Cum să păstrați căpșunile pentru iarnă – cele mai gustoase metode!

Căpșuna, pentru mulți, este una dintre cele mai preferate fructe. Aroma sa nu lasă pe nimeni indiferent, iar gustul acestui fruct vrem să-l savurăm nu doar vara. Deoarece sezonul acestor fructe este în toi, haideți să păstrăm împreună căpșunile pentru iarnă, pentru ca atunci când afară va fi ger, să ne amintim de zilele calde de vară.

Să începem cu cea mai eficientă metodă – congelarea. Anume după congelare fructele păstrează cele mai multe substanțe nutritive și vitamine. Există 2 moduri de congelare a căpșunilor: uscată și cu zahăr.

Congelarea uscată, adică congelarea fructelor întregi, este cea mai simplă și cea mai rapidă. Spălați fructele – faceți acest lucru în porții mici, într-un vas încăpător și nu sub jet de apă. Astfel fructele nu se deteriorează una pe alta. Le uscați cu prosoape de hârtie și le așezați într-un strat pe tocător, astfel încât să nu se atingă între ele. Acoperiți-le cu folie de plastic și dați-le la congelator. După ce fructele îngheață, le repartizați în pungi de plastic sau în pungi cu fermoar ziplock: eliminați aerul, le închideți ermetic și le depozitați în congelator.

Sfat. Este interzis categoric să decongelați căpșunile la cuptorul cu microunde sau în apă fierbinte, deoarece astfel distrugeți complet toate vitaminele. Decongelarea trebuie să fie treptată și, cel mai corect, ar fi să țineți mai întâi căpșunile în frigider, de exemplu pe raftul superior, apoi la temperatura camerei.

Pentru congelarea cu zahăr, nu e nevoie să uscați fructele sau să le alegeți să fie de aceeași mărime. Important este să fie coapte și fără deteriorări. Așezați căpșunile în recipiente de plastic, presărați fiecare strat cu zahăr, așteptați puțin, oferind zahărului posibilitatea să se topească, puneți capacul și dați vasele la congelator.

Căpșunile congelate cu zahăr sunt perfecte pentru decorarea deserturilor, iar zeama de după decongelare, va oferi o aromă deosebită ceaiului și cocktailurilor.

Însă, căpșunile pot fi congelate cu zahăr, folosind și altă metodă – în sirop de zahăr. Pentru aceasta, aduceți 1l de apă până la punctul de fierbere, dizolvați în ea 300 gr de zahăr și adăugați aproximativ 1 lingură de zeamă de lămâie. Lăsați siropul să se răcească, îl turnați peste căpșuni și le congelați.

O altă opțiune ar fi congelarea căpșunilor pasate cu zahăr. Pur și simplu mărunțiți fructele cu blenderul și amestecați piureul cu zahăr în proporții de 2:1. Turnați deliciul în recipiente de plastic, în pungi de plastic groase sau în forme pentru gheață și îl dați la congelator. Piureul de căpșuni poate fi adăugat în brânză de vaci, înghețată, cereale sau servit cu ceai.

Pentru o diversificare, puteți turna acest piure peste fructele întregi și să le congelați.

Apropo, puteți adăuga zahăr în acest piure de căpșuni chiar și după decongelare. În acest caz, compoziția poate fi folosită în scopuri cosmetologice, pentru măști și scrub-uri. Datorită conținutului bogat de acid salicilic, căpșunile au efect de albire și sunt un minunat produs antiinflamator.

Mult spor!