Cum să realizați un pat cald: griji de toamnă pentru viitoarea recoltă!

Dacă doriți să vă bucurați de primele legume mai devreme decât vecinii, fără să aveți o seră, atunci patul cald este ceea de ce aveți nevoie.

Având o astfel de construcție în grădină, nu este deloc necesar să cumpărați răsaduri sau să le creșteți. Puteți semăna semințele direct în sol.

Dacă cunoașteți tehnologia, să faceți acest lucru nu va fi mai complicat decât să săpați și să fertilizați terenul. Ținând cont de faptul că veți utiliza patul timp de cel puțin 4 ani, efortul depus se va răscumpăra chiar peste măsură.

Pentru realizarea patului puteți folosi obiecte, care le aveți la îndemână și care de ani de zile stau fără rost. Se recomandă să pregătiți patul cald din toamnă, pentru ca primăvara doar să semănați semințele.

De fapt, patul cald reprezintă un fel de chec stratificat, în interiorul căruia nu încetează procesul de putrefacție, în urma căruia se emană căldură. Produsele organice, care se degradează treptat sunt, de asemenea, un furnizor de microelemente. Îngrijirea unui astfel de pat se limitează la irigarea și îndepărtarea buruienilor. Legumele și verdeața cultivate pe patul cald nu au nevoie de îngrășăminte suplimentare.

Paturile calde se împart în 3 tipuri:

1.Tranșee. Ideal pentru culturile iubitoare de umiditate. Patul se face la o adâncime de cel puțin 60 cm, iar în unele regiuni chiar la 1m. Este important ca apele subterane să nu fie la mai puțin de 2 m de la baza patului, iar apa din el să nu stagneze.

2.Paturi înalte. Se află complet la suprafață. Astfel de construcții sunt indispensabile în zonele cu soluri mlăștinoase și cu multe precipitații. Pentru ca patul să nu-și piardă forma în timp, îngrădiți-l.

3.Combinate, care sunt adâncite, dar au și margini de susținere în același timp.

Existența câtorva astfel de paturi în grădină vă permite să le folosiți cu eficiență maximă, ținând cont de particularitățile rotației culturilor. Paturile calde sunt potrivite chiar și pentru cartofi, însă în acest caz ar trebui să fie cu 40-50 cm mai adânci decât de obicei.

Pentru îngrădirea paturilor calde puteți utiliza ardezie, cherestele, resturi de materiale de construcție.

Realizarea unui pat cald – instrucțiune pas cu pas

Condiția obligatorie pentru crearea unui pat cald este să presărați fiecare strat cu pământ. În acest scop, puteți folosi solul săpat atunci când ați făcut groapa. Este important ca patul să nu fie amplasat în umbră, direcția ideală fiind de est-vest. Acest aspect are o deosebită importanță dacă în grădină aveți mulți pomi fructiferi și arbuști înalți, care umbresc terenul.

În primul rând, determinați dimensiunea patului și îndepărtați gazonul.

Determinați adâncimea și scoateți solul în exces. Dacă aveți în grădină cârtițe și rozătoare, atunci așezați o plasă metalică la bază.

Peste plasă sau direct la baza șanțului, adăugați un strat de drenaj cu grosimea de 20-25 cm (pentru rădăcinoase cu 20% mai gros). Acesta poate fi dintr-un material nedegradabil sau care se descompune greu. Se recomandă să folosiți balast sau bucăți de cărămidă pentru paturi staționare, care vor fi utilizate o perioadă lungă. Lemnul, cartonul, zdrențele, cherestelele putrede și alt gunoi ușor degradabil se potrivește pentru paturile cu termenul de exploatare de 4 ani.

Stratul de drenaj se acoperă cu un strat de pământ cu grosimea de aproximativ 3 cm.

Următorul strat (12-16 cm) – ramuri, iarbă cosită, frunze, buruieni (fără semințe coapte), deșeuri alimentare, frunzele căzute din pomii fructiferi, legume putrezite. Se acoperă din nou cu sol (6-8 cm).

După care, adăugați un strat de humus sau gunoi de grajd semi-putrezit (10-12 cm). În cel mai rău caz, gunoiul de grajd poate fi înlocuit cu încă un strat de iarbă cosită. În acest caz, peste 2 ani, patul va trebui fertilizat. Ultimul și principalul strat (30-60 cm) este solul proaspăt de grădină, fără rădăcini. La final, patul trebuie nivelat, udat din abundență și acoperit cu folie de polietilenă până la primăvară. Acoperământul trebuie îndepărtat cât mai curând posibil, pentru ca pământul să reușească să îmbibe apă și să se încălzească.

Pereții pot avea diferite înălțimi. Pentru paturile înalte, acești vor fi mai înalți. Dacă folosiți lemn, atunci ar fi bine să-l tratați cu soluție specială împotriva putrezirii. Acest lucru este valabil în special pentru cei care vor adăuga preparate, care stimulează procesul de prelucrare a produselor organice.

Culturile de pe paturile calde sunt mai puțin afectate dacă gerurile se întorc. În plus, în caz că temperaturile scad brusc, le puteți ascunde sub folie de polietilenă.

Spor la grădinărit!