Cum să folosiți cojile de portocală la vilă!

În timpul iernii, organismul nostru duce lipsă de vitamine și ne completăm activ rezervele, consumând portocale și mandarine. Coaja lor este de cele mai multe ori aruncată și foarte rău! Deoarece, coaja de citrice este bogată în substanțe nutritive, care, ajungând în solul din grădină, o pot transforma în una înflorită! Trebuie doar să aveți grijă să adunați din timp acest îngrășământ uimitor: uscați coaja de portocală și puneți-o într-o cutie sau într-un săculeț. Vara trebuie măcinate cu râșnița pentru cafea, iar pulberea rezultată se folosește ca îngrășământ. În ultima perioadă, tot mai mulți grădinari descoperă această metodă de alimentare a solului și se conving că nu este cu nimic mai rea decât îngrășămintele minerale cumpărate din magazin.

Coaja de portocale conține o mulțime de vitamine și substanțe nutritive, mult mai multe decât pulpa. Coaja este o sursă de potasiu, fosfor și sodiu, care sunt necesare și benefice pentru plante. Iată de ce, este pur și simplu imposibil să nu profitați de atâtea substanțe utile! Cojile de citrice pot fi folosite atât proaspete, cât și uscate, la fel puteți pregăti diverse infuzii. Este absolut sigur și foarte benefic pentru sol! Cu toate acestea, nu trebuie să uitați că o cantitate mare de astfel de îngrășăminte acidifică solul.

Puteți fertiliza solul cu coji de citrice prin diverse moduri. Cea mai simplă metodă este să îngropați pur și simplu cojile de portocală în sol. Cojile vor îmbogăți solul cu azot și vor îmbunătăți germinarea. Dacă nu aveți chef să lucrați cu pământul, poți arunca cojile în compost. În acest caz, ele nu doar că vor îmbogăți compostul cu substanțe utile, dar vor speria și insectele din groapa de compost.

Din coaja de portocală se obține o tinctură, care distruge insectele dăunătoare (acarieni, afide). Pentru a o pregăti, trebuie să turnați apă caldă peste coaja de portocală și să lăsați la infuzat pentru aproximativ o săptămână la loc întunecos. Apoi strecurați tinctura, adăugați apă și puțin săpun lichid. Cu acest lichid, trebuie să stropiți sau să ștergeți de 2-3 ori frunzele culturilor de grădină sau ale plantelor de interior, după care insectele vor dispărea.

Furnicile nu suportă mirosul de coajă de portocală. Dacă o mărunțiți, adăugați puțină apă și cu compoziția obținută udați locurile, unde s-au instalat furnicile, atunci, peste un timp, insectele vor pleca în alt loc. Dezavantajul acestei metode este efectul de scurtă durată, deoarece în spațiu deschis mirosul dispare.

Pisicile nu suportă mirosul de citrice, așa că prin împrăștierea cojilor proaspete de portocale pe teritoriu, le puteți ține departe de grădină. Puteți turna apă peste coji, le aduceți până la punctul de fierbere într-o cratiță, le fierbeți la foc mic, apoi cu tinctura rezultată udați toate paturile în jurul perimetrului. Pentru această metodă, este potrivită nu doar coaja, dar și uleiul esențial de citrice.

Citricele se folosesc și în gospodărie. Cu ajutorul lor se aprinde focul în șemineuri și sobe. Coaja uscată arde mult timp, umplând camera cu o aromă proaspătă plăcută. Cojile uscate de portocale repartizate pe pervazuri vor îndepărta rapid mirosul de mucegai după o lungă absență a proprietarilor vilei.

Ca să stați seara pe verandă cu o ceașcă de ceai, fără să alungați musculițe și țânțari, trebuie doar să frecați zonele descoperite ale pielii cu o coajă de portocală proaspătă. Acest lucru se poate face numai dacă nu aveți o reacție alergică la citrice.

Pentru a elimina mirosurile neplăcute din toaletă, puteți pregăti propriul odorizant: dați în clocot coji de portocale, vanilie, cuișoare, oțet și scorțișoară, le fierbeți timp de câteva minute, apoi răcoriți compoziția și o turnați în recipiente mici.

Când faceți rezerve de coji de citrice, nu uitați că proprietăți benefice are nu doar coaja de portocală, dar și cea de lămâie, mandarină și grapefruit.

Mult spor!