prea multe legume în această listă, însă flori, conifere și fructe sunt destule pentru o grădină medie.

Deci, pe terenul cu sol moderat acid, puteți crește:

Dintre plantele decorative, care reacționează pozitiv la solul acid, puteți forma un pat de flori sau o grădină, însă fără pomi.

Spor la grădinărit!