Cum să îngrijiți un arbust de agriș – pentru a avea o recoltă bogată!

Plantarea și creșterea unui arbust de agriș sunt destul de simple, în special dacă grădinarul ține cont de toate regulile tehnologiei agricole a acestei culturi.

Primăvara devreme, când zăpada încă nu s-a topit, arbuștii trebuie stropiți cu apă clocotită, cu ajutorul unui pulverizator. Această procedură este efectuată pentru prevenirea diferitelor boli și dăunători.

În luna mai, este nevoie să afânați suprafața solului din jurul plantelor la adâncimea de 8-10 cm. Pentru ca pe viitor să afânați pământul cât mai rar, zona trebuie acoperită cu un strat de mulci.

Dacă este nevoie, tot atunci puteți fertiliza tufa cu o soluție de îngrășăminte cu azot și potasiu sau cu infuzie de gunoi de grajd.

Agrișul reacționează foarte negativ la insuficiența umidității pământului, în special în perioada de înflorire (primăvara) și în perioada de maturare a fructelor (vara).

Specialiștii recomandă să folosiți un sistem de irigare prin picurare sau unul subteran. Astfel apa ajunge direct la sistemul radicular (la adâncimea de 5-40 cm).

Pe parcursul perioadei vegetative, agrișul va avea nevoie de 3-5 irigări. Metoda stropirii nu se potrivește acestei culturi, mai ales cu apă rece.

În cazul în care, în primăvară, solul din jurul tufișurilor a fost acoperit cu mulci, atunci vor fi necesare mai puține lucrări de afânare.

Cu toate acestea, dacă trebuie să îndepărtați buruienile sau să afânați solul, atunci procedurile se efectuează obligatoriu, necătând la prezența spinilor.

Ramurile care atârnă, ale arbuștilor plantați în rânduri, trebuie ridicate și fixate cu plase, care se întind între rânduri, pe ambele părți, la o înălțime de 0,25-0,3 m.

Îngrijirea agrișului toamna

Tomna este perioada când agrișul trebuie pregătit pentru iernare.

Pentru ca arbustul să formeze muguri roditori pentru anul viitor este nevoie să nu ducă lipsă de substanțe nutritive, deci trebuie fertilizat.

Tot în această perioadă se fac lucrările de tăiere, pentru că nu se recomandă să le efectuați primăvara.

Fertilizarea agrișului

Acest tip de arbust dă roadă bogată pe parcursul multor ani și are nevoie de nutrienți, pe care îi ia din sol.

Iată de ce, se recomandă să fertilizați agrișul în fiecare an, folosind îngrășăminte organice și minerale.

Primăvara, sub fiecare tufă trebuie să adăugați câte 50 gr de superfosfat, 25 gr de sulfat de potasiu, ½ găleată de compost și 25 gr de sulfat de amoniu.

Dacă tufa este foarte mare și dă multă roadă, atunci va fi nevoie să folosiți de 2 ori mai mult îngrășământ.

Îngrășămintele se adaugă pe perimetrul coroanei, pentru că anume în acest diametru este localizat sistemul radicular al arbustului. Pentru ca să adăugați îngrășămintele în sol, este nevoie mai întâi să-l afânați. După perioada de înflorire a plantei, este nevoie să o fertilizați cu amestec de gunoi de grajd (1:5), folosind câte 5-10l de soluție nutritivă pentru fiecare tufă. Repetați procedura după 15-20 de zile.

Spor la grădinărit!