Cum să îngrijiți vița-de-vie în al doilea și următorii ani de după plantare! (A doua parte)

Prima Parte aici 

Tăierea de formare a tufei de viță-de-vie

Pentru regiunile unde vara este scurtă și cu puțin soare nu se potrivește forma de copac a viței-de-vie, pentru că gerurile severe pot dăuna plantei. Din acest motiv, tufa de viță-de-vie trebuie formată în așa fel, încât vara toate părțile plantei să fie luminate uniform, iar toamna să le puteți acoperi. Iată de ce, se recomandă forma „evantai unilateral”.

Această formă permite, de asemenea, să întineriți cu ușurință tufa și să reglați numărul coardelor de rod și a brațelor.

În primul an, se cultivă lăstarul puternic, care este scurtat în toamnă, lăsând 2 ochi de la nivelul solului sau de la ochiul altoi. În cel de-al doilea an, toamna, sunt tăiați doi lăstari de un an, care au crescut din acești ochi, lăsând câte 2-3 ochi pe fiecare.

În al treilea an, din brațe se formează evantaiul: pe fiecare braț cresc câte 2 coarde. Până în acest moment, de regulă, vița-de-vie începe să dea roadă, și pe tufă sunt cel puțin 4 lăstari cu lungimea de 1 m și grosimea de cel puțin 10 mm. Toamna, acești lăstari sunt scurtați în lungimea viitoarelor brațe (dar nu mai puțin de 50 cm), iar primăvara sunt legați de o sârmă la înălțimea de 30-60 cm de la suprafața solului.

Tăierea tufei de viță-de-vie sub formă de evantai:

1 an: a.până la tăiere; b.după tăiere

2 an: a.până la tăiere; b.după tăiere

3 an: a.până la tăiere; b.după tăiere

Irigarea viței-de-vie

Dacă cad suficiente precipitații, se recomandă să udați vița-de-vie de 2-3 ori pe sezon. Dar, conform experienței, nu este suficient. În primii 2 ani, este important să udați răsadurile în mod regulat, pentru ca sistemul radicular și coardele să se dezvolte normal. În plus, dacă vara este secetoasă, lipsa de umiditate va influența negativ recolta.

Nu se recomandă să udați vița-de-vie în perioada de înflorire și cu 2 săptămâni înainte de a strânge roada. Pe când, din momentul formării fructelor și până acestea ating mărimi maxime, nu se permite ca pământul să fie uscat. Planta trebuie udată cel puțin de 2 ori pe lună. Iar pământul trebuie umezit la adâncimea de cel puțin 40 cm, în caz contrar se formează rădăcini aeriene, care vara vor suferi de căldură, iar iarna vor îngheța.

Fertilizarea viței-de-vie

Dacă lăstarii au încetat să crească, trebuie nu doar udați, dar și hrăniți cu un îngrășământ mineral complex cu conținut redus de azot. Dacă vița, dimpotrivă, crește rapid, este necesar să micșorați numărul de irigații, să excludeți azotul și să creșteți doza de îngrășăminte cu fosfor (superfosfat) și potasiu (sulfat de potasiu).

Fertilizarea principală se efectuează toamna în timpul mulcirii. Săpați un șanț, de-a lungul plantației, la o distanță de 1 m de la trunchiuri cu o adâncime de 60-70 cm. Puneți în el 7-8 kg de gunoi putrezit de grajd și 100 gr de cenușă cernută (cantitățile sunt pentru 1 m²).

În timpul maturării strugurilor se efectuează 2 fertilizări foliare (pe frunze). Mai întâi, se folosește un amestec de bicarbonat de sodiu (10 g), sare de potasiu (10 g) și iod (4 ml), diluat în 10l de apă. După o săptămână, planta se stropește cu o altă compoziție: se dizolvă 3 gr de acid boric într-o cantitate mică de apă caldă, adaugați 30 gr de superfosfat, 20 gr de sare de potasiu, 1 gr de permanganat de potasiu și diluați amestecul în 101 apă.

Pregătirea viței-de-vie pentru iernat

Toamna târziu, după tăiere, coardele se culcă la pământ. Când solul va începe să înghețe, îl acoperiți cu nisip, iar vița-de-vie – cu crengi de brad sau cu material agrotextil. Deasupra acoperământului, se recomandă să instalați arce, iar peste ele peliculă. Când afară este suficient de cald, puteți înlătura pelicula, pentru ca plantele să se aerisească.

Lăstarii de soiuri de viță-de-vie care nu se acoperă este suficient să-i culcați la pământ și să-i mulciți.

În aprilie într-o zi cu puțin soare, dar destul de călduroasă, înlăturați materialul protector și lăsați-l lângă plante. În caz că gerurile se întorc, să puteți acoperi rapid tufele.

Spor la grădinărit!