Cum să păstrați morcovul pe parcursul iernii!

S-ar părea că la sfârșitul sezonului cel mai important lucru deja e făcut. Însă, uneori, păstrarea recoltei devine mai dificilă decât creșterea culturilor. Haideți să ne amintim cum se pregătește corect morcovul pentru depozitare, de ce aspecte trebuie să țineți cont și să analizăm una dintre metodele de păstrare.

În primul rând, imediat după recoltare, împărțiți morcovul în 2 părți:

-pentru prelucrare: morcovii prea mici, crăpați, neaspectuoși sau deteriorați;

-pentru păstrare: morcovii mari și bine dezvoltați.

Morcovii pentru prelucrare îi mărunțiți cu robotul de bucătărie, îi repartizați în pungi de plastic și îi dați la congelator.

Morcovii pentru păstrare îi așezați într-un singur strat și îi uscați bine într-o încăpere întunecoasă și bine aerisită. În acest timp, micile deteriorări sau tăieturi se prind, coaja devine dură și mai groasă. Dacă printre legume sunt morcovi stricați sau afectați de boli, aceștia devin evidenți.

Nu uitați că, îndată după recoltare, trebuie să rupeți frunzele morcovului complet, pentru ca mai apoi să nu absoarbă umiditatea din legumă și aceasta să se usuce.

Ceea ce ține de spălarea morcovului, părerile sunt împărțite. Unii grădinari preferă să spele legumele, apoi să le usuce bine înainte de a le da la păstrare. Noi considerăm că această muncă este una în plus și chiar dăunătoare, într-o oarecare măsură, pentru păstrarea îndelungată. Dacă morcovii sunt acoperiți cu pământ umed, va fi nevoie să-i spălați cu o perie, ceea ce duce la noi zgârieturi și deteriorări. În plus, procesul durează și munca în apă rece, când afară este deja răcoare, nu este cea mai plăcută, în special dacă nu este obligatorie.

Noi vă propunem o metodă mai simplă. După ce uscați bine morcovul, îl așezați într-un sac de sub zahăr, presărând straturile cu amestec de nisip și cenușă (1:1). Deoarece acest amestec curge treptat la baza sacului, vă recomandăm să-l adăugați chiar în locul păstrării, adică în pivniță. Pentru jumătate de sac cu morcovi aveți nevoie de aproximativ 1 căldare de amestec, care va dezinfecta legumele și va împiedica răspândirea bacteriilor. Chiar dacă în sac va ajunge întâmplător un morcov stricat, nisipul și cenușa nu va permite putregaiului să afecteze legumele sănătoase.

Legați sacii, dar nu strâns, pentru ca aerul să pătrundă și legumele să se aerisească. Îi așezați vertical și la distanță unul de altul.

Pe parcurs, dacă pe suprafața interioară a sacilor se formează condensat din cauza umidității sporite din pivniță, e nevoie să deschideți sacii periodic, să-i uscați și să-i legați din nou nu foarte strâns.

Apropo, mulți grădinari păstrează morcovul în lăzi de lemn sau de plastic cu nisip umed, în care introduc legumele. Și acest mod de păstrare este unul eficient, datorită căruia morcovii rămân ca noi, până aproape de următoarea recoltă.

Depozitând astfel morcovii, în special dacă stau în pivniță, aceștia rămân nu doar frumoși la aspect timp de cel puțin 6 luni, dar își păstrează și beneficiile.

Mult spor!