Cum să păstrați cartofii pe timp de iarnă!

S-ar părea că la sfârșitul sezonului, după recoltare, cel mai important lucru deja e făcut. Însă, uneori, păstrarea recoltei devine mai dificilă decât creșterea culturilor. Haideți să ne amintim cum se pregătesc corect cartofii pentru depozitare  și cele mai cunoscute metode de păstrare pe timp de iarnă.

În primul rând, imediat după recoltare, împărțiți cartofii în 2 părți:

-pentru consum;

-pentru material săditor în anul care vine.

Cartofii pentru consum trebuie neapărat uscați foarte bine la loc întunecos: aranjându-i într-un singur strat, îi lăsați pentru câteva săptămâni. În acest timp, dacă printre legume sunt cartofi stricați sau afectați de boli, aceștia devin evidenți. Iar coaja bulbilor sănătoși devine dură și groasă.

După această procedură, alegeți din nou cartofii, selectând doar bulbii curați și sănătoși, și îi dați la păstrare în pivniță.

Există mai multe metode cum puteți depozita cartofii: în vrac, în saci sau plase, în cutii, lăzi sau recipiente.

În vrac este comod să păstrați cartofii dacă nu aveți o cantitatea mare. Dacă, totuși, aveți o recoltă bogată, atunci când depozitați cartofii în mai multe straturi, este posibil ca apariția câtorva focare de mucegai să distrugă toată roada.

Păstrarea în plase este foarte frecvent întâlnită. În primul rând este foarte comod, deoarece le puteți schimba locul sau le puteți transporta. Totodată, bulbii sunt împărțiți în partide, având fiecare o suprafață suficientă pentru aerisire.

Aveți grijă, nici într-un caz nu folosiți pentru depozitarea îndelungată saci groși de polipropilenă, deoarece ei practic nu permit deloc aerului să circule. Aceștia sunt comozi doar pentru recoltarea și transportarea cartofilor.

Încă o modalitate perfectă de păstrare a cartofilor sunt recipientele realizate din paleți, care au găuri pentru aerisire și diverse configurații (de colț sau dreptunghiulari).

Una dintre cele mai comode metode este depozitarea cartofilor în lăzi de plastic. Acestea sunt foarte ușoare, au pereți și bază sub formă de plasă, ceea ce asigură o ventilare foarte bună. Cu toate acestea, e nevoie să așezați lăzile astfel încât ele să nu se atingă de pereți. Deci, pentru o aerisire bună, distanța între acestea, precum și între rânduri, trebuie să fie de cel puțin 10-15 cm.

Nu uitați că dezinfecția necorespunzătoare a pivniței poate fi cauza apariției bolilor fungice. În plus, dacă așezați bulbii prea strâns în recipient, din cauza presării excesive, pe suprafața lor pot apărea pete gri sau se pot aburi.

De asemenea, umiditatea excesivă, cu atât mai mult fără ventilare, va provoca apariția putregaiului și distrugerea cartofilor. Iar temperaturile ridicate și aerul uscat, vor duce la încolțirea și veștejirea cartofilor.

Iată de ce, pentru a evita astfel de consecințe neplăcute, cum sunt bolile, trebuie să vă străduiți să asigurați condiții optime pentru păstrarea recoltei.

Spor la grădinărit!