Cum să păstrați produsele fără frigider?

Suntem obișnuiți să păstrăm o mare parte din produse la frigider, dar ce s-ar întâmpla dacă energia electrică s-ar opri brusc și n-ar funcționa mult timp? Cum să păstrați mâncarea în camping, la vilă sau la picnic? Cât rezistă fără frigider carnea, cașcavalul, untul sau brânza? Despre toate aflați în articolul de mai jos!

Opțiuni de păstrare a alimentelor

Credeți sau nu, însă există mai multe produse decât credeți, care pot petrece un timp înafară frigiderului, rămânând în același timp sigure pentru consum. Vorbim despre porții mici de cașcaval, unt, legume și fructe, care pot fi păstrate într-un loc răcoros și uscat. Cu toate acestea, rezervele mai mari de alimente, care stau la temperatura camerei fără niciun sistem de răcire, se pot deteriora în cele din urmă.

Condițiile optime pentru păstrarea fructelor și legumelor se consideră temperatura de 10-13ºC și umiditate scăzută. Dar, de exemplu, varza, țelina, legumele rădăcinoase pot rezista la temperaturi mai scăzute, până la +2 ºC și umiditate ridicată. Gândiți-vă, aveți un loc cu aceste condiții de depozitare? Poate fi subsolul, garajul sau altă cameră neîncălzită. Apropo, merele, portocalele, lămâile, bananele, cartofii, morcovii vor „trăi” fără răcoare destul de mult timp, până a fi spălate și cât sunt întregi. În plus, nu uitați de uscare, deshidratare și conserve, ca modalități eficiente de a păstra carnea și fructele.

Pe timp de iarnă

Dacă e iarnă și afară e frig, puteți da salamul, laptele, carnea și alte produse, care se alterează ușor, la balcon și să nu vă fie frică că se vor strica. Majoritatea condimentelor nu au nevoie deloc de temperaturi scăzute. Ouăle pot fi păstrate înafara frigiderului timp de 1 lună (dacă acestea nu au fost spălate și păstrate la rece preventiv).

Pe timp de vară

Vara, lucrurile sunt mult mai complicate. Puteți păstra carnea, peștele, brânză de casă proaspete fără frigider timp de câteva zile, având o pivniță răcoroasă. Dacă nu o aveți, dar dispuneți de o curte proprie – puteți săpa o gaură în pământ și să depozitați mâncarea acolo o perioadă. Dacă locuiți în apropierea unui pârâu sau a unui iaz, apa vă va ajuta, de asemenea, să întârziați alterarea alimentelor. Principalul este să le împachetați și să le fixați bine, astfel încât să nu le ia apa. Puteți folosi, de asemenea, fântâna: puneți o parte din produsele perisabile într-o găleată și coborâți-o în apă, care mereu este rece.

Ce să faceți cu resturile sau rezervele de alimente?

Pentru a răspunde la această întrebare, țineți cont de sfaturile noastre:

1. Străduiți-vă să gătiți exact cantitatea necesară familiei dumneavoastră. Încercați să păstrați resturile de alimente (cum ar fi tocănițele), aducându-le până la punctul de fierbere fiecare 12-24 de ore. Astfel, puteți servi același preparat timp de câteva zile consecutiv.

2. Pentru ca laptele să nu se acrească înafara frigiderului, adăugați puțin bicarbonat de sodiu la fierbere. După ce se răcește, turnați laptele într-un vas, introduceți recipientul într-o găleată sau lighean cu apă rece, care trebuie schimbată la fiecare de 2-3 zile. Găleata trebuie să stea la umbră.

3. Untul și cașcavalul se păstrează foarte bine în hârtie de copt, îmbibată cu apă sărată. Untul poate fi salvat și prin altă metodă – apă, diluată cu oțet de vin.

4. Cel mai greu de păstrat este brânza de vaci, dar și acest produs poate sta înafara frigiderului timp de câteva zile, dacă o transferați într-un borcan de sticlă sterilizat. Preventiv, presărați sare la baza borcanului și aplatizați brânza. O acoperiți cu tifon, înmuiat în apă cu sare și adăugați o greutate.

Țineți cont de sfaturile noastre și încercați să consumați alimente cât ma