Cum să obțineți recoltă de ceapă care să vă ajungă pe un an întreg – experiența unui grădinar!

Secretul nr.1

Ceapa nu iubește solul argilos, dacă pământul din grădina dumneavoastră este de acest tip, atunci trebuie să adăugați nisip și turbă și să amestecați.

De asemenea, solul trebuie să fie slab alcalin, dacă este acid, obligatoriu introduceți toamna (primăvara deja va fi târziu) dolomită măcinată pentru dezoxidare.

Secretul nr.2

La plantarea răsadurilor, acestea trebuie înmuiate pentru 10-20 de minute în soluție de permanganat de potasiu pentru dezinfectarea materialului săditor.

Secretul nr.3

Apoi trebuie să tăiați vârful, pentru ca ceapa să crească mai rapid.

Secretul nr.4

În rânduri adăugați puțină sare, care vă va ajuta în lupta contra muștei cepei.

Secretul nr.5

Alături de ceapă plantați morcov, care la fel va speria musca cepei. La rândul său, ceapa sperie musca morcovului. Un fel de ajutor reciproc.

Secretul nr.6

Efectuați 3 fertilizări:

-prima: în faza primelor 2 frunze cu soluție de gunoi de grajd (1l de gunoi la 1 găleată de apă) sau cu gunoi de pasăre (1 pahar la 1 găleată de apă) + 30-40 gr de superfosfat, dizolvat preventiv în apă caldă, + 1 pahar de cenușă.

-a doua: după 2 săptămâni cu 30 gr de superfosfat + 10 gr de uree + 5 gr de potasiu la 1 găleată de apă.

-a treia: la sfârșitul lunii iunie cu 30 gr de superfosfat + 10 gr de uree + 5 gr de potasiu. Dacă veți adăuga îngrășămintele la începutul lunii iulie, atunci excludeți azotul (ureea). Și nici într-un caz nu exagerați cu îngrășămintele de azot, cozile de ceapă vor fi foarte dezvoltate, în schimb va avea de suferit însăși bulbul legumei. Din fertilizanții cu potasiu cel mai potrivit este sulfatul de potasiu, pentru că ceapa are nevoie de sulf, iar de potasiu depinde cum se va păstra leguma. Cenușa la fel conține potasiu.

Secretul nr.7

Nici într-un caz nu folosiți gunoi proaspăt de grajd și clorură de potasiu (chiar dacă îl adăugați, atunci doar toamna), acestea scad randamentul producției. Nu neglijați fosforul, el răspunde de mărimea bulbilor.

Secretul nr.8

Un lucru foarte important, pentru că cu toții ne dorim ca ceapa să se păstreze o perioadă cât mai îndelungată. Deci, pentru aceasta, trebuie să strângeți roada la timpul potrivit, și anume până la primele ploi din luna august. Perioada recomandată este sfârșitul lunii iulie. Dacă întârziați, deja nu mai puteți face nimic pentru ca leguma să se păstreze mult timp.

Secretul nr.9

Desigur este nevoie să uscați ceapa. Apoi să înlăturați toată murdăria uscată și să tăiați tulpinile uscate, lăsând doar 8-10 cm.

Secretul nr.10

Vă mai recomandăm să alegeți periodic ceapa. Dacă se strică una, de la ea încep să se strice toți bulbii.

Spor la grădinărit!