Cum să obțineți o recoltă timpurie de dovlecei!

Ce să faceți dacă nu aveți o seră, dar doriți să aveți legume mai devreme (și nu de la piață, ci din propria grădină)? Puteți folosi această metodă de cultivare a dovleceilor timpurii. Perioada pentru semănare o alegeți în funcție de condițiile meteorologice.

1. Faceți gropi cu adâncimea de 40-45 cm și diametrul de 40 cm. La baza fiecărei, adăugați câte 1 găleată  de gunoi de grajd de cal, udați cu apă caldă, adăugați un strat de 4-5 cm de sol uscat și semănați semințele de dovlecel (câte 2 semințe în fiecare groapă).

2. Acoperiți fiecare sămânță cu câte o sticlă de plastic de 5l cu partea inferioară tăiată (în caz de necesitate, gropile împreună cu capacele din sticle pot fi acoperite suplimentar cu folie de plastic).

Faceți 3-4 astfel de gropi și obțineți o cantitate suficientă de dovlecei pentru o familie din 4 persoane. Pentru semănare, folosiți semințe de dovlecei hibrizi timpurii, care cresc sub formă de tufă.

Semințele semănate astfel dau rapid plante tinere, care se dezvoltă minunat. Aerisiți plantele periodic, deșurubând capacele sticlelor, apoi le îndepărtați. De îndată ce se stabilește vremea caldă și nu mai există pericol de îngheț, scoateți și sticlele.

Nu vă rămâne decât să așteptați roada și să culegeți regulat legumele. În perioada de vegetație, culturile trebuie bine irigate, deoarece plantele au lăstari viguroși și frunze mari, care evaporă rapid umiditatea. Deși, udările nu sunt foarte frecvente, pentru că apa din gropi nu curge prin părțile laterale, se îmbibă rapid, iar pământul rămâne mult timp umed sub frunzele mari.

Datorită acestei tehnologii simple, începând cu luna mai și până dau frigurile, puteți înăbuși și prăji dovlecei, puteți pregăti tocănițe delicioase și să faceți diverse conserve pentru iarnă.

Spor la grădinărit!