Cum să îndepărtați depunerile albe de pe suprafața solului din ghivecele cu plante!

Depunerile albe, de cele mai dese ori, sunt cauzate de factori fizici – predominarea evaporării lichidului din sol asupra consumului de către plantă. Acestea pot duce la dezvoltarea bolilor și la ofilirea florii.

Cauze

Depunerile albe apar în cazul îngrijirii necorespunzătoare a plantei, lipsei unui drenaj sau prezența unei boli fungice.

Principalele motive de apariție a depunerilor sunt:

– irigarea insuficientă, ceea ce duce doar la umezirea stratului superior de pământ;

– sol greu, care nu permite aerului să circule;

– lipsa unui drenaj, care duce la evaporarea lichidului în exces de la suprafața solului;

– sol, supraîncărcat cu îngrășăminte;

– discrepanța între mărimea sistemului radicular și sol, care apare atunci când planta este transplantată într-un ghiveci mare;

– apă dură cu conținut sporit de metale, care se folosește pentru irigare;

– aerul uscat din încăpere, care provoacă evaporarea;

– apariția florei fungice.

În cazul în care se combină câțiva din acești factori, probabilitatea formării depunerilor este mai mare.

Metode de îndepărtare a depunerilor

Pentru a determina cauza depunerilor, e nevoie să-l umeziți puțin. Dacă sunt lunecoase la atingere, înseamnă că sunt prezenți spori de ciupercă. Pentru plantele mature aceștia nu sunt periculoși, însă în cazul plantelor tinere, acești pot cauza ofilirea lor.

Când depunerile apar, trebuie să le lăsați să se usuce, să îndepărtați stratul superior și să presărați suprafața cu cărbune activat zdrobit. Apoi reduceți irigările și folosiți fungicide, soluție de permanganat de potasiu.

În celelalte cazuri, e nevoie să normalizați parametrii aerului și solului, să asigurați plantei o iluminare optimă. Puteți elimina stratul superior de sol, iar pământul de sub el să-l afânați.

Totuși, cel mai bine este să schimbați solul. Pentru plantele tinere, alegeți sol fără îngrășăminte, deoarece acestea la fel pot cauza apariția depunerilor. Îngrășămintele se adaugă doar după ce planta se adaptează.

Dacă drenajul lipsește, planta se transferă în alt ghiveci, la baza căruia se așază pietre mici. Stratul superior neapărat se presară cu nisip, cenușă sau argilă expandată.

Pentru udare, se recomandă să folosiți apă filtrată sau stătută. De asemenea, pentru plante este foarte benefică apa de acvariu.

Depunerile albe de la suprafața solului deseori vorbesc despre îngrijirea incorectă. Majoritatea factorilor – temperatura aerului, irigarea se corectează ușor. Dacă normalizați la timp acești parametri, planta va fi sănătoasă.

Spor la grădinărit!