Cum să plantaţi corect căpşuni primăvara în sol deschis!

Odată cu începutul noului sezon de grădinărit, este foarte posibil să plantați căpșună în sol. Vara aceasta cel mai probabil nu veți primi roadă, în schimb plantele se vor dezvolta mai bine, iar iarna vor avea deja un sistem radicular puternic și bine dezvoltat. Probabilitatea că vor îngheța iarna va scădea.

Dacă dorți să vă ocupați de plantarea răsadului  anume primăvara în solul deschis, organizați corect procesul.

Cea mai favorabilă perioadă pentru plantarea căpșunelor (căpșuna de grădină) primăvara este începând cu 15 aprilie până la 5 mai. Este important să nu întârziați prea mult cu plantarea acestora, deoarece solul trebuie să fie încălzit suficient pentru plantare răsadurilor, iar temperatura în timpul zilei să se mențină constant – mai mult de 8-10°С . Dacă locuiți  într-o regiune mai rece sau mai caldă – acești termeni pot  fi schimbați. În regiunile sudice plantarea se poate începe cu luna martie, iar în regiunile nordice – în a treia decadă a lunii mai.

Pregătirea răsadului de căpșună pentru plantarea în solul deschis.

Indiferent dacă cumpărați materialul de plantat în magazin sau creșteți răsaduri de sine stătător, în sol trebuie plantate doar plantele cu sistem radical puternic și bine dezvoltat.

Cum ar trebui să arate un puieț de răsad de căpșună? Un puiet de înaltă calitate ar trebui sa aibă nu mai puțin de 3-5 frunze bine dezvoltate (de culoare intensă, fără pete și frunze îngălbenite), un sistem radical fibros bine dezvoltat, cu o lungime a rădăcinii de 6-8 cm (deschise și destul de subțire), iar rozeta cu un diametru de 6-7mm.

Acest lucru se referă la toate tipurile de răsad de căpșună – atât cel procurat, cât și cel crescut de Dstră; atât la plantele cu sistem radical deschis cât și închis.

Bine de de știut:

Puteți achiziționa răsaduri de căpșună atât cu sistem radical închis cât și deschis. În primul caz, acestea sunt răsaduri fără izolarea rădăcinilor, în cel de-al doilea caz – răsadurile cultivate din semințe, fie stolonii care au fost cultivați anul trecut în caselore sau recipiente. De regulă al doilea este mai costisitor, în schimb prinde rădăcini mai bine. În orice caz trebuie să examinați atent răsadul pe care urmează să-l  achizionați.

Înainte de a planta pe teren, răsadurile de căpșună trebuie păstrate în aer liber într-o cutie deschisă la umbră. Dacă ați observat că răsadul cu sistemul radical deschis are mai multe rădăcini uscate, le puneți În vas cu apă pentru 20-30 minute înainte de a fi răsădit (ar fi preferabil să adăugați niște stimulator pentru creștere).

Pregătirea terenului pentru căpșună.

Alegerea și pregătirea terenului este un pas important în procesul de plantare a căpșunei. Aceasta plantă iubește locurile bine iluminate cu un sol fertil , drenat, cu o reacție neutră și slab-acidă. Cele mai nepotrivite vor fi terenurile cu sol pe bază de turbă, precum și terenurile mlăștinoase sod-podzolice.

Planta de căpșun crește cel mai bine pe un teren plat, cu o pantă de cel mult 3 – 5 grade. Apa subterană în locul plantărilor de căpșuni ar trebui să fie suficient de înaltă (sistemul radicular al acestei culturi este scurt, de aproximativ 40 cm), iar excesul de apă și chiar stagnarea ei trebuie evitată. În zonele umede, va fi nevoie de construcția unui drenaj artificial sau paturi înalte.

După ce culturi premergătoare putem planta căpșuna?

Cel mai bun predecesor pentru acesta vor fi plantele siderate, în special boboasele. De asemenea, puteți planta căpșuna de grădină în locul cerealelor, verdețurilor, culturilor rădăcinoase. Este important să țineți minte că planta de căpșun în sine nu pot fi cultivate în același loc mai mult de 2-3 ani – planta va pierde semnificativ din roadă.

Dacă vă gândiți la plantarea mixtă în aceeași zonă, atunci se recomandă plantarea căpșunilor de grădină lângă fasole, spanac și pătrunjel. La fel poate coexista și cu usturoi, ceapă, ridiche, ridiche albă, sfeclă, mărar, salată verde.

Cum se pregătește terenul pentru plantare?

Pentru a pregăti terenul pentru căpșună, trebuie să eliminați reziduurile de plante de anul trecut și rădăcinile acestora. Apoi, terenul trebuie să fie săpat și intordus îngrășământ organic (de exemplu, humus sau compost la o rată de 6-8 kg pe 1 metru pătrat), dacă acest lucru nu a fost făcut din toamnă. Terenul pregătit trebuie nivelat cu o greblă și cu câteva săptămâni înainte de plantare; în scop profilactic, se prelucrează cu o soluție fierbinte de var și sulfat de cupru (500 g de var + 50 g de sulfat de cupru la 10 litri de apă).

Plantarea căpșunilor în sol deschis primăvara

În funcție de metoda și schemele pe care le-ați ales (covor, panglică, eșalonat, rânduri etc.), puieții de răsad sunt așezați la o distanță de 20-30 cm una de cealaltă. Dacă solul nu a fost pregătit toamna, ar trebui adăugată puțină cenușă sau humus în fiecare gaură și presărată cu sol.

Bine de știut: Cu cât plantarea căpșunilor este mai densă, cu atât va fi mai laborioasă îngrijirea ei, iar căpșuna va da roade mai repede.

O metodă de creștere a căpșunilor pe material de acoperire negru a devenit foarte populară. O astfel de plantare pe agrofibre poate reduce costul îngrijirii culturii și poate crește semnificativ roada.

Aveți un teren pregătit și răsaduri de căpșună cultivate independent sau cumpărate de la un producător de încredere.

În primul rând, trebuie să săpați găuri pentru răsaduri adânci de 7-10 cm, turnați apă din abudență și adăugați o mână de cenușă.

Apoi puneți un răsad de căpșună în fiecare gaură, distribuind ușor rădăcinile, presărați cu pământ și bătătoriți.

La plantare, un răsad de căpșună nu trebuie îngropat adânc în sol! Cum puteți verifica acest lucru? Într-un răsad plantat corespunzător, mugurul apical („inima” -punctul de creștere este locul în care rădăcinile trec în frunze) ar trebui să fie strict la nivelul solului.

1. Plantarea corectă a căpșunei. 2. Planta este plantată adânc. 3. Planta este plantată la suprafața solului.

Dacă planta este îngropată adânc, ea poate putrezi și usca. Și invers, dacă este plantată prea aproape de suprafața solului, rădăcinile se vor usca. În ambele cazuri răsadurile de căpșună nu vor crește bine.

După plantarea căpșunii primăvara, se recomandă mulcirea lor cu humus sau cu un strat de miez de turbă de 2-3 cm. De obicei primăvara, căpșunile sunt plantate suficient de devreme, iar pentru a le proteja de frig, răsadurile pot fi acoperite temporar cu folie. Când există o încălzire constantă, plantele pot fi deschise.

După cum puteți vedea, plantarea puieților de căpșună primăvara în teren deschis nu ar trebui să provoace dificultăți deosebite nici măcar unui grădinar neexperimentat. Nu uitați în perioada sezonului de creștere să îngrijiți corespunzător plantele și atunci ele cu siguranță vă vor încânta cu o recoltă abundentă.

Mult spor!