Cum să îmulțiți rapid crinii primăvara – urmați indicațiile pas cu pas!

Cine nu adoră crinii? Îi cumpărăm din florării sau magazine online și nu ne săturăm să-i admirăm! Dar de ce sunt atât de costisitori? Nu puteți planta o singură plantă, iar până se înmulțesc e mult de așteptat.

Crinii se înmulțesc prin mai multe metode, însă acum, primăvara, este accesibilă doar una singură, care vă va ajuta să obțineți flori frumoase, din soiuri noi sau din cele pe care deja le-ați îndrăgit, pe parcursul unui singur sezon.

Dacă vă pare imposibil cum să îmulțiți rapid crinii primăvara devreme, atunci să știți că e posibil. Noi vă demonstrăm, iar dumneavoastră urmați indicațiile pas cu pas!

1.Mai întâi, e nevoie să cumpărați un bulb de crin. Chiar dacă nu arată prea bine, deoarece s-a păstrat toată iarna într-un depozit, acest lucru nu reprezintă o piedică.

2.Desprindeți solzii superiori de pe bulb, până la jumătate. Dacă solzii sunt puțin putreziți, îi tăiați până la țesut sănătos. Dacă sunt uscați, îi înmuiați pentru câteva ore în biostimulator pentru plante. Iar pentru ca rănile să nu putrezească, solzii trebuie dezinfectați: îi înmuiați pentru 15 minute în soluție roz de permanganat de potasiu, care poate fi și puțin mai concentrată.

3.Lăsați solzii la uscat pentru 24 de ore, cât să se prindă rănile.

4.Apoi îi transferați într-o pungă de plastic cu substrat ușor umed: vermiculită, turbă sau chiar rumeguș.

5.Îi umeziți, stropindu-i cu apă sau, cel mai bine, cu soluție de zircon sau alt stimulator natural de creștere.

6.Agitați punga, nu uitați să puneți un indicator, legați punga și o lăsați pentru 45 de zile, pur și simplu pe masa din odaie.

7.Deja peste 1 lună, dacă nu aveți răbdare, puteți observa cum pe solzi s-au format bulbi mici, pe care îi puteți planta, fără să-i separați de solzi.

8.Clătiți solzii sub apă și veți vedea că nu s-au schimbat deloc: nu sunt uscați sau putreziți. Iar bulbii mici sunt diferiți, deși aparțin aceluiași crin – pur și simplu se află în diferite etape de dezvoltare. Unii deja au rădăcini, deci pot fi plantați.

9.Rădăcinile necesită sol nutritiv. De regulă, solzii cu bulbi se plantează în câmp deschis, însă, dacă afară e încă frig, va fi greu să îi îngrijiți, deci îi puteți planta în ghivece.

10.Presați solzii în sol nutritiv foarte afânat, astfel încât bulbii să atingă pământul. Vă recomandăm să pregătiți solul de sinestătător. Acesta va conține compost, perlit sau nisip și cenușă.

11.Dacă bulbul are rădăcină, aceasta trebuie îngropată cu grijă în pământ.

12.În cazul în care bulbul a dat nu doar rădăcină, dar și o frunză, acesta poate fi separat, în special dacă a crescut un cuib întreg în același loc. E mai bine dacă vor avea mai mult spațiu.

13.Se recomandă să dezinfectați solul, deoarece materialul săditor este încă prea firav ca să puteți risca cu sănătatea acestuia. Adăugați câte 1 lingură de soluție de permanganat, apoi mulciți puțin solul cu perlit sau nisip.

14.Plantarea a luat sfârșit și trebuie să găsiți un loc potrivit pentru recipiente. Vă recomandăm să le puneți pe un pervaz luminos din casă, unde nu se simte diferența temperaturii de zi și de noapte. Astfel bulbii se vor simți mai confortabil. Îi puteți acoperi pentru câteva zile cu pungă de plastic, pentru menținerea umidității constante.

15.Iar după ce cresc puțin, îi transplantați în grădină. În prima vară, plantele nu vor fi chiar mari, însă, în următoare, vor fi deja mature. Crinii înfloresc în al treilea, uneori în al doilea an de viață. Cei mai norocoși se vor putea bucura de primele flori chiar în prima vară.

Spor la grădinărit!