Cum să păstrați merele în apartament!

Cel mai bun loc de păstrare a merelor proaspete este pivnița răcoroasă. Însă, deoarece nu fiecare grădinar are o pivniță sau un subsol, după recoltare, fructele sunt duse în apartament, cu speranța de a le păstra cât mai mult timp în astfel de condiții. În acest scop, vă propunem să faceți cunoștință cu cele mai populare și chiar netradiționale moduri de păstrare a merelor în condiții de casă sau pe balcon.

Principala condiție pentru o păstrare îndelungată este ca merele să fie de soiuri de iarnă, adică cu coajă groasă și cu un strat natural de ceară. Aceste soiuri pot rămâne proaspete timp de 6 luni sau chiar mai mult. Soiurile tomnatice pot fi și ele puse la păstrare, însă nu stau mai mult de 2 luni. Soiurile timpurii de vară stau cel mult timp de 2 săptămâni, chiar dacă sunt păstrate la frigider.

Un alt aspect la fel de important, în timpul păstrării nu trebuie să fie diferențe de temperatură, adică nu se poate să transferați lada cu mere dintr-o încăpere rece în una caldă și invers. În caz contrar, se va forma condensat, din cauza căruia merele se vor strica.

În timpul recoltării, trebuie să fiți foarte atenți. Alegeți merele fără deteriorări, adică fără zgârieturi, crăpături sau părți moi. Ar fi foarte bine să culegeți merele împreună cu codiță. Iar atunci când așezați fructele în containerul de păstrare, străduiți-vă să nu îndepărtați stratul natural de ceară, care este protecția prin care nu pătrunde mucegaiul, ciuperca și putregaiul.

Apropo, merele de iarnă e mai bine să fie culese când nu sunt bine coapte, ca să se coacă în timpul păstrării.

După cum cunoașteți, fructele coapte contribuie la coacerea rapidă a celorlalte fructe și legume, cu condiția că sunt păstrate în aceeași ladă. Merele coapte nu sunt o excepție. Secretul constă în faptul că ele elimină etilenă, care grăbește coacerea produselor vecine. După care, aceste fructe și legume se coc rapid și încep să se strice. În plus, aceste mere coapte devin făinoase și mai puțin zemoase. Iată de ce, ar fi bine să păstrați merele separat.

Se știe că, cel mai bun loc de păstrare a merelor în apartament, este balconul acoperit, deoarece acolo este destul de răcoros. Iar temperatura perfectă pentru mere este de 3-5°С. Dacă totuși nu aveți balcon, atunci puteți păstra merele pe pervaz cu geamul mic deschis, în debara sau în antreu.

Cu toate acestea, există totuși câteva metode populare de păstrare a merelor în condiții de apartament, cum ar fi în hârtie și pungă de plastic.

Pentru aceasta, înveliți fiecare măr în hârtie, le puneți într-o pungă mare de plastic, apoi într-o cutie. Astfel, punga va proteja fructele de pierderea umidității. Iar dacă din cauza căldurii într-un astfel de ambalaj merele vor începe să se strice, atunci hârtia va ajuta puțin. Adică va îmbiba umiditatea mărului stricat și va îndeplini funcția unei bariere și nu va permite merelor să se atingă între ele.

Altă opțiune este păstrarea în frunzele căzute. Pentru aceasta, așezați merele într-o cutie, presărându-le cu frunze de toamnă, însă frunze trebuie să fie foarte multe, astfel încât să formeze un strat gros între fructe.

Un alt mod eficient este să presărați straturile de mere cu amestec de nisip și cenușă (1:1). Păstrate astfel, merele din grădină stau bine până în primăvară.

Încă o metodă bine cunoscută este păstrarea merelor pur și simplu în cutii din lemn, carton, plastic sau polistiren expandat. Așezați merele în cutie, înfășurând fiecare fruct în hârtie. Puteți folosi ziare, hârtie sau prosoape de hârtie. Dar nu uitați că hârtia protejează de mucegai, dar nu și de îngheț.

În cazul în care aveți o recoltă atât de bogată, încât nu aveți timp de pierdut cu fiecare măr în parte, atunci așezați merele în 2-3 straturi, separându-le cu carton sau hârtie groasă. După care, cel puțin o dată în lună, merele trebuie alese, îndepărtându-le chiar și pe cele stricate foarte puțin, care pot afecta mai apoi fructele sănătoase.

Mult spor!