Cum să păstrați merele și perele proaspete până la următoarea recoltă!

1.Condițiile de păstrare a merelor și perelor 

Pentru păstrarea merelor și perelor, e nevoie de o cameră rece, întunecată, uscată (neapărat fără mucegai). Temperatura aerului trebui să fie de 0-4°С, iar umiditatea – 85-90%. În același timp, trebuie să aerisiți încăperea regulat. 

La temperaturi mai mari de 5°С fructele vor începe să putrezească, iar la cele mai mici de 0°С – se vor deshidrata și se vor zbârci 

Dacă umiditatea depășește indicatorii, camera trebuie aerisită mai des și mai mult timp. De asemenea, puteți pune în depozit o cutie cu var stins, acest lucru vă va ajuta să faceți față umidității excesive. 

Înainte de a da perele și merele la păstrare pe termen lung în pivniță, încăperea trebuie curățată bine, dezinfectată (prelucrată cu soluție de 1% de zeamă bordeleză, fumegată cu sulf etc.) și aerisită. 

Sfat. În timpul dezinfectării, puneți mangaluri (puteți folosi grătare) cu cărbuni în colțurile camerei, presărând deasupra sulf (în proporții de 60 gr pentru 1m²). Închideți bine încăperea pentru 2-3 zile, astfel încât vaporii de sulf să nu dăuneze oamenilor și animalelor de companie. După care, îndepărtați mangalurile și aerisiți bine camera. 

2. Unde și cum să păstrați merele și perele iarna 

Există multe moduri de a păstra merele și perele. Toate au propriile caracteristici, dar cu fiecare dintre ele trebuie respectate regimurile de temperatură, umiditate și lumină descrise mai sus. 

3. Păstrarea merelor și perelor în condiții de casă 

Orășenii adesea preferă depozitarea fructelor în apartament. Acesta este cel mai simplu mod, dar în acest caz, este important să alegeți recipientul potrivit și să îl așezați într-un loc răcoros (cel mai frecvent se folosește balconul vitrat). Într-o ladă de lemn cu găuri, într-un coș sau cutie de plastic cu găuri veți reuși să păstrați merele și perele cel mai mult timp. 

Baza și pereții recipientului se tapetează cu hârtie de mătase sau de copt, iar fructele, după ce le grupați după soi, se așază cu codița în sus sau într-o parte, astfel încât să nu se atingă unul de altul. După care, acoperiți merele și perele cu hârtie subțire, rumeguș sau paie, apoi așezați al doilea strat. 

Nu se recomandă să așezați fructele în mai mult de 2 straturi 

Dar cum se păstrează o recoltă mică de mere și pere? Pentru a nu vă deranja cu recipiente voluminoase de dragul câtorva fructe, îl puteți înfășura pe fiecare în hârtie și să le puneți într-un coș. Astfel, fructele putrezite nu le vor afecta pe cele sănătoase. 

4. Depozitarea merelor și perelor în pivniță și subsol 

În pivniță se amenajează rafturi. Raftul inferior este montat la o înălțime de 15-20 cm de podea, iar cel superior – astfel încât să existe cel puțin 30 cm distanță între recipientul cu fructe și tavan. Distanța dintre rafturile din mijloc ar trebui să fie suficientă pentru ca între cutie și următorul raft să existe cel puțin 20 cm. 

Sfat. În partea de sus a camerei temperatura este mai înaltă decât în partea de jos. Iată de ce, fructele, care trebuie păstrate mai mult timp, stau jos, iar cele, care vor fi folosite curând, stau sus. 

Baza recipientului se tapetează cu hârtie, fructele se așază într-un strat și se transferă pe raft. 

Atunci când așezați merele și perele, aveți grijă ca codița să fie orientată în sus sau într-o parte 

Adesea, recolta de pere și mere este depozitată pentru iarnă în subsol, fiind aranjate sub formă de piramidă pe paie sau frunze uscate. De asemenea, la baza lăzilor și printre rândurile de fructe, se recomandă să puneți mentă, roiniță sau cimbru. Aceste ierburi vor speria insectele și rozătoarele și, de asemenea, vor reduce eliminarea etilenei în fructe. 

5. Păstrarea merelor și perelor la frigider 

Ultima perioadă, grădinarii practică adesea depozitarea merelor și perelor în pungi. Fructele se pun într-o pungă de plastic, fiind umplută pe jumătate, se leagă și se face o tăietură de 10 cm sau câteva găuri rotunde, pentru ca fructele ”să respire”. În cazul unei umidități ridicate, în interiorul pungii se formează condensat. Acest lichid va hrăni fructele și le va proteja de uscare. 

Nu păstrați merele și perele alături de alte produse, care au miros înțepător. În primul rând, ne referim la ceapă și usturoi 

Acum știți ce să faceți cu recolta de pere și mere și cum să o păstrați iarna. Nu uitați să analizați regulat fructele și să le eliminați pe cele stricate, astfel încât acestea să nu devină o sursă de infecție și să nu distrugă întreaga roadă depozitată. 

Mult spor!